Razmjena da bude 100 milijardi $

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se na marginama BRICS samita u Johannesburgu.

Svijet 26.07.2018 | 22:49
Razmjena da bude 100 milijardi $
Erdoan je prije samog sastanka u obraćanju novinarima izrazio zadovoljstvo što se ponovo sastaje s ruskim predsjednikom.

"Turska i Rusija su u svim oblastima, političkoj, vojnoj, ekonomskoj, kulturnoj, trgovinskoj, postigli veoma značajan napredak", rekao je Erdoan, podsjetivši da je cilj trgovinske razmjene dve zemlje 100 milijardi dolara.

"Vjerujem da ćemo ovim tempom dostići taj cilj. Imamo veoma značajan napredak i u oblasti turizma. Mislim da će ove godine oko 6 miliona turista posjetiti Tursku. Uz sve to, svaki oblik solidarnosti s Rusijom nekoga čini ljubomornim", kazao je turski predsjednik.

Putin je takođe izrazio zadovoljstvo zbog dodatnog jačanja odnosa između dviju zemalja.

"Nastavićemo s međusobnim odnosima nakon što smo prevazišli razne krize. Naši odnosi će napredovati i na ekonomskom polju. Prošle godine naša trgovinska razmjena je porasla za 40,5 posto, čime je premašila 22 milijarde dolara", rekao je Putin.

Sastanak Erdoana i Putina je održan iza zatvorenih vrata.

Erdogan i Putin su ove godine telefonom razgovarali 16 puta, uglavnom o regionalnim pitanjima, posebno o Siriji, kao i bilateralnim odnosima.

Deseti samit država članica BRICS-a otvoren je juče u glavnom gradu Južne Afrike Johanesburgu, raspravom o sve snažnijim međunarodnim trgovinskim ratovima.

BRICS je unija država sa brzom rastućom ekonomijom, koju čine: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Ove godine na samit su, kao gosti, pozvani turski predsjednik Erdoan te lideri nekoliko afričkih zemalja.

Inače, članice grupe BRICS-a predstavljaju više od 40 odsto svjetske populacije.

(Anadolija) 

Komentari / 0

Ostavite komentar