Помоћник: Нисам издао Макрона

Бивши помоћник за безбедност француског председника Александар Бенала, изјавио да је направио грешку интервенцијом у полицијској операцији на протесту у мају.

Свијет 26.07.2018 | 14:34
Помоћник: Нисам издао Макрона
Бенала је 1. маја снимљен како бије младог демонстранта, а убрзо након објављивања тог снимка је отпуштен. "Не мислим да сам издао председника, осећам да сам направио велику грешку", казао је Бенала за француски дневник "Л' Монд" и додао да "разуме" због чега је Макрон то окарактерисао као "издају", преноси Политицо.еу.

Бенала који је првобитно након објављивања снимка био суспендован на 15 дана, отпуштен је из Јелисејске палате прошле недеље. Како портал наводи позивајући се на писање француског портала вести ЛЦИ, власти у Француској су, у оквиру истраге о поменутом инциденту, извеле претрес његовог кабинета у среду.

Бенала је раније тврдио да га је на протест "као посматрача" позвао шеф полиције Лорен Симонин, који му је и дао полицијску опрему, укључујући полицијску траку за руку, радио и шлем, да их носи за "личну заштиту".

Бранећи своју одлуку да интервенише, Бенала је описао демонстранте као насилне и "хистеричне" и казао да су гадјали полицијске снаге флашама и столицом. "Оно што размишљам је, ако ништа не учинимо, бићемо изоловани, а такође, морате да помогнете, не можемо да дозволимо да деликвенти преовладају. Гадјање полиције... је злочин који се кажњава затвором, то је врло јасно", рекао је Бенала.

Како је истакао, то што је учинио није било кривично дело. "Грешка коју сам направио у том тренутку била је што сам тамо отишао. И што сам занемарио своју функцију у Јелисејској палати", казао је он.

Како је рекао, то је грешка због које је касније кажњен. "То није зато што сам учинио кривично дело, већ зато што сам направио политичку грешку, грешку имиџа, назовите је како хоћете. Људи су били нападнути. Привео сам кривца и предао га полицији, то је грађанска дужност", закључио је Бенала.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар