Pomoćnik: Nisam izdao Makrona

Bivši pomoćnik za bezbednost francuskog predsednika Aleksandar Benala, izjavio da je napravio grešku intervencijom u policijskoj operaciji na protestu u maju.

Svijet 26.07.2018 | 14:34
Pomoćnik: Nisam izdao Makrona
Benala je 1. maja snimljen kako bije mladog demonstranta, a ubrzo nakon objavljivanja tog snimka je otpušten. "Ne mislim da sam izdao predsednika, osećam da sam napravio veliku grešku", kazao je Benala za francuski dnevnik "L' Mond" i dodao da "razume" zbog čega je Makron to okarakterisao kao "izdaju", prenosi Politico.eu.

Benala koji je prvobitno nakon objavljivanja snimka bio suspendovan na 15 dana, otpušten je iz Jelisejske palate prošle nedelje. Kako portal navodi pozivajući se na pisanje francuskog portala vesti LCI, vlasti u Francuskoj su, u okviru istrage o pomenutom incidentu, izvele pretres njegovog kabineta u sredu.

Benala je ranije tvrdio da ga je na protest "kao posmatrača" pozvao šef policije Loren Simonin, koji mu je i dao policijsku opremu, uključujući policijsku traku za ruku, radio i šlem, da ih nosi za "ličnu zaštitu".

Braneći svoju odluku da interveniše, Benala je opisao demonstrante kao nasilne i "histerične" i kazao da su gadjali policijske snage flašama i stolicom. "Ono što razmišljam je, ako ništa ne učinimo, bićemo izolovani, a takođe, morate da pomognete, ne možemo da dozvolimo da delikventi preovladaju. Gadjanje policije... je zločin koji se kažnjava zatvorom, to je vrlo jasno", rekao je Benala.

Kako je istakao, to što je učinio nije bilo krivično delo. "Greška koju sam napravio u tom trenutku bila je što sam tamo otišao. I što sam zanemario svoju funkciju u Jelisejskoj palati", kazao je on.

Kako je rekao, to je greška zbog koje je kasnije kažnjen. "To nije zato što sam učinio krivično delo, već zato što sam napravio političku grešku, grešku imidža, nazovite je kako hoćete. Ljudi su bili napadnuti. Priveo sam krivca i predao ga policiji, to je građanska dužnost", zaključio je Benala.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar