Јокан ''пријети'' великим тимовима Премијер лиге!

Јокановић: Пробаћемо да натерамо Гвардиолу, Муриња и Клопа да пате против Фулама! Српски тренер објаснио како је од Фулама направио право мало фудбалско чудо.

Фудбал 28.07.2018 | 11:00
Јокан ''пријети'' великим тимовима Премијер лиге!
Славиша Јокановић је прави хит. Не само у Енглеској, већ и у Шпанији где је оставио дубок траг као играч. Отуда и не чуди што је најугледнији шпански спортски дневник Марка направио опширан интервју у којем је српски стручњак детаљно анализирао претходну сезону са Фуламом, као и оно што чека лондонску екипу у будућности.

“Све ово нам значи много јер клуб већ неколико година покушава да се се врати у Премијер лигу, као и други велики клубови, Лидс, Астон Вила, Нотингем Форест... Надамо се да ћемо дуго остати у елити”

Шта је то што Фулам чини посебним, осим чињенице да је настарији лоднонски клуб?

“Има сјајан стадион који одише шармом. Једноставно, можете да удахнете макар делић атмоспхере оног старог енглеског фудбала. Људи маштају да такви стадиони и даље постоје”.

Већ сте 2015. године са Вотфордом изборили пласман у Премијер лигу. Колико има сличности са Фуламом?

“Огромна срећа и тада и сада. Заиста је привилегија када уђеш у Премијер лигу са два различита тима. Али, има разлике у та два искуства. Са Вотфордом сам директно ушао, а са Фуламом сам играо плеј-оф на Вемблију пред 90.000 људи. То је био други пут да Фулам игра на Вемблију и исход није могао да буде лепши”.

Продужили сте уговор са Фуламом, али су вас недавно доводили и у везу са Челсијем?

“То је све део данашњег фудбала. Други клубови су видели да добро радимо… Али, уопште се не узбуђујем превисе због свега тога”.

У једном тренутку сте били на 17. месту на табели. Да ли сте могли да замислите да ћете на крају изборити Премијер лигу?

“Чемпионшип је веома тешка лига. Да би дошли до овога где смо сада, морали смо да одиграмо 49 утакмица. Има више разлога због чега смо слабије почели сезону. Али, онда смо ухватили серију од краја новембра”.

Шта вам је било теже – да вежете 23 утакмице без пораза или да имплементирате свој стил игре у Фуламу?

“Без дилеме, стил. А о том низу мечева нисмо ни размишљали. Увек смо били верни свом стилу игре и веровали у то што радимо, као и да ћемо успети. Ми смо понудили нешто другачије од онога што је до сада виђено у Чемпионшипу. Доминирали смо на терену, постигли много голова. Поносан сам када видим како су играчи и навијачи уживали на том путу до Премијер лиге”.

Шта може да се очекује од Фулама у Премијер лиги?

“То је потпуно другачији ниво и морамо да будемо спремни. Наравно, важно је да у прелазном року доведемо играче који нам недостају”.

Дакле, не планирате никакву “револуцију” у играчком кадру?

“Нема потребе. Имамо добру базу играча, али нам је потребно још фудбалера који ће својим искуством да нам помогну у захтевном такмичењу као што је Премијер лига”.

Рајан Сесењон је био један од најбољих играча Фулама прошле сезоне, да ли верујете да ће остати у клубу?

“Многи се интересују за њега, али верујем да остаје у Фуламу, јер клуб свакако не жели да га прода. Срећан је овде и драго ми је што не жури нигде. Тек је напунио 18 година, а већ има скоро 100 мечева у Чемпионшипу. Ако са Фуламом буде играо у Премијер лиги, биће спреман да касније направи трансфер у неки од најбољих европских тимова”.

Са ким би сте упоредили Сесењона?

“Он има сјајне физички предиспозиције. За мене је он нека комбинација Марсела и Герета Бејла. У финишу сезоне сам га више стављао у офанзивне улоге, али може да буде леви бек у екипи која стално напада. А има још много простора да напредује”.

Србија, Шпанија, Енглеска, Израел… Одакле потиче ваше поимање фудбала?

“Могу са свим земљама да се идентификујем, али живео сам у Шпанији од 1993. године. Тамо сам стасао као играч, али и открио неке тренерске способности. Такође, моји сарадници у стручном штабу су Шпанци и имамо сличне погледе на фудбал. Трудимо се да не копирамо, али пратимо стил који је сличан шпанском. Допада нам се И може да нас одведе до успеха”.

Колики ће вам бити изазов да се такмичите са колегама као што су Мурињо, Гвардиола, Клоп и Покетино?

“Веома смо спремни да се ухватимо у коштац са тим изазовом. Покушаћемо да им направимо што више проблема и да их победимо када се будемо срели на терену”, закључио је Јокановић.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар