Jokan ''prijeti'' velikim timovima Premijer lige!

Jokanović: Probaćemo da nateramo Gvardiolu, Murinja i Klopa da pate protiv Fulama! Srpski trener objasnio kako je od Fulama napravio pravo malo fudbalsko čudo.

Fudbal 28.07.2018 | 11:00
Jokan ''prijeti'' velikim timovima Premijer lige!
Slaviša Jokanović je pravi hit. Ne samo u Engleskoj, već i u Španiji gde je ostavio dubok trag kao igrač. Otuda i ne čudi što je najugledniji španski sportski dnevnik Marka napravio opširan intervju u kojem je srpski stručnjak detaljno analizirao prethodnu sezonu sa Fulamom, kao i ono što čeka londonsku ekipu u budućnosti.

“Sve ovo nam znači mnogo jer klub već nekoliko godina pokušava da se se vrati u Premijer ligu, kao i drugi veliki klubovi, Lids, Aston Vila, Notingem Forest... Nadamo se da ćemo dugo ostati u eliti”

Šta je to što Fulam čini posebnim, osim činjenice da je nastariji lodnonski klub?

“Ima sjajan stadion koji odiše šarmom. Jednostavno, možete da udahnete makar delić atmosphere onog starog engleskog fudbala. Ljudi maštaju da takvi stadioni i dalje postoje”.

Već ste 2015. godine sa Votfordom izborili plasman u Premijer ligu. Koliko ima sličnosti sa Fulamom?

“Ogromna sreća i tada i sada. Zaista je privilegija kada uđeš u Premijer ligu sa dva različita tima. Ali, ima razlike u ta dva iskustva. Sa Votfordom sam direktno ušao, a sa Fulamom sam igrao plej-of na Vembliju pred 90.000 ljudi. To je bio drugi put da Fulam igra na Vembliju i ishod nije mogao da bude lepši”.

Produžili ste ugovor sa Fulamom, ali su vas nedavno dovodili i u vezu sa Čelsijem?

“To je sve deo današnjeg fudbala. Drugi klubovi su videli da dobro radimo… Ali, uopšte se ne uzbuđujem previse zbog svega toga”.

U jednom trenutku ste bili na 17. mestu na tabeli. Da li ste mogli da zamislite da ćete na kraju izboriti Premijer ligu?

“Čempionšip je veoma teška liga. Da bi došli do ovoga gde smo sada, morali smo da odigramo 49 utakmica. Ima više razloga zbog čega smo slabije počeli sezonu. Ali, onda smo uhvatili seriju od kraja novembra”.

Šta vam je bilo teže – da vežete 23 utakmice bez poraza ili da implementirate svoj stil igre u Fulamu?

“Bez dileme, stil. A o tom nizu mečeva nismo ni razmišljali. Uvek smo bili verni svom stilu igre i verovali u to što radimo, kao i da ćemo uspeti. Mi smo ponudili nešto drugačije od onoga što je do sada viđeno u Čempionšipu. Dominirali smo na terenu, postigli mnogo golova. Ponosan sam kada vidim kako su igrači i navijači uživali na tom putu do Premijer lige”.

Šta može da se očekuje od Fulama u Premijer ligi?

“To je potpuno drugačiji nivo i moramo da budemo spremni. Naravno, važno je da u prelaznom roku dovedemo igrače koji nam nedostaju”.

Dakle, ne planirate nikakvu “revoluciju” u igračkom kadru?

“Nema potrebe. Imamo dobru bazu igrača, ali nam je potrebno još fudbalera koji će svojim iskustvom da nam pomognu u zahtevnom takmičenju kao što je Premijer liga”.

Rajan Sesenjon je bio jedan od najboljih igrača Fulama prošle sezone, da li verujete da će ostati u klubu?

“Mnogi se interesuju za njega, ali verujem da ostaje u Fulamu, jer klub svakako ne želi da ga proda. Srećan je ovde i drago mi je što ne žuri nigde. Tek je napunio 18 godina, a već ima skoro 100 mečeva u Čempionšipu. Ako sa Fulamom bude igrao u Premijer ligi, biće spreman da kasnije napravi transfer u neki od najboljih evropskih timova”.

Sa kim bi ste uporedili Sesenjona?

“On ima sjajne fizički predispozicije. Za mene je on neka kombinacija Marsela i Gereta Bejla. U finišu sezone sam ga više stavljao u ofanzivne uloge, ali može da bude levi bek u ekipi koja stalno napada. A ima još mnogo prostora da napreduje”.

Srbija, Španija, Engleska, Izrael… Odakle potiče vaše poimanje fudbala?

“Mogu sa svim zemljama da se identifikujem, ali živeo sam u Španiji od 1993. godine. Tamo sam stasao kao igrač, ali i otkrio neke trenerske sposobnosti. Takođe, moji saradnici u stručnom štabu su Španci i imamo slične poglede na fudbal. Trudimo se da ne kopiramo, ali pratimo stil koji je sličan španskom. Dopada nam se I može da nas odvede do uspeha”.

Koliki će vam biti izazov da se takmičite sa kolegama kao što su Murinjo, Gvardiola, Klop i Poketino?

“Veoma smo spremni da se uhvatimo u koštac sa tim izazovom. Pokušaćemo da im napravimo što više problema i da ih pobedimo kada se budemo sreli na terenu”, zaključio je Jokanović.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar