"Прва беба" слави 40. рођендан

На данашњи дан обиљежава се најзначајније достигнуће хумане медицине двадесетог вијека. Захваљујући њему, отпочела је пракса коју прославља између шест и осам милиона беба, рођених поступком вантјелесне оплодње, али и све њихове породице, наука и медицина.

Свијет 25.07.2018 | 19:17
"Прва беба" слави 40. рођендан
Британка Луиза Браун, у свијету позната као прва "беба из епрувете", данас пуни 40 година. Иако је овим поводом изјавила да би јој лично било драже да је њен рођендан њена лична ствар, јасно јој је да је ријеч о историјском достигнућу.



"Вјештачка оплодња доноси наду људима који су били у очају, јер никада нец́е имати дијете. Толико се ствари промијенило у деценијама иза нас, али жеља парова да имају бебу, никада није.

Моја мама, Лесли Браун, отишла је код доктора, јер је патила од депресије. Главни узрок била је њена немогућност да има дијете са мојим оцем. Када су чули за овај експеримент, добили су наду.

Иако никада раније није успио, тог пута допринио је да се ја родим", пише Луиза Браун у специјалном тексту за Индепендент.

Након четири године од њеног рођења, Браунови су на исти начин добили и другу ћерку Натали, која је тада била четрдесето "дијете из епрувете".

Захваљујући пионирима медицине Роберту Едвардсу, Патрику Стептоу и Џину Пурдију, десетине милиона људи широм свијета до данас је остварило своју родитељску улогу. У њихову част Музеј науке у Лондону 5. јула отворио је петомјесечну изложбу.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар