"Prva beba" slavi 40. rođendan

Na današnji dan obilježava se najznačajnije dostignuće humane medicine dvadesetog vijeka. Zahvaljujući njemu, otpočela je praksa koju proslavlja između šest i osam miliona beba, rođenih postupkom vantjelesne oplodnje, ali i sve njihove porodice, nauka i medicina.

Svijet 25.07.2018 | 19:17
"Prva beba" slavi 40. rođendan
Britanka Luiza Braun, u svijetu poznata kao prva "beba iz epruvete", danas puni 40 godina. Iako je ovim povodom izjavila da bi joj lično bilo draže da je njen rođendan njena lična stvar, jasno joj je da je riječ o istorijskom dostignuću.



"Vještačka oplodnja donosi nadu ljudima koji su bili u očaju, jer nikada neće imati dijete. Toliko se stvari promijenilo u decenijama iza nas, ali želja parova da imaju bebu, nikada nije.

Moja mama, Lesli Braun, otišla je kod doktora, jer je patila od depresije. Glavni uzrok bila je njena nemogućnost da ima dijete sa mojim ocem. Kada su čuli za ovaj eksperiment, dobili su nadu.

Iako nikada ranije nije uspio, tog puta doprinio je da se ja rodim", piše Luiza Braun u specijalnom tekstu za Independent.

Nakon četiri godine od njenog rođenja, Braunovi su na isti način dobili i drugu ćerku Natali, koja je tada bila četrdeseto "dijete iz epruvete".

Zahvaljujući pionirima medicine Robertu Edvardsu, Patriku Steptou i Džinu Purdiju, desetine miliona ljudi širom svijeta do danas je ostvarilo svoju roditeljsku ulogu. U njihovu čast Muzej nauke u Londonu 5. jula otvorio je petomjesečnu izložbu.

(Agencije) 

Komentari / 0

Ostavite komentar