ЕП: Србија рутински ''потопила'' Мађарску за 1/2-финале!

Ватерполо репрезентација Србије савладала је Мађарску резултатом 8:5 (4:0; 1:1, 2:2, 1:2) у четвртфиналу Европског првенства у Барселони.  Бане спустио "рампу" Мађарима за полуфинале! Србија ће играти у четвртом узастопном полуфиналу на европским првенствума. Победа над великим ривалом - Мађарском 8:5.

Остали спортови 24.07.2018 | 18:15
ЕП: Србија рутински ''потопила'' Мађарску за 1/2-финале!
Неки ту игру зову ватерполо! Србија у полуфиналу Првенства Европе, убедљивом победом у класику са Мађарском (8:5), за финале с бољим из сусрета Црна Гора - Хрватска.

Србија је од самог старта меча показала да се не шали и питање победника донекле решила у првој четвртини меча коју су добили са 4:0.

'Делфини' су са чак гола предности показали добру офанзивну, али још бољу дефанзивну игру, да би им концентрација мало попустила средином и крајем друге деонице..

Предност на полувремену била је четири гола, и ништа у том тренутку није наслућивало на преокрет. 

Мађарска је у једном тренутку спустила предност на 5:2, што је износило серију од 2:0, али је Никола Јакшић тада трећим шутем из исто толико покушаја вратио предност на +4. 

Србија у последњу деоницу улази са четири гола предности, и ту предност одржава у четвртој деоници, са по голом на обе стране у последњих 30 секунди меча, за коначан резултат од 8:5. 

Ово је био четврти везани тријумф на ЕП у Барселони за троструког узастопног шампиона Европе. 

У полуфиналу 'Делфини' се састају са бољим из дуела између Хрватске и Црне Горе, који је на програму од 18.30.

На слици коју видите је голман српске репрезентације Бранислав Митровић. У спорту није уобичајено да голмани "покупе светла рефлектора", али је феноменални Бане са 11. одбрана заиста исфрустрирао мађарски тим у четвртфиналу Европског првенства у Барселони и улио је самопоуздање свим саиграчима.

Србија ће играти у полуфиналу Европског првенства у Барселони (са победником дуела Хрватска - Грчка) након што је савладала Мађарску 8:5 у мечу у којем је победник био познат већ после друге четвртине.

Србија - Мађарска 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1:2).

"Ако ми будемо наметнули свој ритам игре, ако одбрана буде функционисала - мирни смо", говорили су пред велики дуел са Мађарима српски репезентативци.

Апсолутно су били у праву. И што је најважније, одбрана је функционисала као сат.

У судару две ватерполо филозофије - једне у којој одбрана води ка тријумфу и друге у којој је напад тај који диктира све - боље се снашла, условно речено, она дефанзивна.

Истина да Мађари током целог турнира у Барселони нису деловали моћно како умеју, штавише били у појединим мечевима и у подређеној улози, али треба рећи и да су они битно подмладили тим.

То не умањује одличну игру српског тима, поготово у прве две четвртине. Изванредно је деловао српски тим у свим фазама игре - одбрана беспрекорна, а у нападу је "севало" са свих страна. Треба истаћи заиста сјајну партију Николе Јакшића (три гола, велики посао у одбрани), сјајног Андрију Прлаиновића (врхунски проигравао саиграче), центра Душка Пијетловића (борио се као лав, изнуђивао фаулове за играча више), двоструког стрелца Филипа Филиповића. И, наравно, сјајног, бриљантног Бранислава Митровића.

Мађарска јесте највећи ривал Србије у ватерполу, али када погледате статистику, Србија је од 2006. године, победила у 14 мечева, имала је само два пораза, а само је меч на Олимпијским играма у Рију 2016. године завршен без победника.

Има дана кад све иде од руке - нема дана кад су нас ватерполисти изневерили. Бар не откако смо се раздружили са Црногорцима, а сигурно не под командом харизматичног Дејана Савића, који се устремио на ново злато у трофејној ризници. Селектор је могао да ужива, баш као и поклоници овог спорта, јер се не памти кад је наша репрезентација била овако убедљива против деценијског ривала, Мађара, као у четвртфиналу Првенства Европе у Барселони – 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1: 2).

Браниоци титуле су резултатски лако допливали до полуфинала, а ако у у четвртак буду једнако расположени каоп данас тешко је поверовати да би Црна Гора или Хрватска (састају се од 18.30) могли да им направе проблем. Посебно ако у нападу будемо разноврсни као и класику и у одбрани довољно чврсти.

А баш је ту био кључ. Међу стативама нашег гол. Бриљирао је Бранислав Митровић. Некадашњи голман Дебрецина, Ференцвароша, Егера и ОСЦ-а очигледно је добро проучио свр врлине мађарских шутера и данас, фудбалским речником, бранио као Ђанлуиђи Буфон! Није му нико могао ништа. Н-И-Ш-Т-А! Чак 11 Митровићевих одбрана (из 16 шутева) илустрација су његовог квалитета и показатељ да остатак тима не мора да брине кад има такав осигурач.

После Митровићевих интервенција – а прв гол је примио тек у последњем минуту првог полувремена – Србија је могла да игра препознатљиво на супротној страни базена. Рекло би се, фуриозно. Од отварајућег поготка Андрије Прлаиновића, преко стреле Филипа Филиповића, погађали су редом Душан Мандић, Виктор Рашовић, те дебитант Немања Вицо и Никола Јакшић. У тренутку кад смо повели 6:2 на опочетку другог полувремена имали смо шесторицу различитих стрелаца. И јасну идеју да идемо међу четири најбоља тима турнира.

До краја се састав Тамаша Марца успротиовио да предаји без борбе, дао укупно четири гола, али екипа која врши тиху смену генерација у којој су недостајали Денеш Варга и центар Хараји није могла да се супротстави разиграној Србији. Морала је да нам честита опет.

Уосталом, Рачунајући само Првенства Европе, дељали смо им кожу с леђа: у финалу у Београду 2006. године 9:8, у Малаги два лета касније 8:7, у Загребу 2010. наши су славили 10:8 у борби за бронзу, а 2014. на њиховом пливалишту у Будимпешти великих 12:7. И данас ово.

Комплекси?

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар