EP: Srbija rutinski ''potopila'' Mađarsku za 1/2-finale!

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je Mađarsku rezultatom 8:5 (4:0; 1:1, 2:2, 1:2) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Barseloni.  Bane spustio "rampu" Mađarima za polufinale! Srbija će igrati u četvrtom uzastopnom polufinalu na evropskim prvenstvuma. Pobeda nad velikim rivalom - Mađarskom 8:5.

Ostali sportovi 24.07.2018 | 18:15
EP: Srbija rutinski ''potopila'' Mađarsku za 1/2-finale!
Neki tu igru zovu vaterpolo! Srbija u polufinalu Prvenstva Evrope, ubedljivom pobedom u klasiku sa Mađarskom (8:5), za finale s boljim iz susreta Crna Gora - Hrvatska.

Srbija je od samog starta meča pokazala da se ne šali i pitanje pobednika donekle rešila u prvoj četvrtini meča koju su dobili sa 4:0.

'Delfini' su sa čak gola prednosti pokazali dobru ofanzivnu, ali još bolju defanzivnu igru, da bi im koncentracija malo popustila sredinom i krajem druge deonice..

Prednost na poluvremenu bila je četiri gola, i ništa u tom trenutku nije naslućivalo na preokret. 

Mađarska je u jednom trenutku spustila prednost na 5:2, što je iznosilo seriju od 2:0, ali je Nikola Jakšić tada trećim šutem iz isto toliko pokušaja vratio prednost na +4. 

Srbija u poslednju deonicu ulazi sa četiri gola prednosti, i tu prednost održava u četvrtoj deonici, sa po golom na obe strane u poslednjih 30 sekundi meča, za konačan rezultat od 8:5. 

Ovo je bio četvrti vezani trijumf na EP u Barseloni za trostrukog uzastopnog šampiona Evrope. 

U polufinalu 'Delfini' se sastaju sa boljim iz duela između Hrvatske i Crne Gore, koji je na programu od 18.30.

Na slici koju vidite je golman srpske reprezentacije Branislav Mitrović. U sportu nije uobičajeno da golmani "pokupe svetla reflektora", ali je fenomenalni Bane sa 11. odbrana zaista isfrustrirao mađarski tim u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Barseloni i ulio je samopouzdanje svim saigračima.

Srbija će igrati u polufinalu Evropskog prvenstva u Barseloni (sa pobednikom duela Hrvatska - Grčka) nakon što je savladala Mađarsku 8:5 u meču u kojem je pobednik bio poznat već posle druge četvrtine.

Srbija - Mađarska 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1:2).

"Ako mi budemo nametnuli svoj ritam igre, ako odbrana bude funkcionisala - mirni smo", govorili su pred veliki duel sa Mađarima srpski repezentativci.

Apsolutno su bili u pravu. I što je najvažnije, odbrana je funkcionisala kao sat.

U sudaru dve vaterpolo filozofije - jedne u kojoj odbrana vodi ka trijumfu i druge u kojoj je napad taj koji diktira sve - bolje se snašla, uslovno rečeno, ona defanzivna.

Istina da Mađari tokom celog turnira u Barseloni nisu delovali moćno kako umeju, štaviše bili u pojedinim mečevima i u podređenoj ulozi, ali treba reći i da su oni bitno podmladili tim.

To ne umanjuje odličnu igru srpskog tima, pogotovo u prve dve četvrtine. Izvanredno je delovao srpski tim u svim fazama igre - odbrana besprekorna, a u napadu je "sevalo" sa svih strana. Treba istaći zaista sjajnu partiju Nikole Jakšića (tri gola, veliki posao u odbrani), sjajnog Andriju Prlainovića (vrhunski proigravao saigrače), centra Duška Pijetlovića (borio se kao lav, iznuđivao faulove za igrača više), dvostrukog strelca Filipa Filipovića. I, naravno, sjajnog, briljantnog Branislava Mitrovića.

Mađarska jeste najveći rival Srbije u vaterpolu, ali kada pogledate statistiku, Srbija je od 2006. godine, pobedila u 14 mečeva, imala je samo dva poraza, a samo je meč na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine završen bez pobednika.

Ima dana kad sve ide od ruke - nema dana kad su nas vaterpolisti izneverili. Bar ne otkako smo se razdružili sa Crnogorcima, a sigurno ne pod komandom harizmatičnog Dejana Savića, koji se ustremio na novo zlato u trofejnoj riznici. Selektor je mogao da uživa, baš kao i poklonici ovog sporta, jer se ne pamti kad je naša reprezentacija bila ovako ubedljiva protiv decenijskog rivala, Mađara, kao u četvrtfinalu Prvenstva Evrope u Barseloni – 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1: 2).

Branioci titule su rezultatski lako doplivali do polufinala, a ako u u četvrtak budu jednako raspoloženi kaop danas teško je poverovati da bi Crna Gora ili Hrvatska (sastaju se od 18.30) mogli da im naprave problem. Posebno ako u napadu budemo raznovrsni kao i klasiku i u odbrani dovoljno čvrsti.

A baš je tu bio ključ. Među stativama našeg gol. Briljirao je Branislav Mitrović. Nekadašnji golman Debrecina, Ferencvaroša, Egera i OSC-a očigledno je dobro proučio svr vrline mađarskih šutera i danas, fudbalskim rečnikom, branio kao Đanluiđi Bufon! Nije mu niko mogao ništa. N-I-Š-T-A! Čak 11 Mitrovićevih odbrana (iz 16 šuteva) ilustracija su njegovog kvaliteta i pokazatelj da ostatak tima ne mora da brine kad ima takav osigurač.

Posle Mitrovićevih intervencija – a prv gol je primio tek u poslednjem minutu prvog poluvremena – Srbija je mogla da igra prepoznatljivo na suprotnoj strani bazena. Reklo bi se, furiozno. Od otvarajućeg pogotka Andrije Prlainovića, preko strele Filipa Filipovića, pogađali su redom Dušan Mandić, Viktor Rašović, te debitant Nemanja Vico i Nikola Jakšić. U trenutku kad smo poveli 6:2 na opočetku drugog poluvremena imali smo šestoricu različitih strelaca. I jasnu ideju da idemo među četiri najbolja tima turnira.

Do kraja se sastav Tamaša Marca usprotiovio da predaji bez borbe, dao ukupno četiri gola, ali ekipa koja vrši tihu smenu generacija u kojoj su nedostajali Deneš Varga i centar Haraji nije mogla da se suprotstavi razigranoj Srbiji. Morala je da nam čestita opet.

Uostalom, Računajući samo Prvenstva Evrope, deljali smo im kožu s leđa: u finalu u Beogradu 2006. godine 9:8, u Malagi dva leta kasnije 8:7, u Zagrebu 2010. naši su slavili 10:8 u borbi za bronzu, a 2014. na njihovom plivalištu u Budimpešti velikih 12:7. I danas ovo.

Kompleksi?

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar