Након избора смањење плата?

Плате које су повећане у предизборно вријеме, могле би да буду смањење одмах након избора. Наши извори блиски врху власти кажу да се у Влади пише и припрема Закон о државним службеницима. Према тим информацијама, значајно умањење очекује све оне који плату примају из буџета и то кроз смањење коефицијената радницима са високом стручном спремом са 13 на 11.

Република Српска 23.07.2018 | 17:54
Након избора смањење плата?
''Није се свако једнако обрадовао повећању плата, мислим да мотивација за овакве конструкције не стоје. Вјерујем да ћемо створити услове да и у наредној години додатно повећавамо плате'', каже потпредсједник Владе РС Антон Касиповић.

Наши извори наводе да је основни разлог за усвајање Закона о државним службеницима и још неколико посебних Закона то што је ММФ поставио услов да не смију расти расходи за плате. До тога ће ипак доћи прије избора, али то повећање ће како наводе и у опозицији након октобра бити анулирано смањењем.

''Влада РС и власт има за циљ само да обмане грађане РС да долази до неког повећања, а с друге стране они планирају да одмах након избора та повећања укину'', мишљења је посланик у НС РС Адам Шукало.

Послодавци немају дилему. Заговарају причу да треба смањити јавну потрошњу.

''Ми сматрамо да јавну потрошњу треба смањивати. Али водити рачуна која је радна снага најпродуктивнија и ту снагу наградити, а она која није потребна њу довести у положај који може омогућити да јавна управа функционише без оптерећања јавне потрошње'', каже Саша Аћић, из Уније удружења послодаваца РС.

Они који прате економску ситуацију вјерују да је врло извјесно да ће након избора услиједити резови. Прије свега за оне који плату примају из буџета.

''Скоро трећину буџета дајемо на личне дохотке и трошкове запослених у јавом сектору. То је нешто што се мора урадити. Промјене које се спремају најбоље је донијети послије избора.

Имате 4 године да то спроведете и да грађани навикну да живе са личним примањима, а да то не могу да казне на изборима, односно, оне који су такав пропис донијели'', поручује економски аналитичар Зоран Павловић.

''Ово је само једна од тема као што су преговори са ММФ-ом сад и ово око плата које ће бити контрадикторне до избора, а након избора зависи ко ће побиједити. Вјероватно је да ће се прича окретати ако би та структура остајала'', каже економиста и предсједник Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић.

Парламент је почетком јула, по хитном поступку, усвојио сет закона чије измјене и допуне омогућавају повећањем плата свих запослених у Српској. Међутим, према мишљењу многих реализација би могла да донесе низ потешкоћа. Синдикат не жели ни да чује за причу о смањењу плата у било ком сектору.

''То је за Савез синдиката неприхватљиво и надам се да до тога неће доћи. Ми очекујемо да се ово настави и да се крене са повећањем плата у РС'', изјавио је  генерални секретар Савеза Синдиката РС Горан Станковић.

Многи сматрају да се пореска политика води неозбиљно. Закони се усвајају преко ноћи. Све личи на хитне одлуке у изборној години, јер обећања и повећања плата, пензија, инавлиднина и других додатака тада не мањка.

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

марко

23.07.2018 16:10

РЕЧЕ ШУКАЛО И ОСТА ЖИВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

23.07.2018 16:53

После избора сви радници примљени сад а и пре летеее са дрзавних јасалаа а плате се умањују драстицно до минимума и волонтирања у дрзавним установама па !!!! Ко воли нек изволи !!! Па да видимо тад ко и колико воли дрзаву а плате повецати реалном сектору јер то су робови раде бас за багателу зато и бјезе напустају а будзетлије срозати до волонтирања !! Па људи ово је зло нема даље мора се тај хаос уредити и закон нови и дрзава прабна !! Па доста висе торова и волова народееее упамет

Name

Саша

23.07.2018 17:09

Шукало је највећи нерадник и продавач магле. Можете ту потврду добитиу 3 установе у Градишци, гдје је радио. У Центру за социјални рад, Општинској администрацији и Културном центру.Шукала је превара 21. вијека.

Name

Буба

23.07.2018 17:22

Ово је дрзава паразитааа!! Виде се и плате и пензије и кредити па се из њих исплацује а предузеца опљацкана фабрике опљацкане села и градови пусти народ длази само остаје ко мора и поткупљени гласаци паразити

Name

Ало

23.07.2018 20:24

Немојте људи ко бога вас молим.

Name

ре ааааа

23.07.2018 21:11

Коментар који си написао инспирисан је тоталним не разумијевањем дрзаве или странацком демагогијом. Ова вијест је исто толико погресна. Плате послије избора неце ици доле. Нити је ово велико повецање плата. Сав тросак повецања плата неце бити преко 50 милиона а ове године це бити наплацено бар 150 милиона висе пореза сто знаци да остаје простора и за друга повецања. Ви који не схватате нацин на који функционисе будзет сирите демагогију. Пред сваке изборе иде прица како после избора нема плата. Уз мизерно повецање пензија сирите прицу како их за три мјесеца неце бити. А исто тако треба реци и засто се из опозиције сада дизе велика фрка. 2017-а и 2018-а година су године када се враца највеци износ страних кредита и вец 2019 износ који долази на наплату осјетно пада сто знаци да це опет остати простора за дизање плата или веце инвестиције. Па ако на овим изборима не побиједе изгубили су битке за наредних 10 година.

Name

Тегелтији

24.07.2018 09:51

Нема повећања то је секта

Name

Нормално

23.07.2018 16:41

Канцеларијским паразитима смањити плате за дупло , да би се могло повецати плате у реалном сектору , такодје дупло и не само то отпустити најмање половину канцеларијских паразита , то је неминовност , свидјало се то коме , или не !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

23.07.2018 17:07

Слажем се да не треба бити разлика или велика разлика између буџетских плата и ваног сектора. Али будимо реални. Послодавци дају минималац а обрачунавају у калкулацију производа нормалне плате и на тај начин се богате. Возе џипове, имају виле и подебеле рачуне.Треба знати па критиковати. Када би послодавци били поштенији био би већи обухват у буџет. Зашто сви лете да овдје отварају фабрике?

Name

ре

23.07.2018 20:17

Канцеларијским паразитима следује смањење плата у сваком случају, када се режим скине са власти, прво што нова влада мора урадити је изаћи са информацијама о финансијком стању, реално ја очекујем свашта, стање је много горе него што мислимо.

Name

Мрзитељ

23.07.2018 16:52

Наравно ако побједи сдс све це се смањит и пензије се неце исплациват на вријене јер тако је било раније док је сдс био на власти и за све це бити крив Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

23.07.2018 17:17

А ууу све пензионере ревизијаааааа. Има и мртвих и са 10 год радног стаза а све партијаси гласаци гину за партијууууууу е они играју и пјевају за мизерне пензице мрвице продали се е кад се одбоји кукољ бицеее парааа и за повецање пензијеее а и повецање плате реалном сектору !! Само реда и закона и свима це бити боље а они сто морају врацати и одговарати и у затворе па по заслузи сваком своје а вреди и за позицију и за опозицију од рата па до данас !! Ама све се зна по мјесним заједницама ко ста и гдје па мали је ово простор људи ста вам је !! А закон и правна дрзава и европски закони а не ово зло неце моци даље дно дна па ово нема ни у Африци висе ово је 16 вијек ста су увезани лопови урадили од народа па не мозе се то сакрити па и слијепи виде ово зло нема даље

Name

РЕ МРЗИТЕЉ

23.07.2018 17:29

Кад читам овакве небулозе да су за вријеме СДСа пензије касниле 2 мјесеца а сад су под влашћу СНСДа редовне дође ми мука... тако размишљају себични и глупи. Па ево ја ћу давати пензије тачно у дан, докле год ми неко посуђује... а сад када ће, ко и како то вратити, то је друго питање. Ево пензионери себични, гласајте за СНСД, пензије редовне, а синови и унучад вам напуштају РС. И да... дужни смо 5 милијарди... неће вам то рећи на РТРСу.

Name

киза

23.07.2018 16:55

Па мамлазе звани Марко. Знас ли ста прицас. Ја сам ову прицу вец презивео пре двадесетак година када је у једној дрзави владала мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

23.07.2018 17:15

Ово је у ствари план Савеза за губљење да отпусти људе и да им смањи плате. Ништа друго не нуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

23.07.2018 19:00

Ко год добије изборе мора отпустити висак са будзета само волонтери и минималне плате јервдрзава је презадузена дно дна

Name

Буба

23.07.2018 19:07

Дундо Мароје БРАВО !!! Слазем се али људи су нељуди и нити цују нити виде дно дна криза морала

Name

Нострадамус

23.07.2018 17:19

Не треба много знати да се закљуци да предизборно повецање плате бацање прасине у оци. Послије избора слиједи повецање цијене које це преци повецање плата поготово сто це цијене да расту следеце цетири године. Уједно је оцекивати и отпустање радника само је питање ко це то да спроведе владајуци или опозиција зато је и оцекивати да до промјена и не додје. Ја ипак навијам за промјене тад барем имамо висе сансе да се одбранимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пореска управа

23.07.2018 17:43

Данас 10 пута зовем пореску управу. Нико се не јавља на телефон. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.07.2018 05:46

Па годисњи су одмори

Name

Дундо Мароје

23.07.2018 18:19

Благо нама! Сви резови и штедње иду од радничке цркавице! Господо драга па зар је то поштено да за свој нерад имате мјесечно као радник годишње? Гдје то има да можете бити посланици, директори, предсједници разних комисија.... и то све за добре паре а да онда смислите да треба смањити јавну потрошњу? Коју? Са чијих леђа? Убрајају ли се ту замјеници, љубавнице /љубавници, и сви они који нешто знају а треба да шуте?! Када би ви господо били патриоте какве се продајете, ништа од резова не би било потребно, јер... Имали би нормалну кућу или стан, без базена и обезбјеђења, возили би ауто који сте имали прије уласка у политику, кретали би сте се градом без тјелохранитеља који ни сами нису сигурни од кога вас чувају... Паметари драги мислим да нема мање државе а богатијих политичара! Приједлог је радите за плату у складу са стручном спремом и ето вам одлично смањење јавне потрошње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Косту

23.07.2018 18:28

Када тако паметујес и рацунас да познајес ситуацију , де нам реци ко контролисе преко својих тајкуна вецину предузеца , а тебе ако је погодила прица о драстицном смањењу плата канцеларијским паразитима , то се кад - тад мора догодити , нема друге , неце се моци вјецно куповати гласови управо преко канцеларијских паразита , јер то су најоданији гласаци у корист резима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

23.07.2018 18:52

Ко има већину он контролише јавна предузећа и то је сасвим природно. И ко добије у октобру већину нека контролише. Пријатељу мој, нисам за ову већину у РС, али мораш признати да са оваквом опозицијом промјена и напретка никад неће бити.Кад је кога побиједио Михајлица, кад је Адам дочекао крај мандата на једном мјесту,кад је Огњен некога побиједио? Нема ту штофа ни за Л од лидера. Треба га пронаћи међу младим људима, стручним, некорумпираним, који нису никад били ни у једној опцији. И да префикс те нове странке буде економија.

Name

Ин

23.07.2018 18:59

Свако нормалан је ово повецање схватио као предизборно повецање а кад узму изборе иде смањење плата и не само за будзетлије уводе акцизе на струју и порез на плату насим људима запосленим у иностранству

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

23.07.2018 19:45

Путеви се распадају, сколе се распадају, све дрзавне зграде су у фази распадања... народ се исељава и сад то мало сто је остало дрзавних слузбеника и они крпе крај са крајем и вецином су пензионери ... знаци ко год додје на власт мозе да се објеси .. јер ко и мало има мозга и информација зна да је све тотално прпало и да ко год додје на власт мора да прихвати велику дузнос и борбу за голи опстанак то мало људи сто је остало ... нема се ико висе цему веселити у БиХ, никаквим побједама , нема побједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

цу

23.07.2018 20:13

Сто се тице здравства све је јасно....оградили су се ако не буде средстава у Фонду не мора се исплацивати...јасно као дан...И пред просле изборе су договорили повецање плата здравству на основу ризика на послу за поједине специјализације па су слагали...и овај пут це слагати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петyр Баелисх

24.07.2018 01:24

Добро се сјећам 2008. године. Такође су били избори, али локални. Продаше Додо и компанија Телеком Српске. У мају скочише плате и то баш фино. Свима нам било лијепо неко вријеме. Осјетило се како је народ постао задовољнији, јер у животу се нисам находао по свадбама као тада. Сви који су планирали су се масовно вјенчавали јер су вјероватно помислили ево нам тог дуго жељеног просперитета и услова за формирање породице. Банке и микрокредитне организације су радиле 200 на сат. Свако је дигао неки кредит. Неко мањи, неко већи. У августу отприлике почеше благо расти цијене. Прво у угоститељским објектима, затим и у продавницама, маркетима. Нисам економиста, али ваљда тај процес тако иде. Већ у септембру поскупише услуге телефоније, комуналија, становања. Гориво се још мало држало на истом. Криза је већ почела да се шири са Wалл Стреета до Лондонске берзе. Почела је ланчано да се шири и на остале умрежене економије по систему домино-ефекта. Нас су припадници Црвеног култа увјеравали да нас неће то погодити јер смо ми микроекономија. Ми смо мали и немамо неки удио па се на нас неће одразити. Дође октобар, они добише већину општина и градова. Није прошло ни пола године, плате су срезали на ниво испод оног повећања, пензије такође срезане. Гориво поскупило скоро за 60%, цијене свега опет нагло скочиле. Већ почетком 2009. Култ је почео да насилно уводи фискалне касе од по 900КМ обичној раји, велике нису много дирали. Посљедица - ново поскупљење свега и свачега, затварање малих и средњих предузећа, велики број отказа, кредитна криза. Одједном актуализовање приче од стране истих да нам је стигла та фамозна економска криза са запада. Обичан народ трпи највећи дио посљедица, богати постају још богатији. Ми се почињемо гурати испред амбасада за визе, пакујемо кофере и одлазимо преко. Они гомилају богатство као никад до тада. 10 година касније иста прича. Народе немој имати памћење златне рибице. Ово козметичко повећање плата у пракси не значи скоро ништа. Ако успију добити ове изборе, поново ће смањити то што су "повећали", јер логика не налаже другачији сценарио. Касе су празне и све је у много горем стању него те 2008.-2009. године. Цијене скоро свега су се изједначиле са цијенама у ЕУ, осим трошкова становања. Још један њихов мандат нас доводи до границе истребљења са ових простора. Остала су само дјеца школског узраста, буџетлије и стари и немоћни. Дјеца послије школовања одоше такође вани, нико се не враћа. Рез се мора направити што прије. Биће болно, али неко послије ових пијавица мора пресјећи. Неће нам бити лако ко год да добије октобарске изборе, али ако се мене пита радије бих одмах да се ресетујемо него да продужавамо агонију неизвјесности. Послије још 4 године јахања Црвеног култа нико нас неће моћи ресетовати, јер нас овдје неће много остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

24.07.2018 03:07

Будзетлијама колико год да смање плату мало је, а они се неце бунити, јер за свој нерад колико год добију њима је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.07.2018 06:14

Шта вам је људи па ако остану на власти смањити ће плате ко и пензије кад су дошли са сфором на власт пензије су смањили са 508 на240. зар то није залосно