Шта чека Партизан - бивши учесник ЛШ и лидер Шведске?

Фудбалери Партизана ће у случају да прођу литвански Тракај, што се од њих и очекује, у трећем колу квалификација за Лигу Европе играти у Скандинавији.  Није мучење, него смучање: Најлепша контра Партизана пукла против Скандинаваца! Историја каже - црно-бели иду даље! Ако неко зна са клубовима из нордијских земаља, онда су то црно-бели и Саша Илић, засад увек успешни.

Фудбал 23.07.2018 | 21:45
Шта чека Партизан - бивши учесник ЛШ и лидер Шведске?
Потенцијални ривали су дански Нордсјеланд и шведски АИК из Стокхолма.

Нордсјеланд је основан пре само 15 година, али је последњих неколико сезона један од најбољих данских клубова. 

Био је шампион 2012, да би наредне сезоне наступио и у групној фази Лиге шампиона где је у групи са Челсијем, Јувентусом и Шахтјором био последњи. 

Национални Куп освајао 2010. и 2011, а на европску сцену се враћа после петогодишње паузе. 

На старту квалификација за Лигу Европе без већих проблема је елиминисао Клифтонвил из Северне Ирске са 2:1 и 1:0.

Нордсјеланд је у Европи укупно одиграо 24 утакмица, има шест победа, три ремија и 15 пораза уз гол разлику 26:47. 

Данци нису претерано домаћински тим, јер имају по три победе и код куће и у гостима, али знатно више голова примају ван свог стадиона. 

Тренер овог тима је млади дански стручњак Каспер Хјулманд који има кратко искуство и из Бундеслиге, где је предводио Мајнц једну сезону. 

У тиму Нордсјеланда доминирају Данци, ту су и двојица Норвежана, али и четворица фудбалера из Гане, Американац Џонатан Ејмон, те хрватски дефанзивац Карло Бартолец. 

Капитен тима је 22-годишњи везиста Матијас Јансен, под чијим вођством је тим ремизирао у прва два кола нове сезоне у данској Суперлиги. 

Нордсјеланд је у оба меча играо у формацији 3-4-3 у саставу. У оба меча у стартних 11 су били голман Ларсен, дефанзивци Сковгард, Нелсон и Хансен, потом Мини и Бартолец на божним позицијама, Дамсгард и Сков Олсен у нападу, док је Ригард Јенсен на једном мечу био у средини, а у другом у нападу. 

Нордсјеланд игра на стадиону "Право на снове" капацитета 10.300 места

С друге стране, АИК има знато дужу традицију, основан је пре чак 127 година, 11 пута је био шампион Шведске, али последњи пут 2009. 

И АИК са клупе предводи тренер из млађе гарде, Рикард Олоф Норлинг, који нема искуства ван домовине, а у свом саставу има и једног Србина, бившег голмана Чукаричког, Војводине, Јагодине, Рада и Спартака Будумира Јаношевића. 

Од осталих странаца у саставу има и играча из Канаде, Конга, Еритреје, Аргентине, Египта, Гане, Исланда, Финске и Норвешке. 

Прва звезда тима свакако је некадашњи везиста енглеског Сандерленда Себастијан Ларсон, који се овог лета вратио у домовину, а наступао је за Шведску на Мундијалу. 

Ларсона је оставио дубок траг у енглеском фудбалу пре свега као сјајан асистент и специјалиста за прекиде. 

Сезона у Шведској је увелико у току, а АИК је лидер без пораза у првих 15 кола. Тим из Стокхолма је у серији од три победе.

Иако је до другог кола квалификација за ЛЕ стигао тешком победом над ирским Шармок Роверсима после продужетака, након две минималне победе екипа на гостовањима. 

АИК игра у формацији 3-5-2, а у последњем мечу у којем је славио 5:1 наступио је у саставу Линер – Димитријадис, Карлсон, Милошевић – Линдквист, Олсон, Аду, Ларсон, Рашиди – Гоитом, Стефанели. 

Најбољи стрелци тима су Аргентинац Марсело Стефанели са пет голова на десет утакмица, те везиста Тарик Ељунуси са такође пет погодака на 11 наступа. 

Швеђани су у претходе четири сезоне наступ у Европи завршавали у трећем колу квалификација за ЛЕ, док су у сезони 2012/2013 играли групну фазу и били последњи у конкуренцији Дњипра, Наполија и ПСВ. 

АИК игра на стадиону Френд арена капацитета 50.622 места.

Било је значајнијих утакмица, лепших голова, битнијих победа, али тешко да иједна контра у савременој историји Партизана може по естетском доживљају да се мери са оном изведеном пре безмало 16 година у Хумској. У сусрет очекиваном дуелу са данским Нордсјеландом или шведским АИК-ом, међ Гробарима се одмотавају сцене филма емитованог 7. августа 2002, кад су њихови миљеници у другом полувремену, за само 26 минута, самлели Хамарби и почели ниску успеха против тимова са подручја Скандинавије какав их чека на наредној квалификационој степеници.

На тренерској столици Љубиша Тумбаковић је могао да ужива због приказа из 64. минута и акције из ужбеника. Из прве: Бранко Савић је главом избио после корнера гостију, Горан Тробок проследио Ивици Илијеву, одложена лопта за Сашу Илића, па дијагонала Владимиру Ивићу, овај одмах садашњем спортском директору и БУМ. За 11 секунди шест контаката с лоптом. Све из прве. Најлепша контра црно-белих у еворпским куповима после распада СФРЈ-а. А можда и пре. Те ноћи вредна тријумфа у реваншу другог кола квалификација за Лигу шампиона 2002. године - 4:0, пошто су пре Илијева погађали Владимир Ивић (49) и ДанкоЛазовић (54), а тачку ставио Саша Илић (75).



Први меч окончан је ремијем 1:1, а једини стрелац за црно-беле био је Данко Лазовић.

У истом такмичењу, наредног лета Парни ваљак је, такође на за њега почетној станици, морао да се трка са Швеђанима. Опет нерешно у првом сусрету (1:1 у Београду против Ђургардена поготком Саше Илића) створило је обавезу саставу Лотара Матеуса да слави или одигра реми са већим бројем датих голова на Расунда стадиону. Што се и десило, пошто је 6. августа 2003. године – баш на дан првог дуела трећег кола квалификација за овогодишњу Лигу Европе – изборио 2:2.

Опет је, по ко зна који пут, Саша Илић повукао, изједначивши у 61. минуту, да би Никола Малбаша у 66. преокренуо на 2:1, само да би Самуел Вуво поравнао, али недовољно да би избацио тим који ће касније преко Њукасла стићи до групне фазе Лиге шампиона.



На та два двомеча са Швеђанима наслонили су се успешни мечеви са Норвежанима, о чему сведочи лагана елиминација Викинга у првом колу Купа шампиона 1983. (5:1 код куће, 0:0 у гостима) и навијачима свежа сећања на дуеле са Тромсеом у плеј-офу за пласман у Лигу Европе 2012.

После 2:3 на најсевернијој фудбалској тачки Европе (стрелци Саша Марковић и Александар Митровић), у напетом сусрету на Топчидерском брду Гробари су морали да грицкају нокте све док бугарски штопер ИванИванов није главом погодио циљ у 75. минуту за тријумф 1:0.



Никад у историји европских купова Партизан није играо са Данцима (осим Шведске и Норвешке припада Скандинавији), међутим, јесте са екипама са ширег подручја Скандинавије. Сви мечеви су новијег датума и били су на њима црно-бели и резултатски успешни и ефикасни.

У квалификацијама за Лигу шампиона 2010. разоружали су Хелсинки. Најпре са 3:0 у Београду (стрелци Ивица Илиев, Саша Илић и Габријел Клео), па 2:0 у главном граду Финске (оба пута те сезоне неумољиви Бразилац Клео), за време тренерског мандата Александра Станојевића, да би четири лета касније лако прескочили и ХБ Торшавн у истом такмичењу.



Састав Марка Николића био је сигуран пред својом публиком (3:0, два поготка Данка Лазовића, један Петра Шкулетића), да би на Фарским Острвима славље са 3:1, после преокрета, запечатили Никола Нинковић, Данко Лазовић и Петар Грбић.



Наравоученије: Партизан зна са Нордијцима. А ако неко уме да реши „скандинавку“ онда је то Саша Илић, изузев оних мечева са Викингом, актер и чест стрелац у свим преосталим квалификационим сусретима са тимовима с поменутог подручја, за који наш народ каже "шта знају они о фудбалу, то су скијаши". Зато, можда у Хумској има основа да Нордсјеланду и АИК-у кажу „добродошли“. Ако прво падне Тракаи.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар