Šta čeka Partizan - bivši učesnik LŠ i lider Švedske?

Fudbaleri Partizana će u slučaju da prođu litvanski Trakaj, što se od njih i očekuje, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati u Skandinaviji.  Nije mučenje, nego smučanje: Najlepša kontra Partizana pukla protiv Skandinavaca! Istorija kaže - crno-beli idu dalje! Ako neko zna sa klubovima iz nordijskih zemalja, onda su to crno-beli i Saša Ilić, zasad uvek uspešni.

Fudbal 23.07.2018 | 21:45
Šta čeka Partizan - bivši učesnik LŠ i lider Švedske?
Potencijalni rivali su danski Nordsjeland i švedski AIK iz Stokholma.

Nordsjeland je osnovan pre samo 15 godina, ali je poslednjih nekoliko sezona jedan od najboljih danskih klubova. 

Bio je šampion 2012, da bi naredne sezone nastupio i u grupnoj fazi Lige šampiona gde je u grupi sa Čelsijem, Juventusom i Šahtjorom bio poslednji. 

Nacionalni Kup osvajao 2010. i 2011, a na evropsku scenu se vraća posle petogodišnje pauze. 

Na startu kvalifikacija za Ligu Evrope bez većih problema je eliminisao Kliftonvil iz Severne Irske sa 2:1 i 1:0.

Nordsjeland je u Evropi ukupno odigrao 24 utakmica, ima šest pobeda, tri remija i 15 poraza uz gol razliku 26:47. 

Danci nisu preterano domaćinski tim, jer imaju po tri pobede i kod kuće i u gostima, ali znatno više golova primaju van svog stadiona. 

Trener ovog tima je mladi danski stručnjak Kasper Hjulmand koji ima kratko iskustvo i iz Bundeslige, gde je predvodio Majnc jednu sezonu. 

U timu Nordsjelanda dominiraju Danci, tu su i dvojica Norvežana, ali i četvorica fudbalera iz Gane, Amerikanac Džonatan Ejmon, te hrvatski defanzivac Karlo Bartolec. 

Kapiten tima je 22-godišnji vezista Matijas Jansen, pod čijim vođstvom je tim remizirao u prva dva kola nove sezone u danskoj Superligi. 

Nordsjeland je u oba meča igrao u formaciji 3-4-3 u sastavu. U oba meča u startnih 11 su bili golman Larsen, defanzivci Skovgard, Nelson i Hansen, potom Mini i Bartolec na božnim pozicijama, Damsgard i Skov Olsen u napadu, dok je Rigard Jensen na jednom meču bio u sredini, a u drugom u napadu. 

Nordsjeland igra na stadionu "Pravo na snove" kapaciteta 10.300 mesta

S druge strane, AIK ima znato dužu tradiciju, osnovan je pre čak 127 godina, 11 puta je bio šampion Švedske, ali poslednji put 2009. 

I AIK sa klupe predvodi trener iz mlađe garde, Rikard Olof Norling, koji nema iskustva van domovine, a u svom sastavu ima i jednog Srbina, bivšeg golmana Čukaričkog, Vojvodine, Jagodine, Rada i Spartaka Budumira Janoševića. 

Od ostalih stranaca u sastavu ima i igrača iz Kanade, Konga, Eritreje, Argentine, Egipta, Gane, Islanda, Finske i Norveške. 

Prva zvezda tima svakako je nekadašnji vezista engleskog Sanderlenda Sebastijan Larson, koji se ovog leta vratio u domovinu, a nastupao je za Švedsku na Mundijalu. 

Larsona je ostavio dubok trag u engleskom fudbalu pre svega kao sjajan asistent i specijalista za prekide. 

Sezona u Švedskoj je uveliko u toku, a AIK je lider bez poraza u prvih 15 kola. Tim iz Stokholma je u seriji od tri pobede.

Iako je do drugog kola kvalifikacija za LE stigao teškom pobedom nad irskim Šarmok Roversima posle produžetaka, nakon dve minimalne pobede ekipa na gostovanjima. 

AIK igra u formaciji 3-5-2, a u poslednjem meču u kojem je slavio 5:1 nastupio je u sastavu Liner – Dimitrijadis, Karlson, Milošević – Lindkvist, Olson, Adu, Larson, Rašidi – Goitom, Stefaneli. 

Najbolji strelci tima su Argentinac Marselo Stefaneli sa pet golova na deset utakmica, te vezista Tarik Eljunusi sa takođe pet pogodaka na 11 nastupa. 

Šveđani su u prethode četiri sezone nastup u Evropi završavali u trećem kolu kvalifikacija za LE, dok su u sezoni 2012/2013 igrali grupnu fazu i bili poslednji u konkurenciji Dnjipra, Napolija i PSV. 

AIK igra na stadionu Frend arena kapaciteta 50.622 mesta.

Bilo je značajnijih utakmica, lepših golova, bitnijih pobeda, ali teško da ijedna kontra u savremenoj istoriji Partizana može po estetskom doživljaju da se meri sa onom izvedenom pre bezmalo 16 godina u Humskoj. U susret očekivanom duelu sa danskim Nordsjelandom ili švedskim AIK-om, međ Grobarima se odmotavaju scene filma emitovanog 7. avgusta 2002, kad su njihovi miljenici u drugom poluvremenu, za samo 26 minuta, samleli Hamarbi i počeli nisku uspeha protiv timova sa područja Skandinavije kakav ih čeka na narednoj kvalifikacionoj stepenici.

Na trenerskoj stolici Ljubiša Tumbaković je mogao da uživa zbog prikaza iz 64. minuta i akcije iz užbenika. Iz prve: Branko Savić je glavom izbio posle kornera gostiju, Goran Trobok prosledio Ivici Ilijevu, odložena lopta za Sašu Ilića, pa dijagonala Vladimiru Iviću, ovaj odmah sadašnjem sportskom direktoru i BUM. Za 11 sekundi šest kontakata s loptom. Sve iz prve. Najlepša kontra crno-belih u evorpskim kupovima posle raspada SFRJ-a. A možda i pre. Te noći vredna trijumfa u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona 2002. godine - 4:0, pošto su pre Ilijeva pogađali Vladimir Ivić (49) i DankoLazović (54), a tačku stavio Saša Ilić (75).



Prvi meč okončan je remijem 1:1, a jedini strelac za crno-bele bio je Danko Lazović.

U istom takmičenju, narednog leta Parni valjak je, takođe na za njega početnoj stanici, morao da se trka sa Šveđanima. Opet nerešno u prvom susretu (1:1 u Beogradu protiv Đurgardena pogotkom Saše Ilića) stvorilo je obavezu sastavu Lotara Mateusa da slavi ili odigra remi sa većim brojem datih golova na Rasunda stadionu. Što se i desilo, pošto je 6. avgusta 2003. godine – baš na dan prvog duela trećeg kola kvalifikacija za ovogodišnju Ligu Evrope – izborio 2:2.

Opet je, po ko zna koji put, Saša Ilić povukao, izjednačivši u 61. minutu, da bi Nikola Malbaša u 66. preokrenuo na 2:1, samo da bi Samuel Vuvo poravnao, ali nedovoljno da bi izbacio tim koji će kasnije preko Njukasla stići do grupne faze Lige šampiona.



Na ta dva dvomeča sa Šveđanima naslonili su se uspešni mečevi sa Norvežanima, o čemu svedoči lagana eliminacija Vikinga u prvom kolu Kupa šampiona 1983. (5:1 kod kuće, 0:0 u gostima) i navijačima sveža sećanja na duele sa Tromseom u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope 2012.

Posle 2:3 na najsevernijoj fudbalskoj tački Evrope (strelci Saša Marković i Aleksandar Mitrović), u napetom susretu na Topčiderskom brdu Grobari su morali da grickaju nokte sve dok bugarski štoper IvanIvanov nije glavom pogodio cilj u 75. minutu za trijumf 1:0.



Nikad u istoriji evropskih kupova Partizan nije igrao sa Dancima (osim Švedske i Norveške pripada Skandinaviji), međutim, jeste sa ekipama sa šireg područja Skandinavije. Svi mečevi su novijeg datuma i bili su na njima crno-beli i rezultatski uspešni i efikasni.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona 2010. razoružali su Helsinki. Najpre sa 3:0 u Beogradu (strelci Ivica Iliev, Saša Ilić i Gabrijel Kleo), pa 2:0 u glavnom gradu Finske (oba puta te sezone neumoljivi Brazilac Kleo), za vreme trenerskog mandata Aleksandra Stanojevića, da bi četiri leta kasnije lako preskočili i HB Toršavn u istom takmičenju.



Sastav Marka Nikolića bio je siguran pred svojom publikom (3:0, dva pogotka Danka Lazovića, jedan Petra Škuletića), da bi na Farskim Ostrvima slavlje sa 3:1, posle preokreta, zapečatili Nikola Ninković, Danko Lazović i Petar Grbić.



Naravoučenije: Partizan zna sa Nordijcima. A ako neko ume da reši „skandinavku“ onda je to Saša Ilić, izuzev onih mečeva sa Vikingom, akter i čest strelac u svim preostalim kvalifikacionim susretima sa timovima s pomenutog područja, za koji naš narod kaže "šta znaju oni o fudbalu, to su skijaši". Zato, možda u Humskoj ima osnova da Nordsjelandu i AIK-u kažu „dobrodošli“. Ako prvo padne Trakai.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar