На данашњи дан: Дванаест филмских година Новака Ђоковића...

На данашњи дан најбољи спрски спортиста свих времена Новак Ђоковић отпочео је своју серију освајања титула.  Црвено слово у свету тениса - 23. јул! Пре тачно две деценије на овај дан Роџер Федерер је дебитовао на АТП туру, да би тачно осам година касније Новак Ђоковић освојио прву АТП титулу.

Тенис 23.07.2018 | 19:15
На данашњи дан: Дванаест филмских година Новака Ђоковића...
Та прва десила се у Холандији, у Амерсфорту, где је Новак савладао Чилеанца Николаса Масуа са 2:0 у сетовима (7:6, 6:4).

После Амерсфорта, тачно 12 година касније, Новак има укупно 69 трофеја, од чега је 13 Гренд слемова, последњи на Вимблдону пре недељу дана.

Ђоковић на путу до титуле није изгубио ни сет, а савладао је Пашанског, Зиба, Жискела, Гиљерма Корију и накрају Масуа. 

"Температуре су биле између 35 и 40 степени, најтоплије издање нашег турнира у историји, тако да су сви играчи кукали и жалили се. Сви осим Ђоковића, он је увек шетао комплексом са великим осмехом, сурови услови као да нису утицали на њега. Био је веома отворен, понашао се нормално и са великим задовољством учествовао је у 'дечјем дану' на турниру. Нису му много прилазили јер је за холандске медије он још био прилично непознат. Чак су ме и питали зашто сам одабрао њега, али у томе је била шарм турнира – довести будућег шампиона. Платили смо му неки новац да се појави, али у поређењу са врхунским играчима, то није ни вредно спомена", сећа се тадашњи директор турнира Ханс Фелијус. 

Николас Масу, Србинов противник у том финалу, никада није био тенисер из самог 'крема', али је био поприлично добар. То потврђује његових шест титула и 31. место као ренкинг каријере. 

"Супротставио ми се као да смо потпуно равноправни ривали. На мечу је био видљив његов спектакуларни потенцијал. Помислио сам тада да ће сигурно бити међу пет најбољих тенисера на АТП листи. Имао је све, игру и победнички менталитет", рекао је Масу.

Та победа је Ђоковићу обезбедила пласман у најбољих 30 тенисера планете, а већ следеће године је ушао међу Топ 10 на АТП листи, а две године од првог трофеја је освојио и први Грен слем, Аустралијен Опен. 

Новак је напредовао по питању титула и ренкинга, али не и Гренд слемова, јер се на први наредни од тог Аустралијан опена 2008. године чекало 'чак' три године. 

Та 2011. је била најбоља година у Новаковој каријери, када су му се чак и западни медији клањали, и када је покорио кога је хтео. Нова титула у Аустралији, а потом и, у том тренутку, врхунац каријере и освајање Вимблдона. 

Било је падова од 2006. па до сад, али више успона. Обарање многобројних рекорда, пласман на прво место на АТП ранг листи, победа на завршном турниру. 

Новак је освојио малтене све. Сви Мастерси су били његови, сем тог болног Синсинатија, а титула на Ролан Гаросу коначно је дошла победом над Ендијем Маријем у финалу 2016. године.

Апсурдно доминантан је у неким тренуцима био српски тенисер, који је после освајања тог судбоносног Ролан Гароса, добивши нових 800 бодова, са 16.950 поставио нови рекорд. 

Србин је тада остварио незапамћен успех имавши дупло више бодова од Ендија Марија и Роџера Федерера, другог и трећег тенисера планете, заједно. 

Тада је Новак пао, отприлике тачно деценију након освајања своје прве титуле у Амерсфорту. Шта се десило, шта је био тачан разлог, сем повреде лакта, никада нећемо сазнати и остаће питање да ли је у питању било засићење, приватни проблеми, или нешто треће... 

Годину и по дана Новака није било "ни на мапи". Повратак је почео солидним Аустралијан опеном, али одмах и операцијом и 'бламирањем' на америчкој Мастерс турнеји. 

На шљаци су кренуле добре игре, заличио је Ноле на себе, можда не из 2011, али барем из 2006. године и, на опште изненађење, постао шампион Вимблдона по четврти пут.

Сада, Ђоковић 'стоји' на цифри од 69 АТП титула, од чега је 13 Грен слемови, остварио је 808 победа на АТП туру уз 172 пораза, а многи очекују да у Новаковом резервоару има још много горива. 

Много тога се променило у Новаковом животу од тог Амерсфорта. Сада је сматран за једног од најбољих тенисера свих времена, али још битније, њему сигурно ако не осталима, он је сада отац два детета, која ће му, надајмо се, дати додатну мотивацију за освајањем нових титула и обарањем нових рекорда. 

И на крају, који су то све рекорди које је поставио Новак од освајања титуле у Холандији, питате се? 

Новак је био актуелни шампион сва четири ГС у исто време, а уједно је 'држао' и титулу на завршном Мастерсу. Освојио је десет најелитнијих турнира заредом, а учествовао у 18 финала. На Мастерсима има 22 титуле на бетону, а чак шест их је освојио у једној сезони. 

Док сумирате утиске погледајте како је све то изгледало пре 12 филмских година, како је Новак прославио своју прву титулу у нестварно доброј каријери.



Црвено слово у свету тениса - 23. јул! Пре тачно две деценије на овај дан Роџер Федерер је дебитовао на АТП туру, да би тачно осам година касније Новак Ђоковић освојио прву АТП титулу.

Тенис данас слави посебан дан без којег можда и не би и даље био ту где јесте - најпопуларнији инвидидуални спорт на свету. Јер данас је 23. јул, датум врло важан за каријере Роџера Федерера и Новака Ђоковића, па самим тим и за целокупни бели спорт.



Јер на овај датум њих двојица су кренули у авантуру, којој на сву срећу и даље присуствујемо и сведочимо, у покоравање света. Јер пре тачно две деценије Швајцарац је заиграо свој први АТП турнир када му је било само 16 лета. То се догодило, наравно у родној му груди, у монденском Гштаду где је поражен у првом колу резултатом, 4:6 и 4:6 од заборављеног Аргентинца Лукаса Арнолда Кера. На прву победу у свету профи тениса Федекс је чекао неколико месеци и она је дошла на турниру у Тулузу против Гијома Рауа. Прву титулу освојио је 2001. у Милану и од тада се не зауставља освојивши их до сада чак 98.

И једног од његова два највећа ривала, Ђоковића такође лепе успомене везују за 23. јул, али 2006. када је освојио прву АТП титулу у холандском граду Амерсфорту. Победио је Николаса Масуа из Чилеа након напетих 2:0 у сетовима и једним тај-брејком, а до сада је избројао 69 пехара, закључно са недавно покореним Вимблдоном.

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар