Na današnji dan: Dvanaest filmskih godina Novaka Đokovića...

Na današnji dan najbolji sprski sportista svih vremena Novak Đoković otpočeo je svoju seriju osvajanja titula.  Crveno slovo u svetu tenisa - 23. jul! Pre tačno dve decenije na ovaj dan Rodžer Federer je debitovao na ATP turu, da bi tačno osam godina kasnije Novak Đoković osvojio prvu ATP titulu.

Tenis 23.07.2018 | 19:15
Na današnji dan: Dvanaest filmskih godina Novaka Đokovića...
Ta prva desila se u Holandiji, u Amersfortu, gde je Novak savladao Čileanca Nikolasa Masua sa 2:0 u setovima (7:6, 6:4).

Posle Amersforta, tačno 12 godina kasnije, Novak ima ukupno 69 trofeja, od čega je 13 Grend slemova, poslednji na Vimbldonu pre nedelju dana.

Đoković na putu do titule nije izgubio ni set, a savladao je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Giljerma Koriju i nakraju Masua. 

"Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u 'dečjem danu' na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno spomena", seća se tadašnji direktor turnira Hans Felijus. 

Nikolas Masu, Srbinov protivnik u tom finalu, nikada nije bio teniser iz samog 'krema', ali je bio poprilično dobar. To potvrđuje njegovih šest titula i 31. mesto kao renking karijere. 

"Suprotstavio mi se kao da smo potpuno ravnopravni rivali. Na meču je bio vidljiv njegov spektakularni potencijal. Pomislio sam tada da će sigurno biti među pet najboljih tenisera na ATP listi. Imao je sve, igru i pobednički mentalitet", rekao je Masu.

Ta pobeda je Đokoviću obezbedila plasman u najboljih 30 tenisera planete, a već sledeće godine je ušao među Top 10 na ATP listi, a dve godine od prvog trofeja je osvojio i prvi Gren slem, Australijen Open. 

Novak je napredovao po pitanju titula i renkinga, ali ne i Grend slemova, jer se na prvi naredni od tog Australijan opena 2008. godine čekalo 'čak' tri godine. 

Ta 2011. je bila najbolja godina u Novakovoj karijeri, kada su mu se čak i zapadni mediji klanjali, i kada je pokorio koga je hteo. Nova titula u Australiji, a potom i, u tom trenutku, vrhunac karijere i osvajanje Vimbldona. 

Bilo je padova od 2006. pa do sad, ali više uspona. Obaranje mnogobrojnih rekorda, plasman na prvo mesto na ATP rang listi, pobeda na završnom turniru. 

Novak je osvojio maltene sve. Svi Mastersi su bili njegovi, sem tog bolnog Sinsinatija, a titula na Rolan Garosu konačno je došla pobedom nad Endijem Marijem u finalu 2016. godine.

Apsurdno dominantan je u nekim trenucima bio srpski teniser, koji je posle osvajanja tog sudbonosnog Rolan Garosa, dobivši novih 800 bodova, sa 16.950 postavio novi rekord. 

Srbin je tada ostvario nezapamćen uspeh imavši duplo više bodova od Endija Marija i Rodžera Federera, drugog i trećeg tenisera planete, zajedno. 

Tada je Novak pao, otprilike tačno deceniju nakon osvajanja svoje prve titule u Amersfortu. Šta se desilo, šta je bio tačan razlog, sem povrede lakta, nikada nećemo saznati i ostaće pitanje da li je u pitanju bilo zasićenje, privatni problemi, ili nešto treće... 

Godinu i po dana Novaka nije bilo "ni na mapi". Povratak je počeo solidnim Australijan openom, ali odmah i operacijom i 'blamiranjem' na američkoj Masters turneji. 

Na šljaci su krenule dobre igre, zaličio je Nole na sebe, možda ne iz 2011, ali barem iz 2006. godine i, na opšte iznenađenje, postao šampion Vimbldona po četvrti put.

Sada, Đoković 'stoji' na cifri od 69 ATP titula, od čega je 13 Gren slemovi, ostvario je 808 pobeda na ATP turu uz 172 poraza, a mnogi očekuju da u Novakovom rezervoaru ima još mnogo goriva. 

Mnogo toga se promenilo u Novakovom životu od tog Amersforta. Sada je smatran za jednog od najboljih tenisera svih vremena, ali još bitnije, njemu sigurno ako ne ostalima, on je sada otac dva deteta, koja će mu, nadajmo se, dati dodatnu motivaciju za osvajanjem novih titula i obaranjem novih rekorda. 

I na kraju, koji su to sve rekordi koje je postavio Novak od osvajanja titule u Holandiji, pitate se? 

Novak je bio aktuelni šampion sva četiri GS u isto vreme, a ujedno je 'držao' i titulu na završnom Mastersu. Osvojio je deset najelitnijih turnira zaredom, a učestvovao u 18 finala. Na Mastersima ima 22 titule na betonu, a čak šest ih je osvojio u jednoj sezoni. 

Dok sumirate utiske pogledajte kako je sve to izgledalo pre 12 filmskih godina, kako je Novak proslavio svoju prvu titulu u nestvarno dobroj karijeri.



Crveno slovo u svetu tenisa - 23. jul! Pre tačno dve decenije na ovaj dan Rodžer Federer je debitovao na ATP turu, da bi tačno osam godina kasnije Novak Đoković osvojio prvu ATP titulu.

Tenis danas slavi poseban dan bez kojeg možda i ne bi i dalje bio tu gde jeste - najpopularniji invididualni sport na svetu. Jer danas je 23. jul, datum vrlo važan za karijere Rodžera Federera i Novaka Đokovića, pa samim tim i za celokupni beli sport.



Jer na ovaj datum njih dvojica su krenuli u avanturu, kojoj na svu sreću i dalje prisustvujemo i svedočimo, u pokoravanje sveta. Jer pre tačno dve decenije Švajcarac je zaigrao svoj prvi ATP turnir kada mu je bilo samo 16 leta. To se dogodilo, naravno u rodnoj mu grudi, u mondenskom Gštadu gde je poražen u prvom kolu rezultatom, 4:6 i 4:6 od zaboravljenog Argentinca Lukasa Arnolda Kera. Na prvu pobedu u svetu profi tenisa Fedeks je čekao nekoliko meseci i ona je došla na turniru u Tuluzu protiv Gijoma Raua. Prvu titulu osvojio je 2001. u Milanu i od tada se ne zaustavlja osvojivši ih do sada čak 98.

I jednog od njegova dva najveća rivala, Đokovića takođe lepe uspomene vezuju za 23. jul, ali 2006. kada je osvojio prvu ATP titulu u holandskom gradu Amersfortu. Pobedio je Nikolasa Masua iz Čilea nakon napetih 2:0 u setovima i jednim taj-brejkom, a do sada je izbrojao 69 pehara, zaključno sa nedavno pokorenim Vimbldonom.

Foto: Action IMAGES

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar