Најбоље је вјежбати у води

Могућност повреда је сведена на минимум, а стручњаци тврде да ефикасно смањује стрес.

Здравље 23.07.2018 | 14:02
Најбоље је вјежбати у води
ВЕЖБАЊЕ у води све је популарније јер је доказано да је неупоредиво ефикасније него у сали. Предности овог начина рекреирања у односу на друге физичке активности су велике. Могућност повреда је сведена на минимум, а стручњаци тврде да ефикасно смањује стрес, јер је вода идеална средина за опуштање и отклањање напетости.

Аквабик, како се још назива вежбање у води, препоручује се женама свих година, деци у развоју, али и мушкарцима. Овај вид рекреације подразумева вежбе за све групе мишића, учвршћује и обликује тело и помаже у елиминацији килограма. Вода је добра средина јер пружа вишеструки отпор и ствара лагано оптерећење за мишиће. Гојазним особама се нарочито саветује аквабик, јер не захтева претходну физичку спремност. Основни извор енергије за ово вежбање су управо масне наслаге из организма тако да се сувишни килограми веома брзо губе. Такође, препоручује се и трудницама и онима који имају проблема са кичмом.

Уколико сваког дана будете вежбали по сат времена у води ефекат ће се видети већ за месец дана. Нарочито су видљиви резултати који се постижу у елиминацији целулита.

Ово је предлог сета вежби које можете да радите у води.

ШЕТЊА

ПОЧНИТЕ у најплићем делу и ходајте цик-цак док вам вода не дође до висине груди. Затим се окрените и истим путем наставите ка обали. Ефикасно је и ходање укруг и прављење нагле промене правца.

МОРСКА ЗВЕЗДА

ИДЕАЛНА вежба за обликовање бедара и кукова. Станите тако да вам вода дође мало испод висине рамена, руке држите уз тело и раширите ноге. Подижите руке снажно кроз воду до висине рамена. Бројите до три, а затим се вратите у почетни положај. Урадите 12 оваквих понављања.

КРАБА

ДЕЛОТВОРНО учвршћује задњицу и спољни део бедара. Станите у воду до висине кукова са рукама уз тело. Спустите се у получучањ и поставите се тако да гледате у обалу. Искорачите у десну страну подижући руке до висине рамена. Помакните лево стопало до десног и вратите руке у почетни положај. Направите 15 корака, па промените страну.

БИЦИКЛ

ИСТОВРЕМЕНО снажно ангажује мишиће бутина, задњице, бедара, стомака и надлактица. Ходајте у води све док не дођете до дубине када морате да стојите на врховима прстију.Снагом трбушних мишића подигните колена. Померајте ноге као да возите бицикл, а рукама правите мале кругове као да веслате. Урадите две серије од шездесет секунди, са кратком паузом између серија.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар