Како су дијелили новац од акциза?

Клиx. ба дошао је у посјед транскрипта са 28. и 29. сједнице Управног одбора Управе за индиректно опорезивање која илуструје како су ентитетски министри дијелили новац од 165 милиона КМ тако што је ФБиХ припало 59 посто, а Републици Српској 39 посто и Брчко дистрикту два посто од акциза. Дониосимо најзанимљивије детаље дискусије међу члановима овог одбора.

Босна и Херцеговина 23.07.2018 | 11:14
Како су дијелили новац од акциза?
Вјекослав Беванда, предсједавајући УО и министар финансија БиХ, информисао је чланове да нераспоређена средства од путарина износе 11.361.241 КМ, на шта је Мухамед Козадра из парламента ФБиХ констатовао да је то велики износ те да га треба чешће враћати корисницима.

Козадра је питао који су били критерији за доношење расподјеле "59 посто-39 посто-2 посто", те да није спреман гласати за овакву одлуку.



"Привремена одлука од 2009. год. која је скоро 10 година на снази има односе који далеко одступају од оних који су уплаћени. Не може прихватити да остају ови односи јер коефицијент учешћа Федерације са 31. мартом је 70 посто, РС је око 30 посто и Брчко Дистрикт ни пола процента", рекао је Козадра.

Зоран Тегелтија, министар финансија РС, рекао је да се одлуке морају донијети у пакету и да УО постаје политички орган а то немају право да раде. Та привремена одлука, како је рекао, донесена је у нека друга времена, и то вјероватно што се није зато што се није могла донијети другачијеи питао је ко су сад они да то заустављају.




Министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић је рекла како сматра да нису у позицији да мијењају постојећу одлуку која је донесена 2009. год. Добила је препоруку да тај дио не отварају, да је то нека будућа активност и да се сагледају све релевантне полазне основе за доношење коначне одлуке а не привремене.

Подсјетимо, предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић је од чланова УО УИО тражио објашњење зашто је износ од 165 милиона КМ расподијељен на штету ФБиХ. Он је овај упит послао свим члановим УО, међутим директан одговор је добио само од Мухамеда Козадре, члана Одбора из реда експерата из ФБиХ.

Козадра у допису премијеру објашњава да је у више наврата на сједници УО тражио да му се доставе критерији расподјеле прихода на начин како су утврђени 2009. и то тако да на ФБиХ отпада 59 посто, на РС 39 посто, а на Брчко Дистрикт два посто. Одговор на ово питање није добио.

Да ова расподјела иде на штету ФБиХ, Козадра је илустровао подацима према којима ће ФБиХ добити 32,4 милиона КМ мање него што је уплатила, док ће РС добити 24,9 милиона КМ више, а Брчко Дистрикт 7,4 милиона КМ више.




Козадра је напоменуо да је одлуком из 2009. која је на снази утврђено и да се од укупних прихода од путарине оставља 10 пост на подрачун ЈР-а, а што ће служити за поравњање прихода по утврђивању коначне методологије расподјеле.

Он је навео да је предлагао да се проценат за издвајање на подрачун смањи са 10 на 2-3 посто, те да је претходно он имао сагласност од министрице финансија ФБиХ Јелке Милићевић, али да је та подршка изостала на посљедњој сједници УО од 10. јула. Козадра је истакнуо да је Милићевић промијенила свој став.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Јах

23.07.2018 09:22

Невјероватно. Уплатила Фбих 70% а добија 59. Не знам која будала пристане на ово. Или постено или никако па нека пропадају паре. Доди ваља БиХ кад треба лову узети на превару. Боље би му било да сто висе пази БиХ јер би му Рс самостално пропала. И овако је упитна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тханкс фор тхе инфо

23.07.2018 10:14

Ја стварно не контам што сте ви толики мазохисти. Па јбм му миша, фино се одцјепите од Републике Српске и живите к'о Швајцарска.

Name

Мислис

23.07.2018 10:15

Слазем се али ако стварно искористе тај новац за путеве ..свеједно је како се дјели ... путеве користе сви у бих ... мислим да се ови свадјају из других разлога.

Name

Свадја

23.07.2018 11:43

Свадјају се због тендера. Није исто ако имају 50 или 100 милиона да потросе на набавке. Ако имају висе онда могу висе и да украду. А треба бити и реалан па реци да 90% медјународног транспорта из ФБиХ иде преко територије РС. Знаци камиони и аута који иду из Мостара, Сарајева, Зенице и Тузле морају да пролазе преко Романије, Требиња или Мајевице ако иду на исток или преко Бања Луке или Добоја ако иду на сјевер и запад. Па није постено да сав новац од путарине припадне ФБиХ а да се троскови одрзавања повецавају у РС. Да ли је то разлика у толиком износу не знам али боље и овако него да промјене закон па поцну да наплацају путарину на магистралама. А они из ФБиХ који исмијавају изградњу путева у РС су идиоти. Република Српска це за 2 године да споји ентитетску гранивцу измедју Добоја и Зенице са аутопутом ДобоЈ-Бањалука-Градиска и тиме централни дио ФБиХ добика везу са западом. Користи имају сви само сто све иде преспоро. Оно сто је апсурдно у цијелој прици је путарина која иде за Брцко. Немам ниста против да и они добијају дио путарине али јесу ли објавили на ста је тросе. Немају ни километар аутппута.

Name

ре @свадја

23.07.2018 12:26

Па, ваљда се узима у обзир гдје се гориво сипа и гдје се плаца.,... То о цему ти (или ви) говорис (говорите) се мозе узети у обзир ако се наплацује путарина....онда паре за путарину иду ономе цији се пут користи...

Name

Пролетер

23.07.2018 12:27

Глас оног Пузигаће у Дому народа ФБиХ, коштао је око 30 милиона. Сљедећи пут, кад се СДА упетља у наше послове у РС, немојте рећи да су безобразни, пошто то и Додик ради, као што видите. Срамота је да овисимо од пара (небитно ко је ту у праву) од акциза које се пљачкају од народа

Name

ре @Тханкс фор тхе инфо

23.07.2018 12:32

Федерација за РС и јест Свицарска.... други пар опанака је то сто вас "трпају" вијестима како је РС бољи дио.... а примјера је милион... нпр.....велелепни аеродром Требиње.....док она барака од Тз Аеродрома пребацује 550000 путника годисње... задузеност ентитета......пензије.....плате.... РС свака два-три мјесеца трици и гледа гдје це какав кредит или позајмницу да добије.... могао би три дана да писем о томе...

Name

Бане

23.07.2018 10:25

Е сад ми ово није јасно, како бољи дио бих троси само 30 посто нафтних деривата у БиХ, Па Бисерка казе да да у РС потросња расте, плате и пензије се повецавају, а оно нас Федерација гура. Ма лазу ови федералци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

23.07.2018 11:05

Па бољи дио бих је повалио банке па су нас извлацили они тамо. толико о економском магу зељки.

Name

Гидра

23.07.2018 12:04

Ми смо заоатала покрајина.

Name

Ре Бане

23.07.2018 13:21

То треба подјелити по Дејтону: 51:49! Ако неко мисли да је оштећен, нек' се отцијепи!

Name

Зоран

23.07.2018 10:29

А зашто Фбих не тражи да свако своју наплату од путарина и акциза не користи за своје путеве. Зашто они инсистирају на БиХ каси ако мисле да су веће платише. Зар није најпостеније да свако уплаћује у своју касу и из ње узима колико је ставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

23.07.2018 11:07

Зато јер имас пријекте на нивоу дрзаве инце никада неби добили кредит. теби ни статистицки подаци нису јасни оцигледно и опет говорис ако мисле. ским ја зивим мајко мила.

Name

ре Зоран

23.07.2018 11:59

Топе,сам кантон Сарајево уплати више пдв-а него Република Српска.Ал да се не заваравају ни они у Федерацији,плаћа више пдв-а него остатак федерације.Па ти види...Тај Наш Бољи Дио БиХ би,да није УИО БиХ,угинуо давно захваљујући овим стручњацима типа Бисерке.

Name

Ре ре Зоран

23.07.2018 13:29

Видим разумијеш се у економију, ко Марица у кк! Аналогно и Бања Лука прикупи више пореза, него остатак Републике Српске! Међутим, разлози за то су бројност становништва, бројност радника у администрацији, а не производња! Питај раднике у Завидовићима, Зеници, Тузли..., шта мисле о том твом Кантону Сарајево и његовом "богатству"! Вјештачки надуване веће плате, већа потрошња, а остатак Федерације робује сарајевској "господи"! И то је теби позитивно?

Name

Игранка

23.07.2018 12:01

Пузигаћа је РСу донио преко 20 милиона км продајом образа.У И.Сарајеву Додик и човић договорили да Пузигаћа постане Хрват већи од Колинде,а Беванда и Миличевићка ће издати интересе Федерације и СНСДу за изборе обезбједити паре.Ова и сличне ситуације показују колико су Хрвати угрожени и ФБиХ.Овим су завукли Бошњацима,а и Срби ће доћи на ред ако нису схватили њихову политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ерес

23.07.2018 12:58

Јој ма само.нека се РС једном отцијепи, па це остати висе пара Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

23.07.2018 18:47

За СРБ и овога сто ми је реплицирао. Само да вам кажем да немате појма о економији. ПДВ и БНД нема никакве везе са бројности становниства и величини земље. Ето вам примјер Словенија и бројчано и територијално мања од БиХ а богатија и наплатом ПДВ и БНД. А вама из ФБИХ поруцујем само се ви одвојите по свему и не брините за РС и њену будућност.

ОДГОВОРИТЕ