Kako su dijelili novac od akciza?

Klix. ba došao je u posjed transkripta sa 28. i 29. sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje koja ilustruje kako su entitetski ministri dijelili novac od 165 miliona KM tako što je FBiH pripalo 59 posto, a Republici Srpskoj 39 posto i Brčko distriktu dva posto od akciza. Doniosimo najzanimljivije detalje diskusije među članovima ovog odbora.

Bosna i Hercegovina 23.07.2018 | 11:14
Kako su dijelili novac od akciza?
Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući UO i ministar finansija BiH, informisao je članove da neraspoređena sredstva od putarina iznose 11.361.241 KM, na šta je Muhamed Kozadra iz parlamenta FBiH konstatovao da je to veliki iznos te da ga treba češće vraćati korisnicima.

Kozadra je pitao koji su bili kriteriji za donošenje raspodjele "59 posto-39 posto-2 posto", te da nije spreman glasati za ovakvu odluku.



"Privremena odluka od 2009. god. koja je skoro 10 godina na snazi ima odnose koji daleko odstupaju od onih koji su uplaćeni. Ne može prihvatiti da ostaju ovi odnosi jer koeficijent učešća Federacije sa 31. martom je 70 posto, RS je oko 30 posto i Brčko Distrikt ni pola procenta", rekao je Kozadra.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je da se odluke moraju donijeti u paketu i da UO postaje politički organ a to nemaju pravo da rade. Ta privremena odluka, kako je rekao, donesena je u neka druga vremena, i to vjerovatno što se nije zato što se nije mogla donijeti drugačijei pitao je ko su sad oni da to zaustavljaju.




Ministar finansija FBiH Jelka Milićević je rekla kako smatra da nisu u poziciji da mijenjaju postojeću odluku koja je donesena 2009. god. Dobila je preporuku da taj dio ne otvaraju, da je to neka buduća aktivnost i da se sagledaju sve relevantne polazne osnove za donošenje konačne odluke a ne privremene.

Podsjetimo, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić je od članova UO UIO tražio objašnjenje zašto je iznos od 165 miliona KM raspodijeljen na štetu FBiH. On je ovaj upit poslao svim članovim UO, međutim direktan odgovor je dobio samo od Muhameda Kozadre, člana Odbora iz reda eksperata iz FBiH.

Kozadra u dopisu premijeru objašnjava da je u više navrata na sjednici UO tražio da mu se dostave kriteriji raspodjele prihoda na način kako su utvrđeni 2009. i to tako da na FBiH otpada 59 posto, na RS 39 posto, a na Brčko Distrikt dva posto. Odgovor na ovo pitanje nije dobio.

Da ova raspodjela ide na štetu FBiH, Kozadra je ilustrovao podacima prema kojima će FBiH dobiti 32,4 miliona KM manje nego što je uplatila, dok će RS dobiti 24,9 miliona KM više, a Brčko Distrikt 7,4 miliona KM više.




Kozadra je napomenuo da je odlukom iz 2009. koja je na snazi utvrđeno i da se od ukupnih prihoda od putarine ostavlja 10 post na podračun JR-a, a što će služiti za poravnjanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele.

On je naveo da je predlagao da se procenat za izdvajanje na podračun smanji sa 10 na 2-3 posto, te da je prethodno on imao saglasnost od ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, ali da je ta podrška izostala na posljednjoj sjednici UO od 10. jula. Kozadra je istaknuo da je Milićević promijenila svoj stav.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Jah

23.07.2018 09:22

Nevjerovatno. Uplatila Fbih 70% a dobija 59. Ne znam koja budala pristane na ovo. Ili posteno ili nikako pa neka propadaju pare. Dodi valja BiH kad treba lovu uzeti na prevaru. Bolje bi mu bilo da sto vise pazi BiH jer bi mu Rs samostalno propala. I ovako je upitna..

ODGOVORITE
Name

Thanks for the info

23.07.2018 10:14

Ja stvarno ne kontam što ste vi toliki mazohisti. Pa jbm mu miša, fino se odcjepite od Republike Srpske i živite k'o Švajcarska.

Name

Mislis

23.07.2018 10:15

Slazem se ali ako stvarno iskoriste taj novac za puteve ..svejedno je kako se djeli ... puteve koriste svi u bih ... mislim da se ovi svadjaju iz drugih razloga.

Name

Svadja

23.07.2018 11:43

Svadjaju se zbog tendera. Nije isto ako imaju 50 ili 100 miliona da potrose na nabavke. Ako imaju vise onda mogu vise i da ukradu. A treba biti i realan pa reci da 90% medjunarodnog transporta iz FBiH ide preko teritorije RS. Znaci kamioni i auta koji idu iz Mostara, Sarajeva, Zenice i Tuzle moraju da prolaze preko Romanije, Trebinja ili Majevice ako idu na istok ili preko Banja Luke ili Doboja ako idu na sjever i zapad. Pa nije posteno da sav novac od putarine pripadne FBiH a da se troskovi odrzavanja povecavaju u RS. Da li je to razlika u tolikom iznosu ne znam ali bolje i ovako nego da promjene zakon pa pocnu da naplacaju putarinu na magistralama. A oni iz FBiH koji ismijavaju izgradnju puteva u RS su idioti. Republika Srpska ce za 2 godine da spoji entitetsku granivcu izmedju Doboja i Zenice sa autoputom DoboJ-Banjaluka-Gradiska i time centralni dio FBiH dobika vezu sa zapadom. Koristi imaju svi samo sto sve ide presporo. Ono sto je apsurdno u cijeloj prici je putarina koja ide za Brcko. Nemam nista protiv da i oni dobijaju dio putarine ali jesu li objavili na sta je trose. Nemaju ni kilometar autpputa.

Name

re @svadja

23.07.2018 12:26

Pa, valjda se uzima u obzir gdje se gorivo sipa i gdje se placa.,... To o cemu ti (ili vi) govoris (govorite) se moze uzeti u obzir ako se naplacuje putarina....onda pare za putarinu idu onome ciji se put koristi...

Name

Proleter

23.07.2018 12:27

Glas onog Puzigaće u Domu naroda FBiH, koštao je oko 30 miliona. Sljedeći put, kad se SDA upetlja u naše poslove u RS, nemojte reći da su bezobrazni, pošto to i Dodik radi, kao što vidite. Sramota je da ovisimo od para (nebitno ko je tu u pravu) od akciza koje se pljačkaju od naroda

Name

re @Thanks for the info

23.07.2018 12:32

Federacija za RS i jest Svicarska.... drugi par opanaka je to sto vas "trpaju" vijestima kako je RS bolji dio.... a primjera je milion... npr.....velelepni aerodrom Trebinje.....dok ona baraka od Tz Aerodroma prebacuje 550000 putnika godisnje... zaduzenost entiteta......penzije.....plate.... RS svaka dva-tri mjeseca trici i gleda gdje ce kakav kredit ili pozajmnicu da dobije.... mogao bi tri dana da pisem o tome...

Name

Bane

23.07.2018 10:25

E sad mi ovo nije jasno, kako bolji dio bih trosi samo 30 posto naftnih derivata u BiH, Pa Biserka kaze da da u RS potrosnja raste, plate i penzije se povecavaju, a ono nas Federacija gura. Ma lazu ovi federalci.

ODGOVORITE
Name

srb

23.07.2018 11:05

Pa bolji dio bih je povalio banke pa su nas izvlacili oni tamo. toliko o ekonomskom magu zeljki.

Name

Gidra

23.07.2018 12:04

Mi smo zaoatala pokrajina.

Name

Re Bane

23.07.2018 13:21

To treba podjeliti po Dejtonu: 51:49! Ako neko misli da je oštećen, nek' se otcijepi!

Name

Zoran

23.07.2018 10:29

A zašto Fbih ne traži da svako svoju naplatu od putarina i akciza ne koristi za svoje puteve. Zašto oni insistiraju na BiH kasi ako misle da su veće platiše. Zar nije najpostenije da svako uplaćuje u svoju kasu i iz nje uzima koliko je stavio.

ODGOVORITE
Name

srb

23.07.2018 11:07

Zato jer imas prijekte na nivou drzave ince nikada nebi dobili kredit. tebi ni statisticki podaci nisu jasni ocigledno i opet govoris ako misle. skim ja zivim majko mila.

Name

re Zoran

23.07.2018 11:59

Tope,sam kanton Sarajevo uplati više pdv-a nego Republika Srpska.Al da se ne zavaravaju ni oni u Federaciji,plaća više pdv-a nego ostatak federacije.Pa ti vidi...Taj Naš Bolji Dio BiH bi,da nije UIO BiH,uginuo davno zahvaljujući ovim stručnjacima tipa Biserke.

Name

Re re Zoran

23.07.2018 13:29

Vidim razumiješ se u ekonomiju, ko Marica u kk! Analogno i Banja Luka prikupi više poreza, nego ostatak Republike Srpske! Međutim, razlozi za to su brojnost stanovništva, brojnost radnika u administraciji, a ne proizvodnja! Pitaj radnike u Zavidovićima, Zenici, Tuzli..., šta misle o tom tvom Kantonu Sarajevo i njegovom "bogatstvu"! Vještački naduvane veće plate, veća potrošnja, a ostatak Federacije robuje sarajevskoj "gospodi"! I to je tebi pozitivno?

Name

Igranka

23.07.2018 12:01

Puzigaća je RSu donio preko 20 miliona km prodajom obraza.U I.Sarajevu Dodik i čović dogovorili da Puzigaća postane Hrvat veći od Kolinde,a Bevanda i Miličevićka će izdati interese Federacije i SNSDu za izbore obezbjediti pare.Ova i slične situacije pokazuju koliko su Hrvati ugroženi i FBiH.Ovim su zavukli Bošnjacima,a i Srbi će doći na red ako nisu shvatili njihovu politiku.

ODGOVORITE
Name

eres

23.07.2018 12:58

Joj ma samo.neka se RS jednom otcijepi, pa ce ostati vise para Federaciji.

ODGOVORITE
Name

Zoran

23.07.2018 18:47

Za SRB i ovoga sto mi je replicirao. Samo da vam kažem da nemate pojma o ekonomiji. PDV i BND nema nikakve veze sa brojnosti stanovnistva i veličini zemlje. Eto vam primjer Slovenija i brojčano i teritorijalno manja od BiH a bogatija i naplatom PDV i BND. A vama iz FBIH porucujem samo se vi odvojite po svemu i ne brinite za RS i njenu budućnost.

ODGOVORITE