Власти покренуле судску истрагу

Власти Француске покренуле су судску истрагу о нападу једног од најближих помоћника за безбедност француског председника Емануела Макрона, Александра Бенале, на једног демонстранта у мају ове године.

Свијет 22.07.2018 | 21:45
Власти покренуле судску истрагу
Александар Бенала је снимљен како туче младог демонстранта, што је изазвало прву велику политичку кризу француског лидера, који је ступио на дужност прошле године, пренео је АП.

Из канцеларије париског тужилаштва саопштено је да су Бенала и још четири особе, које се налазе под судском контролом, изашле пред судију, као и да би ускоро могле да буду подигнуте оптужнице. 

Међу наведене четири особе је Винсет Крејс, који је радио за Макронову партију и био уз Беналу на дан напада и још три полицајца осумњичена да су нелегално предали Бенали снимак догађаја раније ове недеље. 

Канцеларија париског тужилаштва додаје да је Бенали и Крејсу сада забрањено да поседују оружје и раде на јавној функцији. 

Макронов помоћник Бенала задржан је у петак у полицији ради испитивања, након што је на друштвеним мрежама објављен аматерски видео-снимак на којем се види како он, са полицијским шлемом на глави, у тренутку када је био ван дужности, вуче једну жену, а потом туче младог демонстранта на земљи.

Како је раније саопштено из канцеларије тужилаштва у Паризу, Јелисејска палата је у петак отпустила Беналу.

Бенала је првобитно након објављивања снимка био суспендован на 15 дана, након чега му је дозвољено да се врати на посао, али је француско председништво, под притиском, у петак саопштило да је одлучило да почне процедуру његовог отпуштања са дужности. 

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

23.07.2018 05:59

И код нас це тако.

ОДГОВОРИТЕ