Vlasti pokrenule sudsku istragu

Vlasti Francuske pokrenule su sudsku istragu o napadu jednog od najbližih pomoćnika za bezbednost francuskog predsednika Emanuela Makrona, Aleksandra Benale, na jednog demonstranta u maju ove godine.

Svijet 22.07.2018 | 21:45
Vlasti pokrenule sudsku istragu
Aleksandar Benala je snimljen kako tuče mladog demonstranta, što je izazvalo prvu veliku političku krizu francuskog lidera, koji je stupio na dužnost prošle godine, preneo je AP.

Iz kancelarije pariskog tužilaštva saopšteno je da su Benala i još četiri osobe, koje se nalaze pod sudskom kontrolom, izašle pred sudiju, kao i da bi uskoro mogle da budu podignute optužnice. 

Među navedene četiri osobe je Vinset Krejs, koji je radio za Makronovu partiju i bio uz Benalu na dan napada i još tri policajca osumnjičena da su nelegalno predali Benali snimak događaja ranije ove nedelje. 

Kancelarija pariskog tužilaštva dodaje da je Benali i Krejsu sada zabranjeno da poseduju oružje i rade na javnoj funkciji. 

Makronov pomoćnik Benala zadržan je u petak u policiji radi ispitivanja, nakon što je na društvenim mrežama objavljen amaterski video-snimak na kojem se vidi kako on, sa policijskim šlemom na glavi, u trenutku kada je bio van dužnosti, vuče jednu ženu, a potom tuče mladog demonstranta na zemlji.

Kako je ranije saopšteno iz kancelarije tužilaštva u Parizu, Jelisejska palata je u petak otpustila Benalu.

Benala je prvobitno nakon objavljivanja snimka bio suspendovan na 15 dana, nakon čega mu je dozvoljeno da se vrati na posao, ali je francusko predsedništvo, pod pritiskom, u petak saopštilo da je odlučilo da počne proceduru njegovog otpuštanja sa dužnosti. 

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re

23.07.2018 07:59

I kod nas ce tako.

ODGOVORITE