ФТ: Хрватска је постигла ауто-гол

Хрватска је постигла ауто-гол након Свјетског првенства, пише "Фајненшел тајмс" поводом дочека хрватских фудбалера у Загребу уз наступ Марка Перковића Томпсона.

Свијет 22.07.2018 | 14:58
ФТ: Хрватска је постигла ауто-гол
Британски лист у тексту наводи да је хрватски пут до финала склонио у страну проблеме око пензионих реформи, економије и масовне емиграције, а неки су се само фокусирали на то како су играчи као што су Лука Модрић и Марио Манџукић надјачали несрећу и расељавање током ратова деведесетих.

Међутим, када је извођач Марко Перковић изашао на бину у Загребу и отпјевао незваничну химну репрезентације "Лијепа ли си", расположење се промијенило, наводи "Фајненшел тајмс".

"Перковић, познатији као Томпсон, је националистички пјевач који пјева о ери геноцида и концентрационих логора током Другог свјетског рата, када су Хрватску водили фашисти", подсјећа лист и оцјењује да је његов наступ у Загребу, на позив хрватског тима, разбуктао тензије у друштву везане за рат деведесетих.

Многи су оцијенили да је његово присуство на прослави политизовало оно што је требало да буде тренутак заједништва. 

"Овај Свјетски шампионат значио је уједињавање, јер су буквално сви навијали за Хрватску, код куће, али и у региону. Али сада унутар Хрватске постоји нешто горчине и разочарања, јер постоји утисак да су неки симболи окречени политичком бојом, а опет, они који се не слажу са оним што Томпсон представља означени су да ''нису довољно Хрвати'“, рекла је Тена Прелац из Лондонске школе за економију.

У Хрватској, како се наводи у тексту, још постоји дебата о историји Другог свјетског рата.

"Фајненшел тајмс" подсјећа да је група ветерана 2016. године у Јасеновцу поставила плочу на којој пише "За дом спремни".

Ни скоро годину дана касније, плоча са мјеста на у којем је убијено 83.000 Срба, Јевреја и Рома убијено није склоњена.

Фудбал је, како се наводи, помогао у стварању националног поноса с обзиром на то да је Хрватска била трећа на свијету 1998. године, само три године од заврштека ратова са Србијом и Босном.

"Фудбалске побједе одређују национални идентитет исто као и ратови", рекао је својевремено хрватски предсједник Фрањо Туђман.

"За многе Хрвате, национални тим је један од светих елемената који чини нацију", рекао је аналитичар Дарио Брентин који се бави анализом фудбала и национализма на Балкану на Универзитету у Грацу.

Међутим, блиске везе између националног тима и Томпсона за многе су прешле линију, пише "ФТ".

Фудбалер Иван Ракитић објавио је фотографију са Томпсоном уз опис "краљ је стигао".

Три дана након дочека, тај "селфи" стигао је до бројке од 640.000 лајкова. 

Селектор Златко Далић бранио је Томпсонов наступ, док други сматрају да њему тамо није било мјесто.

"Ви сте узори. Немате право на Томпсона. Томпсон је поларизујући феномен у Хрватској и зликовац у остатку", написао је Гордан Духачек у колумни за "индеx.хр".

Директор центра "Симон Визентал" и "ловац на нацисте" такође је изјавио да Томпсон не треба да буде гост нигдје.

Извор: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Скептик

22.07.2018 13:13

Стварно су Хрвати јадни инфантилци кад се ложе на Марка Перковића Глупсона. Зашто нису тражили да им пјева Гибони, рецимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2018 13:21

Не могу ни да замислим да Србима на неком дочеку пјева онај Баја Мали Книнџа. Не волим те Алија зато што си балија..Страшно. За конзилијум психијатата су.

Name

Ре

22.07.2018 14:18

Редовно не навијам ни за кога у регији јер овдје није прославити успјех репрезентације него прославити ради ината оних "других".. само да се сто висе напакости комсији сусједу небитно... а инаце да није тако нормално би било навијати за комсију.

Name

Нострадамус

22.07.2018 14:46

Сто се тице успјеха фудбалера свака похвала доцек срамота а и појединих играца којима одговара такав доцек. То је тај Балкански примитивизам и ре је све добро написао

Name

Психијатрија-патологија

22.07.2018 15:19

За то је крив државни,образовни-вјерски и медијски фактор у Хрватској.Он им је једини пјевач на државним манифестацијама.Главна идwологија је фашизам и мржња према Србима.Част дијелу људи у Загребу-глумачком и интелектуалном и људима из Истре који су се оградили од фашистичког пјевача.Ја сам у Београду био на дочеку кошаркаша,ватерполиста,одбојкаша,Нолета и ту су свирали рокери Рибља чорба,Неверне бебе,Дејан Цукић и као водитељ.Славио се успјех српских спортиста и нико никада није помињао никога другог,прављене су пјесме које никога невријеђао.Разлика у приступу када нормални пјевају" Играј и победи поносно се врати" или фашистички болесници " Јасановац и Градишка Стара".Разлика у психичком здрављу народа у Србији и Храватској је евидентна.

Name

075

22.07.2018 21:10

Хрвати су играли убједљиво најбољи ногомет, навијао сам за њих због љепоте игре као да је играла Гуардиолина " Барцелона" из најбољих дана али због национализма, нека све еx YУ државе испадну одмах укључујући и Турску!

Name

Патриот боyс

22.07.2018 13:44

Докле висе о овим будалама и небитним људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик

22.07.2018 14:54

Постигли су ауто гол него ста,срамота да се таква побједа прославља уз таквог пјеваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но

22.07.2018 14:55

Како ли се сад глупо осјећају они што су навијали за комшије... Укључујући и мене дебила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

22.07.2018 15:28

Како мозете спомињати ндх па они вас спомињу само када је годисњица олује, како сте ви срби глупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕУК

22.07.2018 18:11

83.000 СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА? ДОДИКОВА ИНФОРМАЦИЈА ПОСТОЈЕ ГРАДЈА НО ЈАСЕНОВЦУ КОД НДХ НАСЉЕДНИКА

ОДГОВОРИТЕ