FT: Hrvatska je postigla auto-gol

Hrvatska je postigla auto-gol nakon Svjetskog prvenstva, piše "Fajnenšel tajms" povodom dočeka hrvatskih fudbalera u Zagrebu uz nastup Marka Perkovića Tompsona.

Svijet 22.07.2018 | 14:58
FT: Hrvatska je postigla auto-gol
Britanski list u tekstu navodi da je hrvatski put do finala sklonio u stranu probleme oko penzionih reformi, ekonomije i masovne emigracije, a neki su se samo fokusirali na to kako su igrači kao što su Luka Modrić i Mario Mandžukić nadjačali nesreću i raseljavanje tokom ratova devedesetih.

Međutim, kada je izvođač Marko Perković izašao na binu u Zagrebu i otpjevao nezvaničnu himnu reprezentacije "Lijepa li si", raspoloženje se promijenilo, navodi "Fajnenšel tajms".

"Perković, poznatiji kao Tompson, je nacionalistički pjevač koji pjeva o eri genocida i koncentracionih logora tokom Drugog svjetskog rata, kada su Hrvatsku vodili fašisti", podsjeća list i ocjenjuje da je njegov nastup u Zagrebu, na poziv hrvatskog tima, razbuktao tenzije u društvu vezane za rat devedesetih.

Mnogi su ocijenili da je njegovo prisustvo na proslavi politizovalo ono što je trebalo da bude trenutak zajedništva. 

"Ovaj Svjetski šampionat značio je ujedinjavanje, jer su bukvalno svi navijali za Hrvatsku, kod kuće, ali i u regionu. Ali sada unutar Hrvatske postoji nešto gorčine i razočaranja, jer postoji utisak da su neki simboli okrečeni političkom bojom, a opet, oni koji se ne slažu sa onim što Tompson predstavlja označeni su da ''nisu dovoljno Hrvati'“, rekla je Tena Prelac iz Londonske škole za ekonomiju.

U Hrvatskoj, kako se navodi u tekstu, još postoji debata o istoriji Drugog svjetskog rata.

"Fajnenšel tajms" podsjeća da je grupa veterana 2016. godine u Jasenovcu postavila ploču na kojoj piše "Za dom spremni".

Ni skoro godinu dana kasnije, ploča sa mjesta na u kojem je ubijeno 83.000 Srba, Jevreja i Roma ubijeno nije sklonjena.

Fudbal je, kako se navodi, pomogao u stvaranju nacionalnog ponosa s obzirom na to da je Hrvatska bila treća na svijetu 1998. godine, samo tri godine od završteka ratova sa Srbijom i Bosnom.

"Fudbalske pobjede određuju nacionalni identitet isto kao i ratovi", rekao je svojevremeno hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Za mnoge Hrvate, nacionalni tim je jedan od svetih elemenata koji čini naciju", rekao je analitičar Dario Brentin koji se bavi analizom fudbala i nacionalizma na Balkanu na Univerzitetu u Gracu.

Međutim, bliske veze između nacionalnog tima i Tompsona za mnoge su prešle liniju, piše "FT".

Fudbaler Ivan Rakitić objavio je fotografiju sa Tompsonom uz opis "kralj je stigao".

Tri dana nakon dočeka, taj "selfi" stigao je do brojke od 640.000 lajkova. 

Selektor Zlatko Dalić branio je Tompsonov nastup, dok drugi smatraju da njemu tamo nije bilo mjesto.

"Vi ste uzori. Nemate pravo na Tompsona. Tompson je polarizujući fenomen u Hrvatskoj i zlikovac u ostatku", napisao je Gordan Duhaček u kolumni za "index.hr".

Direktor centra "Simon Vizental" i "lovac na naciste" takođe je izjavio da Tompson ne treba da bude gost nigdje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Skeptik

22.07.2018 13:13

Stvarno su Hrvati jadni infantilci kad se lože na Marka Perkovića Glupsona. Zašto nisu tražili da im pjeva Giboni, recimo.

ODGOVORITE
Name

Re

22.07.2018 13:21

Ne mogu ni da zamislim da Srbima na nekom dočeku pjeva onaj Baja Mali Knindža. Ne volim te Alija zato što si balija..Strašno. Za konzilijum psihijatata su.

Name

Re

22.07.2018 14:18

Redovno ne navijam ni za koga u regiji jer ovdje nije proslaviti uspjeh reprezentacije nego proslaviti radi inata onih "drugih".. samo da se sto vise napakosti komsiji susjedu nebitno... a inace da nije tako normalno bi bilo navijati za komsiju.

Name

Nostradamus

22.07.2018 14:46

Sto se tice uspjeha fudbalera svaka pohvala docek sramota a i pojedinih igraca kojima odgovara takav docek. To je taj Balkanski primitivizam i re je sve dobro napisao

Name

Psihijatrija-patologija

22.07.2018 15:19

Za to je kriv državni,obrazovni-vjerski i medijski faktor u Hrvatskoj.On im je jedini pjevač na državnim manifestacijama.Glavna idwologija je fašizam i mržnja prema Srbima.Čast dijelu ljudi u Zagrebu-glumačkom i intelektualnom i ljudima iz Istre koji su se ogradili od fašističkog pjevača.Ja sam u Beogradu bio na dočeku košarkaša,vaterpolista,odbojkaša,Noleta i tu su svirali rokeri Riblja čorba,Neverne bebe,Dejan Cukić i kao voditelj.Slavio se uspjeh srpskih sportista i niko nikada nije pominjao nikoga drugog,pravljene su pjesme koje nikoga nevrijeđao.Razlika u pristupu kada normalni pjevaju" Igraj i pobedi ponosno se vrati" ili fašistički bolesnici " Jasanovac i Gradiška Stara".Razlika u psihičkom zdravlju naroda u Srbiji i Hravatskoj je evidentna.

Name

075

22.07.2018 21:10

Hrvati su igrali ubjedljivo najbolji nogomet, navijao sam za njih zbog ljepote igre kao da je igrala Guardiolina " Barcelona" iz najboljih dana ali zbog nacionalizma, neka sve ex YU države ispadnu odmah uključujući i Tursku!

Name

Patriot boys

22.07.2018 13:44

Dokle vise o ovim budalama i nebitnim ljudima

ODGOVORITE
Name

Mik

22.07.2018 14:54

Postigli su auto gol nego sta,sramota da se takva pobjeda proslavlja uz takvog pjevaca.

ODGOVORITE
Name

No

22.07.2018 14:55

Kako li se sad glupo osjećaju oni što su navijali za komšije... Uključujući i mene debila

ODGOVORITE
Name

Rus

22.07.2018 15:28

Kako mozete spominjati ndh pa oni vas spominju samo kada je godisnjica oluje, kako ste vi srbi glupi

ODGOVORITE
Name

NEUK

22.07.2018 18:11

83.000 SRBA, JEVREJA I ROMA? DODIKOVA INFORMACIJA POSTOJE GRADJA NO JASENOVCU KOD NDH NASLJEDNIKA

ODGOVORITE