Тврди: Бескорисни преговори са САД

Врховни вођа ајатолах Али Хамнеи оценио је да би преговори са САД о иранском нуклеарном програму били бескорисни, пошто Вашингтон не поштује своје обавезе.

Свијет 21.07.2018 | 17:25
Тврди: Бескорисни преговори са САД
"Као што сам раније рекао, не можемо да верујемо САД о том питању, дакле преговори са САД су бескорисни", рекао је Хамнеи на састанку с иранским дипломатама у Техерану.

Према његовим речима, велику грешку представља уопште замисао да се проблеми могу решавати путем преговора и односа са САД.

После повлачења из нуклеарног споразума постигнутог у јулу 2015. године између Ирана и шест великих сила, САД су у мају најавиле повлачење из тог споразума као и увођење нових санкција Техерану које треба да ступе на снагу у августу.

Европска унија (ЕУ), која се противи тој одлуци, обећала је да ће пронаћи средства за задржавање трговинских односа са Ираном, који се обавезао да неће произвести атомску бомбу у складу с нуклеарним споразумом, који су потписали САД, Русија, Велика Британија, Француска, Немачка и Кина.

"Преговори са Европљанима треба да буду настављени, али ни њихову понуду не можемо чекати у недоглед", рекао је Хамнеи.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да је отворен за нови споразум који би поред нуклеарног обухватио и ракетни програм који у иранском региону сматрају претњом.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар