Tvrdi: Beskorisni pregovori sa SAD

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ocenio je da bi pregovori sa SAD o iranskom nuklearnom programu bili beskorisni, pošto Vašington ne poštuje svoje obaveze.

Svijet 21.07.2018 | 17:25
Tvrdi: Beskorisni pregovori sa SAD
"Kao što sam ranije rekao, ne možemo da verujemo SAD o tom pitanju, dakle pregovori sa SAD su beskorisni", rekao je Hamnei na sastanku s iranskim diplomatama u Teheranu.

Prema njegovim rečima, veliku grešku predstavlja uopšte zamisao da se problemi mogu rešavati putem pregovora i odnosa sa SAD.

Posle povlačenja iz nuklearnog sporazuma postignutog u julu 2015. godine između Irana i šest velikih sila, SAD su u maju najavile povlačenje iz tog sporazuma kao i uvođenje novih sankcija Teheranu koje treba da stupe na snagu u avgustu.

Evropska unija (EU), koja se protivi toj odluci, obećala je da će pronaći sredstva za zadržavanje trgovinskih odnosa sa Iranom, koji se obavezao da neće proizvesti atomsku bombu u skladu s nuklearnim sporazumom, koji su potpisali SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Kina.

"Pregovori sa Evropljanima treba da budu nastavljeni, ali ni njihovu ponudu ne možemo čekati u nedogled", rekao je Hamnei.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je otvoren za novi sporazum koji bi pored nuklearnog obuhvatio i raketni program koji u iranskom regionu smatraju pretnjom.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar