ДW: Бунт против дискриминације

Светозар Пударић је Србин који би волео да се кандидује за Председништво БиХ, али не може, зато што живи у Сарајеву, пише Дојче веле, наводећи да је његова жалба Уставном суду бунт против дискриминације у земљи чији Устав неки називају "фашистоидним".

Босна и Херцеговина 21.07.2018 | 13:11
ДW: Бунт против дискриминације
Како се наводи, Босну и Херцеговину тресе предизборна грозница која прераста у озбиљну политичку кризу, а многи кандидати за октобарске опште изборе верују да ће гласаче придобити причама о заштити "виталних националних интереса".

У дејтонској БиХ са озакоњеном етничком дискриминацијом, појединачни гласови разума губе се у предизборној реторици националиста која подсећа на најмрачније периоде европске историје, а како се наводи, чини се да су у таквим условима умерени кандидати грађанске оријентације унапред осуђени на пораз.

На то упозорава и Светозар Пударић који се кандидовао за српског члана Председништва БиХ, међутим Централна изборна комисија (ЦИК) одбацила његову кандидатуру јер је Сарајлија, па долази из "погрешне" изборне јединице, због чега се - жалио се Уставном суду БиХ.

"У својој апелацији Уставном суду тражим да суд утврди да је одредба Изборног закона којом је прописано да кандидат за српског члана Председништва БиХ мора бити уписан у бирачки списак у општини која се налази на простору изборне јединице Република Српска (РС) противуставна јер уводи дискриминацију", каже Пударић за ДW и додаје да се према тој одредби, Србин из Федерације БиХ не може се кандидовати за српског члана Председништва.

Председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци сматра да је Пударићева кандидатура бунт против дискриминације.

"Нажалост, јасно је да кандидатура Пударића није имала шансе да прође, али за припаднике конститутивних народа постоји једно сретно решење. На пример, Пударић би као Србин пресељењем у РС стекао сва права да се кандидује. Међутим, припадници националних мањина немају ту ''срећу''", рекао је Финци.

Извор: Дојче веле

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Трц

21.07.2018 13:02

Он не може ни на који начин представљати Србе из Републике Српске у Предсједништву БиХ јер је читав рат провео на страни Српских противника. Кога би он тамо представљао осим оно мало Срба у Ф БиХ. Такав нас неће никад заступати јер ми имамо бораца који су засигурно способнији од њега за ту функцију. Нека њега у том кавезу јер боље му нигдје неће бити. Сигурно прима и борачки додатак од тог ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ТРЦ

21.07.2018 17:30

Овдје се ради о праву на кандидатуру , а бирачи имају право да бирају кога хоће. овдје је на снази један фашистички апартхеид систем ради спречавања муслиманске већине .

Name

Ре ре трц

21.07.2018 20:43

Значи све ти је јасно. Тачно је да је фажизам код муслимана примаран и велика жеља да свима бирају представнике. Реалан си и због тога ти честитам.

Name

ре

22.07.2018 10:25

И када би се могао кандидовати,он никада не би добио гласове,сем неколико десетака.Он то добро зна и циљ му је да прави промјене у систему,од којих би корист имали Муслимани.И циљ муи је унитарна БиХ.То је јасно.

Name

@за ре

22.07.2018 18:09

Унитарна или не ал да знаш од избора 2022 важит че вечина на нивоу БИХ ко у свим земљама свијетаНече бити никаквог етничког гласања не брини ништаБит че ко у РС вечина одлучује што је сасвим нормално.

Name

ре за ре ре

22.07.2018 20:01

Ста кажеш код муслимана примаран фашизам?! Па у праву си, Сарајево рушили с брда, покољи по источној босни, конц.логори, све су то муслимани радили јадним Србима.

Name

Ре за ре ре ре

23.07.2018 05:31

Ниси ти крив што си тако износиш мишљење јер то није твоје већ твојих вођа који виде само своје жртве и пренадувану Сребреницу. Питај мало шта су овдје радили муђахедини и ваши некакви специјалци по злу познати и над вашим народом. Отвори своје очи, не буди глуп до краја живота.

ОДГОВОРИТЕ