DW: Bunt protiv diskriminacije

Svetozar Pudarić je Srbin koji bi voleo da se kandiduje za Predsedništvo BiH, ali ne može, zato što živi u Sarajevu, piše Dojče vele, navodeći da je njegova žalba Ustavnom sudu bunt protiv diskriminacije u zemlji čiji Ustav neki nazivaju "fašistoidnim".

Bosna i Hercegovina 21.07.2018 | 13:11
DW: Bunt protiv diskriminacije
Kako se navodi, Bosnu i Hercegovinu trese predizborna groznica koja prerasta u ozbiljnu političku krizu, a mnogi kandidati za oktobarske opšte izbore veruju da će glasače pridobiti pričama o zaštiti "vitalnih nacionalnih interesa".

U dejtonskoj BiH sa ozakonjenom etničkom diskriminacijom, pojedinačni glasovi razuma gube se u predizbornoj retorici nacionalista koja podseća na najmračnije periode evropske istorije, a kako se navodi, čini se da su u takvim uslovima umereni kandidati građanske orijentacije unapred osuđeni na poraz.

Na to upozorava i Svetozar Pudarić koji se kandidovao za srpskog člana Predsedništva BiH, međutim Centralna izborna komisija (CIK) odbacila njegovu kandidaturu jer je Sarajlija, pa dolazi iz "pogrešne" izborne jedinice, zbog čega se - žalio se Ustavnom sudu BiH.

"U svojoj apelaciji Ustavnom sudu tražim da sud utvrdi da je odredba Izbornog zakona kojom je propisano da kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH mora biti upisan u birački spisak u opštini koja se nalazi na prostoru izborne jedinice Republika Srpska (RS) protivustavna jer uvodi diskriminaciju", kaže Pudarić za DW i dodaje da se prema toj odredbi, Srbin iz Federacije BiH ne može se kandidovati za srpskog člana Predsedništva.

Predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci smatra da je Pudarićeva kandidatura bunt protiv diskriminacije.

"Nažalost, jasno je da kandidatura Pudarića nije imala šanse da prođe, ali za pripadnike konstitutivnih naroda postoji jedno sretno rešenje. Na primer, Pudarić bi kao Srbin preseljenjem u RS stekao sva prava da se kandiduje. Međutim, pripadnici nacionalnih manjina nemaju tu ''sreću''", rekao je Finci.

Izvor: Dojče vele

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Trc

21.07.2018 13:02

On ne može ni na koji način predstavljati Srbe iz Republike Srpske u Predsjedništvu BiH jer je čitav rat proveo na strani Srpskih protivnika. Koga bi on tamo predstavljao osim ono malo Srba u F BiH. Takav nas neće nikad zastupati jer mi imamo boraca koji su zasigurno sposobniji od njega za tu funkciju. Neka njega u tom kavezu jer bolje mu nigdje neće biti. Sigurno prima i borački dodatak od tog entiteta.

ODGOVORITE
Name

Re TRC

21.07.2018 17:30

Ovdje se radi o pravu na kandidaturu , a birači imaju pravo da biraju koga hoće. ovdje je na snazi jedan fašistički apartheid sistem radi sprečavanja muslimanske većine .

Name

Re re trc

21.07.2018 20:43

Znači sve ti je jasno. Tačno je da je fažizam kod muslimana primaran i velika želja da svima biraju predstavnike. Realan si i zbog toga ti čestitam.

Name

re

22.07.2018 10:25

I kada bi se mogao kandidovati,on nikada ne bi dobio glasove,sem nekoliko desetaka.On to dobro zna i cilj mu je da pravi promjene u sistemu,od kojih bi korist imali Muslimani.I cilj mui je unitarna BiH.To je jasno.

Name

@za re

22.07.2018 18:09

Unitarna ili ne al da znaš od izbora 2022 važit če večina na nivou BIH ko u svim zemljama svijetaNeče biti nikakvog etničkog glasanja ne brini ništaBit če ko u RS večina odlučuje što je sasvim normalno.

Name

re za re re

22.07.2018 20:01

Sta kažeš kod muslimana primaran fašizam?! Pa u pravu si, Sarajevo rušili s brda, pokolji po istočnoj bosni, konc.logori, sve su to muslimani radili jadnim Srbima.

Name

Re za re re re

23.07.2018 05:31

Nisi ti kriv što si tako iznosiš mišljenje jer to nije tvoje već tvojih vođa koji vide samo svoje žrtve i prenaduvanu Srebrenicu. Pitaj malo šta su ovdje radili muđahedini i vaši nekakvi specijalci po zlu poznati i nad vašim narodom. Otvori svoje oči, ne budi glup do kraja života.

ODGOVORITE