Да ли је стевија савршена замјена за шећер?

Стевија је биљка која не садржи калорије, а уједно је 300 пута слађа од шећера. У последње време она је постала веома популарна међу дијетеричарима и заговорницима здраве исхране, због чега смо решили да открије да ли је, и колико, она заиста здрава.

Здравље 21.07.2018 | 12:41
Да ли је стевија савршена замјена за шећер?
Стевија се на тржишту може наћи у облику течности и екстракта/праха, а постала је једна од главних тема међу онлајн фитнес заједницама.Она се сматра најздравијим заслађивачем икада те као природна замена за шец́ер која, за разлику од вештачког, веома повољно утиче на здравље, пише Дејли мејл.

Ипак многи се питају да ли је биљка која је 300 до 300 пута слађа од обичног шећера заиста толико здрава?

Нутрициониста Ријанон Ламберт, иначе ауторка књиге "Ре-Ноурисх: А Симпле Wаy то Еат Wелл", каже да стевија јесте здрава алтернатива шећера, иако може да подстакне жељу за додатним уносом шећера јер путем слања сигнала мозгу може да га превари у размишљању.

Стевија не садржи калорије, управо зато што је дебија из листова лековите зелене биљка (Стевиа ребаудиана) који имају слатки укус због гликозида стевиозида.

Из овог разлога људи често сматрају да је здравија у односу на друге вештачке заслађиваче као што је аспартам.

Неке студије су показале да узимање стевиозида (део стевије) може потенцијално да смањи крвни притисак, а постоје и докази да утиче и на инсулин, односно да може да смањи ниво глукозе у крви, те да буде од велике користи људима који болују од дијабетеса типа 2.

"Многи сугеришу да стевија још увек шаље сигнале мозгу који могу подстаћи да уносите још шечере , као што то чини сахароза. Чак и у том случају, студије нису показале да повец́ава потребу за храном, да утиче на глад или ситост", закључује стручњак.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар