У БиХ живи 12.000 модерних робова

БиХ се, према извјештају који је објавила Организација за заштиту људских права "Wалк Фрее", на листи од укупно 167 земаља налази на 98. мјесту Глобалног индекса ропства, а према мишљењу стручњака, када је БиХ у питању, та слика је чак и много гора него што ове анализе показују.

Босна и Херцеговина 21.07.2018 | 09:12
У БиХ живи 12.000 модерних робова
"Процијењени број људи који се у БиХ налазе у модерном ропству је око 12.000 (3,42 одсто), док је склоност ка модерном ропству чак око 46,6 одсто", подаци су из Глобалног индекса ропства.

Параметри који су узимани у обзир приликом израде овог извјештаја су бројни, а неки од њих су број људи који су у присилном неплаћеном раду, присиљавање људи на рат и многи други.

На првом мјесту ове листе је Сјеверна Кореја, док је у стопу прати афричка држава Еритреја.

"Све ове земље обиљежене су сукобима, недостатком владавине права и физичком несигурношћу", стоји у овом извјештају.

Када су у питању земље из региона, Хрватска се са 5,99 одсто популације у модерном ропству налази на 54. мјесту ове листе, Србија на 101, док је Словенија на 127. мјесту.

"У БиХ су, осим националних и политичких класа, сви остали њени грађани у ропству и то не модерном него класичном, заробљени од своје државе. Мислим да је стање много горе него што ове анализе показују и ако смо и у чему у самом свјетском врху, онда смо у модерном ропству", истакао је за "Независне" Славо Кукић, професор социологије на Свеучилишту у Мостару.

Упозорио је да рад под присилом и неплаћени рад нису једини сегменти модерног ропства те да постоје форме ропства у БиХ у којима су актери индивидуе.

"Мислим да је најдоминантнија форма у којој је у статусу модерног робовласника држава и то не у класичном смислу ријечи, него различите врсте шерифа. Дио те шерифске мреже су и њихови тајкуни, који имају политичку и државну заштиту и не презају од најгорих врста експлоатације", сматра Кукић.

Бранко Тодоровић, извршни директор Хелсиншког одбора за људска права, рекао је да се у БиХ, ЕУ, па чак и свијету, модерним ропством врло мало бави.

"Разлог томе је што су жртве они који су најчешће необразовани у неким забаченим подручјима, људи који се не усуђују ни од кога да траже помоћ јер су на неки начин, а најчешће финансијски зависни од злостављача", оцјењује Тодоровић за "Независне".

Наводи да према међународним истраживањима у свијету постоји око 50 милиона људи у различитим облицима модерног ропства.

"Мислим да у БиХ има много више робова него што ова анализа показује, јер ми који радимо на терену и с људским правима најбоље видимо да се ради о великом броју људи", истиче Тодоровић и додаје да је у БиХ овакво стање полулегално.

Људи који раде на грађевини, појашњава Тодоровић, сезонски радници, пољопривредни радници, су углавном жртве присилног, неплаћеног рада и модерног ропства, који раде без радног стажа, годишњег одмора и готово без икаквих права.

"За овакву ситуацију није крива само БиХ него и европске институције, јер се све ово одвија пред очима Европе, а чак и у земљама ЕУ има случајева модерног ропства", каже Тодоровић те додаје да ће бити потребне деценије да се овакво стање промијени.

Према поменутом извјештају и процјени организације "Wалк Фрее" и Међународне организације рада, од 2016. године више од 40 милиона људи живи у ропству.

Од тог броја се у Индији налази преко 18 милиона робова у популацији од 1,3 милијарде људи, али је ипак највећи проценат људи који су у робовласничком односу у Сјеверној Кореји.

У Сјеверној Кореји једна од десет особа живи у неком облику модерног ропства.

Извор: Независне

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Па

21.07.2018 07:32

Нама треба још бар 100 год да дођемо до модерног ропства. Тако да је ових 12 000 у привилегији, сви ми остали смо се тек мало помакли од каменог доба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

21.07.2018 07:50

Са овàквом власти која само види себе бицемо у јос вецем хаосу. Радници раде без стаза,одмора нема ,а власници се богате.кад небуду могли радити радници це постати социјални слуцајеви,а посто це таквих бити доста исход је јасан. Инспектори се поткупљују или отворено то тразе и раднику нема спаса.

Name

Ре

21.07.2018 08:17

Шта су они мислили, по налогу Запада насилно увести 1998 овакву приваизацију, срушити привреду, дати је приватницима и народ ће јести земље, или ће га послати на марс, или ни само не знају кода ће са 500000 сувишног становнитва у РС са којим не знају ни куда ће ни шта же. Треба изаћи на улице свих градова па видети ту сурову истину. Шта су они мислили, да ће приватнлук мафијашлук да запошљава народ. Јако добро видимо како га запошљава. А у овој држави послодавци су светиња, ослобођени пореза, све им се репрогамира, дугови отписују, сви им титрају. Дају им силне подстицаје за запошљавања, дају се подстицају и по сваком запоселном раднику, и за покретање бизнис-приватлука. И опет ништа, привреде нема па нема.

Name

РЕ ПА

21.07.2018 10:15

ТИ НЕМАС ПОЈМА СТА ЈЕ МОДЕРНО РОПСТВО. ПИСЕС ГЛУПОСТИ.

Name

Ре

21.07.2018 10:43

А по твом мишљењу треба све препустити приватлику мафијалуку, и нека нема никакве привреде, нека све стагнита, а само нека приватници пљачкају. Па неће приватници основатии развити нове Енергопројекте и Енергоинвесте, неће та приватна предузећа изградити нове Ђердапе, Вишеграде, Гранчарева, Угљевике и Гацка., Страни окопатор је себи изградио у Стнарима за бесплатан угаљ. Па то нигде у свету нема. Зато што имамо приватнике, немамо привреду!

Name

Ре

21.07.2018 11:05

Тако је мора се зауставити приватлук мафијашлук у даљем уништавању народа!

Name

За Па

21.07.2018 12:41

Ја не бих имала ништа против да сам живјела у камено доба, мислим да је било боље него данас - јесте да је клима била друкчија него данас, живјело се у пећинама, није било данашњег комфора, али је ли може неко да ми гарантује да је данашњи човјек срећнији, од оног нашег прапретка из Каменог доба?! Ја мислим да не може!

Name

За Ре

21.07.2018 13:23

Па брате, ја о том стално причам и редовно будем попљуван од хрпе некаквих идиота, ето и на овом порталу, и баш ми је драго да још неко хоће да прича на ову тему, да имам истомишљеника! Фора је у томе што су од Запада наши властодршци, који су се смијењивали од рата на овамо, а највише овај садашњи господин (јер је он и најдуже на власти), добили наредјења да униште сву могућу производњу, дакле и пољопривреду и фабрике ( и сељака и радника), дакле да немаш ништа своје, да мораш све увозити од њих, а ови наши се нису запитали чим ће плаћати, пошто немају никакве неисцрпне сировине, као нпр што Арапи плаћају нафтом?! Дакле странци рекли да то није проблем, узмете кредит,па нам платите храну, технику, одјећу, има све ви само уживате! И упадате у дужничко ропство! Наша омладина по читав дан и ноћ сједи по кафанама, пију, дрогирају се, цуре се продају, али опет искрсне проблем, и дрогу треба платити, нема ни то џабе! То што су ти наши властодршци довели те некакве назови стране инвеститоре, то је најобичнији шљам, криминалци, који су дошли да нас они додатно опљачкају, јер своје нису уложили ништа, ми смо то све, на разне начине све лијепо исфинансирали, а ти си то супер објаснио! Наравно, то су све на крају лијепо покупили, и изнијели из наше земље, и нетрагом нестали, (нећу улазити у то јесу ли коме од тих наших шта дали, и ко има надимак "30 посто")? И на крају су им проблем постали људи, без посла, без средстава, па су се договорили са странцима да их се овим ретосиљају,а ови упосле за мале паре (најсвјежији примјер је помама за Словенијом), а страначки ботови имају наредјења, да просто штапом тјерају људе одавде тамо, убиједјујући их како је тамо рај на земљи (имате такодје примјер и на овом порталу како то они раде, убјеђујући да чак уштеде по 1000 евра мјесечно,уз сав могући луксузни живот, о чему, вјерујте нема појма)! То су чисто секташке приче, једино они тако испиру мозак ко им се препусти! Рјешење има само једно, за почетак, отјерати секташе и то најдаље у октобру, па макар и гов*јивим моткама, даље отјерати све те, назови стране инвеститоре, па тражити повратак свега отетог и од једних и од других, и кренути у своју производњу. Није уопште лако, дуго је мучно, ал није неизводиво! Ако се жели бити свој газда на своме, а не тудји слуга!

Name

Ре

21.07.2018 13:46

Када је увођена приватизација и приватници 1998, знало се да ће коначан епилог свега бити ово што сада имамо. Само злонамерни то нису хтели да виде и признају, него су приватизацију величали као велику развојну шансу само да се отараисмо оне превазиђене друштвене и самоуправно својине у предузећима. И уништише они друштвену и самоуправно својини, уништише 1000 предузећа у РС, претворише их у старо гвожђе и грађевинско земљиште. Сада више немамо привредне гиганте прехрамбене индустрије, нити загарантованог државног откупа пољопривредних производа, немамо текстилну и кожарску индутрију скоро сву одећу и обућу увозимо. О металској индустрији да и не говоримо. Све то увозимо, а да би се имало чиме плаћати то што увозимо почели смо и новац од ММФ-а и других кредитора увозити.

Name

више , више

21.07.2018 08:01

А како се зове бар 75% становништва у РС, који немају примања или раде за минималац , па борци , инвалиди , пензионери .........све су то робови .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорде

21.07.2018 10:28

+робови

Name

ДЕГОТХИА

21.07.2018 08:06

ЈЕДИНИ ПРАВИ РОБОВЛАСНИК СВИХ "РОБОВА" РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕ РЕЖИМСКИ КЛАН - ТАЈ КЛАН ЈЕ КРШЕЋИ ЗАКОН ПРИЈЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА УВЕО ОПШТУ ПРАКСУ НЕПЛАЋАЊА ДОПРИНОСА ЗА РАДНИКЕ У ЈАВНИМ СЛУЖБАМА И БУКВАЛНО ЛЕГАЛИЗОВАО "РАД НА ЦРНО ЗА ДРЖАВУ" !!! НОВАЦ ОД НЕУПЛАЋЕНИХ ДОПРИНОСЕ ЗЛОУПОТРЕБЉЕН ЈЕ ЗА НЕПОТРЕБНА НОВА ЗАПОШЉАВАЊА БРОЈНИХ СТРАНАЧКИХ "УХЉЕБА" КОЈИ НА ПОСАО ДОЛАЗЕ НА "СЈЕДЕЊЕ И ДРУЖЕЊЕ" И ИМАЈУ ЈЕДИНИ ЗАДАТАК ДА ГЛАСАЈУ СВАКЕ ДВЕ ГОДИНЕ - ТО ЈЕ ЈАВНА ТАЈНА "БЕЋАРСКОГ" ВЛАДАЊА КЛАНА МИЛОРАДА ДОДИКА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Деготхиа

21.07.2018 08:46

Апсолутно тацно!Треба јос додати да се доприноси фиктивно приказују тј пису на платним листама, али кад додјете узиво да тразите извод казу вам да нема.Једино се кампањски измире доприноси кад радник иде у пензију или одлази у иностранство.Огроман новац је у питању кроз све ове године.

Name

Амин!

21.07.2018 22:05

Амин!

Name

Игор

21.07.2018 08:09

Боље гроб него роб ! Нема плате пајсер по по главе. Туњице- 3 оброка дневно пар мјесеци па опет слободан цовјек. Да је било таквих слуцајева другације би се постовао цовјек. Овде је сасвим нормалнио ти ради а бице пара, док је будала да раде дзабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

21.07.2018 08:18

Док смо били у статусу коју има Сјеверна Кореја ми смо и зивили зивот достојан цовјека..а ви прицајте како им је лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

21.07.2018 10:20

ТА СТАРИСТИКА УОПСТЕ НИЈЕ ТАЦНА, МИСЛИМ ДА ЈЕ СЛИКА ДАЛЕКО ЛОСИЈА. 90% РАДНИКА У ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ ЈЕ У РОПСТВУ. КАКО ЈЕ РАДИТИ У ПРИВАТНОЈ ФИРМИ МОГУ РАЗУМЈЕТИ САМО ОНИ КОЈИ ТАМО РАДЕ. ЈА МИСЛИМ ДА БИ РАДНИК КОЈИ РАДИ У ДРЗАВНОМ СЕКТОРУ БИО ПРЕБАЦЕН У НЕКУ ПРИВАТНУ ФИРМУ ,МИСЛИО БИ ДА ЈЕ СТИГАО У ПАКАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

21.07.2018 15:28

Пакао је и на државном послу, али барем имаш неку плату и колико толико радна права. Ко није партијски бот и војник (има и таквих доста који су се запослили давно), а поготово ако има искуства и зна свој посао, тај је малтретиран и злостављан од стране партијског олоша.

Name

ПРАВДА

21.07.2018 10:23

ВЕЛИКА ЈЕ РАЗЛИКА РАДИТИ У ДРЗАВНОЈ И ПРИВАТНОЈ ФИРМИ. ЈА НЕМОГУ ДА СХВАТИМ КАКО ЈЕ ОВАЈ НАРОД СТОВРАДИ У ПРИВАТНОЈ ГЛУП И ЦИМЕ ЈЕ ЗАДОВОЉАН. ПА ДА ОНИ ВИДЕ КАКО СЕ ИЗЛЕЗАВА И ЛАКО ЗИВИ НА БУДЗЕТУ БИЛО БИ САМОУБИСТАВА КОЛИКО ХОЦЕС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.којотовски.

21.07.2018 10:36

Сви смо ми робови.Само властодрсци нису,они узивају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

21.07.2018 11:32

Није та статистика релевантна,нас у Рс је 91% робова само ових 9%високих званицника власти и њихових тајкуна нису.

ОДГОВОРИТЕ