Не дружим се са политичарима

Противник сам трећег ентитета, јер би то промијенило Дејтонски споразум. Са тадашњим предсједником ХДЗ Антом Јелавићем сам разговарао 2000. године и јасно је рекао да за такав потез неће добити међународну подршку, ако не начну Српску. Српској то не треба – рекао је данас српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, одговарајући на питања пратилаца у јављању уживо на "Фејсбуку.

Република Српска 20.07.2018 | 19:07
Не дружим се са политичарима
Открио му је Јелавић тада да би узели Шипово, да повежу Купрес са Јајцем, као и Брод, Дервенту и Шамац.

”Са трећим ентитетом Српска би изгубула оно што сада има. Због одлуке Бошњака и Хрвата с почетка рата да буду заједно, Срби су платили јако велику цијену – изолација, бојкот, проглашење највећим проблемом. Поновићу, вриједније је бити један од два, него један од три. Трећи ентитет Републици Српској не треба”, рекао је Иванић.

На питање да ли су Додик и Човић спремни на конфликте, Иванић је рекао да нико нормалан не би смио да их изазива, јер то значи ”страдање, избјеглице, мртве, разарање”.

”Не вјерујем да то ико нормалан жели, али ако се свакодневно развијају политички конфилкти, они развијају и тензије међу људима, па се може отети контроли”, рекао је Иванић.

А Додика и СНСД улазе у конфликт са свима, рекао је Иванић.

”Тако смо у свађи и са Бошњацима, и са Хрватима, и са Европском унијом, а однедавно и Срби међусобно, јер су једни названи издајнцима, а онда ови други, кобајаги, нешто бране”, каже Иванић.

Подсјетио је да је Додик лобирао да на јулском самиту НАТО у Бриселу буде активиран МАП, како би имали предизборну тему, иако су управо функционери СНСД, углавном Небојша Радмановић и Никола Шпирић, потписали све документе у којима се пуноправно чланство у НАТО наводи као стратешки циљ.

Нагласио је да је трајно, а не предизборно повећање плата могуће тек кад отворимо тржиште, али да нико од инвеститора не долази у Српску, иако улажу на Балкану.

”Док год је најбитнија ријеч појединца, а не институција, инвеститори ће бјежати одавде. Оваква власт их тјера”, рекао је Иванић.

На питање да ли је изгубио неку политичку битку, рекао је да је, напротив, све и једну добио. Захваљујући њему одбачен је покушај ревизије пресуде пред Међународним судом правде у Хагу по основу тужбе БиХ против Србије, увјерио је међународне институције да су резултати погрешни, јер би, да није то урадио, разлика од 200.000 гласова била на штету Републике Српске.

На питање зашто ове године није био на дефилеу за Дан Републике, Иванић је рекао да он и Трећи Република Српска пук Оружаних снага БиХ ове године нису били пожељни предсједнику Додику, али да очекује да за наредни 9. јануар види војску у Бањалуци, ”јер нам то не може нико ускратити”.

Након препорука књига на фејсбуку, гледаоце је занимало и воли ли српски члан Предсједништва БиХ да гледа филмове и серије. Открио је да воли послије напорног дана да погледа, иако је старија, серију ”Закон и ред”, ако налети на репризу неке епизоде.

Кад су филмови у питању, од романтичних комедија бира ”Кад је Хари срео Сали”, драму ”Мирис жене”, са Ал Паћином, од научнофантастичних ”Бездан”, а фаворит међу трилерима је ”Седам” са Морганом Фрименом.

Открио је да се не дружи много са политичарима приватно и породично, осим са политичарима из ПДП-а, али њих сматра ”својима”.

Кад је у питању мјесто у Републици Српској које није комерцијализовано, а лијепо је за посјетити, препоручио је ”Ловачку кућу” у Дринићу, у савршеном миру и тишини.

Савршеним одмором сматра дане кад се окупи цијела породица, дјеца и супруга, а открио је и да има живе родитеље, који имају 86 и 82 године, и да сваке године један цијели мјесец проведе с њима.

Због здравља једном годишње одлази у бању. Не бира комерцијализоване, већ је изабрао малу бању у Србији – Луковску бању. Тамо је упознао и домаћине у селу, са којима попије чашицу ракије, локалне костоломце, лугаре, полицајце, малинаре који су га научили како смјеса од коприве штити малине од штеточина.

”Волим да се дружим с тим људима. Волим да проведем вријеме са људима који не причају пуно о политици”, каже Иванић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

20.07.2018 17:27

Мислис неце они да се друзе са тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

20.07.2018 18:14

Наравно да неце, нису му дорасли па и не знају да комуницирају са једним дипломатом.

Name

Перо

20.07.2018 18:35

Ово је Прави господин, професор,кад цовјек погледа ове друге буде га срамота. Прави предсједник

Name

Ре Ха Ха Ха

20.07.2018 18:43

Дечко, иди ти под шатру са својима, није теби мјесто овде.

Name

Истина

20.07.2018 20:38

Један од малобријних моји могу истински представљати овај народ. Озбиљан, искрен, поштен, конкретан и надасве културан. Доста више тираније и сељадије који никога не представљају. Милорад и Змај од Шипова као да су исте школе похађали. Морамо се дозвати памети а не шаторске вашаре подржавати у политичке наступе.

Name

Маша

20.07.2018 18:09

Ви сте човек са образом и то је довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маса и остали

20.07.2018 19:30

Сјецате ли се конституисања и одлуцних ставова Савеза за промјене? Измедју осталог,требало је зауставити Додиково дивљање и одредити цврст отклон према његовим стетним потезима. И ? Ста би? За два.дана Иваниц.код Додика да.га кобајаги смири....да показе да Срби морају сарадјивати...Ма ја.овом "фином господину" не вјерујем ниста! Добро! Боље и он него Додик.

Name

Ооо

20.07.2018 18:17

Господина Иваница је увијек лијепо слусати. Разуман, имјерен и нормалан цовјек. Пуна подрска

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.07.2018 19:36

Треба нам висе оваквих као Иваниц. Перспективан, нацитан.

Name

ФИК

20.07.2018 18:21

Добру политику води када бо јос на другим странама било као он боље би сваки цовјек зивио и изисли би из овог стања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметан

20.07.2018 18:49

Предсједнице, паметни у овој земљи разумију да Хрвати и муслимани треба да се договоре, заједно су кашу мјесали, сад не се договоре како знају без Срба, мудар сте ви цовјек и политичар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теа

22.07.2018 10:00

Културни као што Вас народ иначе описује...браво...

ОДГОВОРИТЕ