Ne družim se sa političarima

Protivnik sam trećeg entiteta, jer bi to promijenilo Dejtonski sporazum. Sa tadašnjim predsjednikom HDZ Antom Jelavićem sam razgovarao 2000. godine i jasno je rekao da za takav potez neće dobiti međunarodnu podršku, ako ne načnu Srpsku. Srpskoj to ne treba – rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, odgovarajući na pitanja pratilaca u javljanju uživo na "Fejsbuku.

Republika Srpska 20.07.2018 | 19:07
Ne družim se sa političarima
Otkrio mu je Jelavić tada da bi uzeli Šipovo, da povežu Kupres sa Jajcem, kao i Brod, Derventu i Šamac.

”Sa trećim entitetom Srpska bi izgubula ono što sada ima. Zbog odluke Bošnjaka i Hrvata s početka rata da budu zajedno, Srbi su platili jako veliku cijenu – izolacija, bojkot, proglašenje najvećim problemom. Ponoviću, vrijednije je biti jedan od dva, nego jedan od tri. Treći entitet Republici Srpskoj ne treba”, rekao je Ivanić.

Na pitanje da li su Dodik i Čović spremni na konflikte, Ivanić je rekao da niko normalan ne bi smio da ih izaziva, jer to znači ”stradanje, izbjeglice, mrtve, razaranje”.

”Ne vjerujem da to iko normalan želi, ali ako se svakodnevno razvijaju politički konfilkti, oni razvijaju i tenzije među ljudima, pa se može oteti kontroli”, rekao je Ivanić.

A Dodika i SNSD ulaze u konflikt sa svima, rekao je Ivanić.

”Tako smo u svađi i sa Bošnjacima, i sa Hrvatima, i sa Evropskom unijom, a odnedavno i Srbi međusobno, jer su jedni nazvani izdajncima, a onda ovi drugi, kobajagi, nešto brane”, kaže Ivanić.

Podsjetio je da je Dodik lobirao da na julskom samitu NATO u Briselu bude aktiviran MAP, kako bi imali predizbornu temu, iako su upravo funkcioneri SNSD, uglavnom Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, potpisali sve dokumente u kojima se punopravno članstvo u NATO navodi kao strateški cilj.

Naglasio je da je trajno, a ne predizborno povećanje plata moguće tek kad otvorimo tržište, ali da niko od investitora ne dolazi u Srpsku, iako ulažu na Balkanu.

”Dok god je najbitnija riječ pojedinca, a ne institucija, investitori će bježati odavde. Ovakva vlast ih tjera”, rekao je Ivanić.

Na pitanje da li je izgubio neku političku bitku, rekao je da je, naprotiv, sve i jednu dobio. Zahvaljujući njemu odbačen je pokušaj revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po osnovu tužbe BiH protiv Srbije, uvjerio je međunarodne institucije da su rezultati pogrešni, jer bi, da nije to uradio, razlika od 200.000 glasova bila na štetu Republike Srpske.

Na pitanje zašto ove godine nije bio na defileu za Dan Republike, Ivanić je rekao da on i Treći Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH ove godine nisu bili poželjni predsjedniku Dodiku, ali da očekuje da za naredni 9. januar vidi vojsku u Banjaluci, ”jer nam to ne može niko uskratiti”.

Nakon preporuka knjiga na fejsbuku, gledaoce je zanimalo i voli li srpski član Predsjedništva BiH da gleda filmove i serije. Otkrio je da voli poslije napornog dana da pogleda, iako je starija, seriju ”Zakon i red”, ako naleti na reprizu neke epizode.

Kad su filmovi u pitanju, od romantičnih komedija bira ”Kad je Hari sreo Sali”, dramu ”Miris žene”, sa Al Paćinom, od naučnofantastičnih ”Bezdan”, a favorit među trilerima je ”Sedam” sa Morganom Frimenom.

Otkrio je da se ne druži mnogo sa političarima privatno i porodično, osim sa političarima iz PDP-a, ali njih smatra ”svojima”.

Kad je u pitanju mjesto u Republici Srpskoj koje nije komercijalizovano, a lijepo je za posjetiti, preporučio je ”Lovačku kuću” u Driniću, u savršenom miru i tišini.

Savršenim odmorom smatra dane kad se okupi cijela porodica, djeca i supruga, a otkrio je i da ima žive roditelje, koji imaju 86 i 82 godine, i da svake godine jedan cijeli mjesec provede s njima.

Zbog zdravlja jednom godišnje odlazi u banju. Ne bira komercijalizovane, već je izabrao malu banju u Srbiji – Lukovsku banju. Tamo je upoznao i domaćine u selu, sa kojima popije čašicu rakije, lokalne kostolomce, lugare, policajce, malinare koji su ga naučili kako smjesa od koprive štiti maline od štetočina.

”Volim da se družim s tim ljudima. Volim da provedem vrijeme sa ljudima koji ne pričaju puno o politici”, kaže Ivanić.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

20.07.2018 17:27

Mislis nece oni da se druze sa tobom.

ODGOVORITE
Name

Ooo

20.07.2018 18:14

Naravno da nece, nisu mu dorasli pa i ne znaju da komuniciraju sa jednim diplomatom.

Name

Pero

20.07.2018 18:35

Ovo je Pravi gospodin, profesor,kad covjek pogleda ove druge bude ga sramota. Pravi predsjednik

Name

Re Ha Ha Ha

20.07.2018 18:43

Dečko, idi ti pod šatru sa svojima, nije tebi mjesto ovde.

Name

Istina

20.07.2018 20:38

Jedan od malobrijnih moji mogu istinski predstavljati ovaj narod. Ozbiljan, iskren, pošten, konkretan i nadasve kulturan. Dosta više tiranije i seljadije koji nikoga ne predstavljaju. Milorad i Zmaj od Šipova kao da su iste škole pohađali. Moramo se dozvati pameti a ne šatorske vašare podržavati u političke nastupe.

Name

Maša

20.07.2018 18:09

Vi ste čovek sa obrazom i to je dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Re Masa i ostali

20.07.2018 19:30

Sjecate li se konstituisanja i odlucnih stavova Saveza za promjene? Izmedju ostalog,trebalo je zaustaviti Dodikovo divljanje i odrediti cvrst otklon prema njegovim stetnim potezima. I ? Sta bi? Za dva.dana Ivanic.kod Dodika da.ga kobajagi smiri....da pokaze da Srbi moraju saradjivati...Ma ja.ovom "finom gospodinu" ne vjerujem nista! Dobro! Bolje i on nego Dodik.

Name

Ooo

20.07.2018 18:17

Gospodina Ivanica je uvijek lijepo slusati. Razuman, imjeren i normalan covjek. Puna podrska

ODGOVORITE
Name

20.07.2018 19:36

Treba nam vise ovakvih kao Ivanic. Perspektivan, nacitan.

Name

FIK

20.07.2018 18:21

Dobru politiku vodi kada bo jos na drugim stranama bilo kao on bolje bi svaki covjek zivio i izisli bi iz ovog stanja.

ODGOVORITE
Name

Pametan

20.07.2018 18:49

Predsjednice, pametni u ovoj zemlji razumiju da Hrvati i muslimani treba da se dogovore, zajedno su kašu mjesali, sad ne se dogovore kako znaju bez Srba, mudar ste vi covjek i političar

ODGOVORITE
Name

Tea

22.07.2018 10:00

Kulturni kao što Vas narod inače opisuje...bravo...

ODGOVORITE