Анализа: Ток Звездиног прелазног рока...

Појачања као на траци, центри завршени, чекају се плеј и четворка.  До сада су поред тренера Милана Томића стигли Били Барон, Мајкл Оџо, Душан Ристић и Маик Цирбес.

Кошарка 23.07.2018 | 22:15
Анализа: Ток Звездиног прелазног рока...
Први и основни услов свих услова био је да Црвена звезда доведе тренера. И када је на Мали Калемегдан стигао Милан Томић то је био знак за почетак Звездиног „прелазног рока“. Са доласком тренера створили су се сви предуслови за стварање тима црвено-белих за сезону 2018/2019.

До сада су у Црвену звезду стигли Били Берон, Мајкл Оџо, Душан Ристић и Маик Цирбес. Важеће уговоре са црвено-белима имају и Бранко Лазић, Џејмс Фелдин, Никола Јовановић, Стефан Јанковић, Огњен Добрић, Дејан Давидовац, Алекса Раданов, Матијас Лесор и Марко Кешељ. И то су играчи са којима Томић за сада рачуна.

Звезда је практично дан за даном представљала по једног новог играча и тако задовољила “жеђ” код великог броја навијача који су очекивали да виде како ће  изгледати  нова Звезда.  Али, посао није готов.

Кренимо редом…

Када је стваран тим прошлог лета, врло је уочљив проблем Црвене звезде био у рекету. Практично, црвено-бели нису имали праву петицу, некога ко би могао да се “побије”  и својом висином и снагом парира противничким центрима. Лесор је био нижи од већине играча које је чувао, Перо Антић је кубурио са повредама, а Никола Јовановић се није показао на најбољи начин. И зато је Звезда у току сезоне довелаАлена Омића који је доста поправио крвну слику и показао колико је играч таквог типа недостајао.

Е, зато Звезда овога лета није  хтела да прави исту грешку па је практично довела три праве петице, три веома снажна играча - Душана Ристића, Мајкла Оџа и Маика Цирбеса. Три разбијача под кошем са којима ће Томић бити у прилици да прави различите варијације и у нападу и у одбрани. У зависности  од  противника.

Снаге сигурно неће недостајати, а ни висине - Оџо је висок 216 и тежак је 132 килограма, Ристић има 214, док Цирбес има 207 центиметара и 115 килограма. Рекет је пун, Звезда је исправила грешке у односу на прошло лето и комплетирала је позицију пет. Најбоља ствар од свега је што се Цирбес враћа у систем који познаје, Ристић се враћа у систем у клуб у ком је играо, а Оџо је био у ФМП-у тако да зна шта може да очекује.

Период адаптације не би требало да траје много за њих. Ипак, Ристић ће морати да се навикне поново на европску кошарку, Цирбес ће морати да се врати у форму јер у последњих сезону-две није блистао, а Оџоће имати прилику да игра на доста већем нивоу него до сада. Посебно ће морати да ради на кретњи у одбрани.

Видећемо каква ће бити судбина Матијаса Лесора и Николе Јовановића. За првог је веома заинтересована Уникаха, посао је на корак од реализације и само се чека озваничење, док би Јовановић можда могао да пређе у ФМП.

Од играча који су до сада стигли ту је и Били Берон. Комбо бек који је сигурно највећа непознаница  за навијаче и људе који прате Звезду. Зато смо контактирали Немању Радовића, кошаркаша Сарагосе који је играо са Бероном у Мурсији у сезони 2016/2017, да нам каже нешто висе о овом играчу.

Шта можемо да очекујемо од Берона?

„Одличан је сутер. Када уђе у ритам скоро га је немогуће зауставити и може да погађа из тешких ситуација. Кад се ломи утакмица увек ће да узме лопту и да преузме одговорност на себе. Очигледно је да је нападачки настројен играч, али може да одигра добру одбрану. Јак је, има брзе ноге и ниско тежиште. Има прави победницки менталитет, не воли да губи чак ни ситне игрице на тренингу“, каже Радовић за наш сајт.

Да ли више да очекујемо Берона на позицији један или два?

„Били је висе двојка, као што сам и рекао, нападачки настројен и прави кошгетер. Може да одради квалитетне минуте на позицији један, не знам каква це му бити улога у тиму, али ако има лопту у рукама може много да допринесе. Мислим да навијачи могу да очекују константну борбу од њега и прави лидерски став“, рекао је Радовић за МОЗЗАРТ Спорт.



Јасно је да Ален Омић и Тејлор Рочести неће остати, видећемо да ли ће таква судбина бити и са ФилипомЧовићем и Марком Кешељем, а непознаница су и Перо Антић (истекао му уговор) и Џејмс Фелдин који има уговор на још ову сезону, али и висока примања. Од његовог одласка би могао да зависи и евентуални долазак Немање Ненадића из ФМП-а.

Звезда ће до краја прелазног рока превасходно тражити појачања на позицији плејмејкера (барем једног играча на кецу) и крилног центра, односно четворке. Дерек Нидам се помињао као могућа опција на кецу, али је он завршио у Монаку. Раније је Звезди понуђен Џо Регланд, али од тога није било ништа. У јавности се помиње и Стефан Марковић, али питање је колико је он реална опција.

Што се тиче четворке, једино име које за сада фигурира је Ким Тили. Он је прошле сезоне имао око 700.00 евра плату у Олимпијакосу, сада је слободан играч, и морао би доста да смањи потраживања да би био доступан Звезди. Какогод, доста је био повређен прошле сезоне, ушао је у 30. годину тако да та опција није искључена. Тренутно Звезда на четворци има Стефана Јанковића.

Звезда је већ сада направила окосницу тима, али ће јако бити важно какав ће плејмејкер доћи. Свакако ће црвено-бели тражити неког ко ће моћи да искористи потенцијал под кошем који Звезда има у три висока играча која ће морати редовно да се “хране” лоптама.

То уједно значи да бисмо, овако а приори гледајући, могли предстојеће сезоне да гледамо доста унутрашње игре код црвено-белих што би био приличан заокрет у односу на прошлу сезону, а повратак на старе моделе игре који су Звезди донели доста радости у неким ранијим сезонама.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар