Analiza: Tok Zvezdinog prelaznog roka...

Pojačanja kao na traci, centri završeni, čekaju se plej i četvorka.  Do sada su pored trenera Milana Tomića stigli Bili Baron, Majkl Odžo, Dušan Ristić i Maik Cirbes.

Košarka 23.07.2018 | 22:15
Analiza: Tok Zvezdinog prelaznog roka...
Prvi i osnovni uslov svih uslova bio je da Crvena zvezda dovede trenera. I kada je na Mali Kalemegdan stigao Milan Tomić to je bio znak za početak Zvezdinog „prelaznog roka“. Sa dolaskom trenera stvorili su se svi preduslovi za stvaranje tima crveno-belih za sezonu 2018/2019.

Do sada su u Crvenu zvezdu stigli Bili Beron, Majkl Odžo, Dušan Ristić i Maik Cirbes. Važeće ugovore sa crveno-belima imaju i Branko Lazić, Džejms Feldin, Nikola Jovanović, Stefan Janković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Aleksa Radanov, Matijas Lesor i Marko Kešelj. I to su igrači sa kojima Tomić za sada računa.

Zvezda je praktično dan za danom predstavljala po jednog novog igrača i tako zadovoljila “žeđ” kod velikog broja navijača koji su očekivali da vide kako će  izgledati  nova Zvezda.  Ali, posao nije gotov.

Krenimo redom…

Kada je stvaran tim prošlog leta, vrlo je uočljiv problem Crvene zvezde bio u reketu. Praktično, crveno-beli nisu imali pravu peticu, nekoga ko bi mogao da se “pobije”  i svojom visinom i snagom parira protivničkim centrima. Lesor je bio niži od većine igrača koje je čuvao, Pero Antić je kuburio sa povredama, a Nikola Jovanović se nije pokazao na najbolji način. I zato je Zvezda u toku sezone dovelaAlena Omića koji je dosta popravio krvnu sliku i pokazao koliko je igrač takvog tipa nedostajao.

E, zato Zvezda ovoga leta nije  htela da pravi istu grešku pa je praktično dovela tri prave petice, tri veoma snažna igrača - Dušana Ristića, Majkla Odža i Maika Cirbesa. Tri razbijača pod košem sa kojima će Tomić biti u prilici da pravi različite varijacije i u napadu i u odbrani. U zavisnosti  od  protivnika.

Snage sigurno neće nedostajati, a ni visine - Odžo je visok 216 i težak je 132 kilograma, Ristić ima 214, dok Cirbes ima 207 centimetara i 115 kilograma. Reket je pun, Zvezda je ispravila greške u odnosu na prošlo leto i kompletirala je poziciju pet. Najbolja stvar od svega je što se Cirbes vraća u sistem koji poznaje, Ristić se vraća u sistem u klub u kom je igrao, a Odžo je bio u FMP-u tako da zna šta može da očekuje.

Period adaptacije ne bi trebalo da traje mnogo za njih. Ipak, Ristić će morati da se navikne ponovo na evropsku košarku, Cirbes će morati da se vrati u formu jer u poslednjih sezonu-dve nije blistao, a Odžoće imati priliku da igra na dosta većem nivou nego do sada. Posebno će morati da radi na kretnji u odbrani.

Videćemo kakva će biti sudbina Matijasa Lesora i Nikole Jovanovića. Za prvog je veoma zainteresovana Unikaha, posao je na korak od realizacije i samo se čeka ozvaničenje, dok bi Jovanović možda mogao da pređe u FMP.

Od igrača koji su do sada stigli tu je i Bili Beron. Kombo bek koji je sigurno najveća nepoznanica  za navijače i ljude koji prate Zvezdu. Zato smo kontaktirali Nemanju Radovića, košarkaša Saragose koji je igrao sa Beronom u Mursiji u sezoni 2016/2017, da nam kaže nešto vise o ovom igraču.

Šta možemo da očekujemo od Berona?

„Odličan je suter. Kada uđe u ritam skoro ga je nemoguće zaustaviti i može da pogađa iz teških situacija. Kad se lomi utakmica uvek će da uzme loptu i da preuzme odgovornost na sebe. Očigledno je da je napadački nastrojen igrač, ali može da odigra dobru odbranu. Jak je, ima brze noge i nisko težište. Ima pravi pobednicki mentalitet, ne voli da gubi čak ni sitne igrice na treningu“, kaže Radović za naš sajt.

Da li više da očekujemo Berona na poziciji jedan ili dva?

„Bili je vise dvojka, kao što sam i rekao, napadački nastrojen i pravi košgeter. Može da odradi kvalitetne minute na poziciji jedan, ne znam kakva ce mu biti uloga u timu, ali ako ima loptu u rukama može mnogo da doprinese. Mislim da navijači mogu da očekuju konstantnu borbu od njega i pravi liderski stav“, rekao je Radović za MOZZART Sport.



Jasno je da Alen Omić i Tejlor Ročesti neće ostati, videćemo da li će takva sudbina biti i sa FilipomČovićem i Markom Kešeljem, a nepoznanica su i Pero Antić (istekao mu ugovor) i Džejms Feldin koji ima ugovor na još ovu sezonu, ali i visoka primanja. Od njegovog odlaska bi mogao da zavisi i eventualni dolazak Nemanje Nenadića iz FMP-a.

Zvezda će do kraja prelaznog roka prevashodno tražiti pojačanja na poziciji plejmejkera (barem jednog igrača na kecu) i krilnog centra, odnosno četvorke. Derek Nidam se pominjao kao moguća opcija na kecu, ali je on završio u Monaku. Ranije je Zvezdi ponuđen Džo Regland, ali od toga nije bilo ništa. U javnosti se pominje i Stefan Marković, ali pitanje je koliko je on realna opcija.

Što se tiče četvorke, jedino ime koje za sada figurira je Kim Tili. On je prošle sezone imao oko 700.00 evra platu u Olimpijakosu, sada je slobodan igrač, i morao bi dosta da smanji potraživanja da bi bio dostupan Zvezdi. Kakogod, dosta je bio povređen prošle sezone, ušao je u 30. godinu tako da ta opcija nije isključena. Trenutno Zvezda na četvorci ima Stefana Jankovića.

Zvezda je već sada napravila okosnicu tima, ali će jako biti važno kakav će plejmejker doći. Svakako će crveno-beli tražiti nekog ko će moći da iskoristi potencijal pod košem koji Zvezda ima u tri visoka igrača koja će morati redovno da se “hrane” loptama.

To ujedno znači da bismo, ovako a priori gledajući, mogli predstojeće sezone da gledamo dosta unutrašnje igre kod crveno-belih što bi bio priličan zaokret u odnosu na prošlu sezonu, a povratak na stare modele igre koji su Zvezdi doneli dosta radosti u nekim ranijim sezonama.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar