Орбан подржава Србе у Мађарској

Лидер Српске демократске странке Вукота Говедарица завршио је дводневну посјету Будимпешти састанком са послаником у парламенту Мађарске испред Српске заједнице Љубомиром Алексовим у Самоуправи Срба у Мађарској.

Република Српска 20.07.2018 | 15:35
Орбан подржава Србе у Мађарској
Говедарица је оцијенио успјешном посјету Мађарској у коме је договорена сарадња са владајућом странком ФИДЕС-ом и изразио задовољство јер премијер Владе Мађарске Виктор Орбан подржава Самоуправу Срба и Српску православну цркву у Мађарској и у потпуности разумије положај и потребе српског народа.

„Српска самоуправа у Мађарској је веома успјешна организација која баштини хришћанске вриједности и културу српског народа“, рекао је Говедарица новинарима.

Он је истакао да Љубомир Алексов на један озбиљан начин заступа Србе као националну мањину у мађарском парламенту.

„Десет хиљада Срба колико их живи на простору Мађарске, Алексов заступа на одговоран начин, али и на одговоран начин сарађује са Владом Мађарске која на годишњем нивоу финансира рад српске самоуправе“, подсјетио је Говедарица и захвалио се српској заједници и Епархији будимској које на најбољи могући начин представљају и раде у интересу српског народа у Мађарској.

Говедарица је изразио увјерење да ће у будућем периоду сарадња између званичне Бањалуке и Будимпеште бити на много већем нивоу као и Самоуправе Срба у Мађарској са удружењима из Српске која баштине идентичне вриједности.

Представник српске заједнице у парламенту Мађарске Љубомир Алексов рекао је новинарима да је Самоуправа Срба у Мађарској кровна организација српског народа у овој земљи и има представничку функцију према мађарским политичким партијама.



Алесков је захвалио Говедарици на посјети и истакао да је ова посјета веома значајна јер је управо он представљао Србе из Републике Српске у Мађарској.

„Говедарица је водио веома важне и битне разговоре са представницима Владе Мађарске и тиме представљао Српску и умногоме јој поправио углед овде у Европској унији“, рекао је Алесков новинарима.

Он је навео да Срби из Мађарске на Републику Српску гледају као на матичну земљу.

„Веома нам је значајно што предсједник СДС-а Вукота Говедарица изграђује добре односе са Владом Мађарске, али и са представницима српске заједнице“, закључио је Алексов.



(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Горанче

20.07.2018 13:41

Уколико господин Говедарица побиједи на изборима, свакако му желим пуно среће у дипломатским активностима. До тада да престане да се "игра" дипломатије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

20.07.2018 13:41

Брави Вукота,од најбољих се уци,а Орбан је тренутно један од најбољих у Европи,такви нам требају за пријатеље а не Јузна Осетија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2018 14:32

Он је један од најгорих и најомразенијих у ЕУ.

Name

НН

20.07.2018 14:43

Овај Орбан је несто слицно додику само са европским пасосом

Name

Ре ре

20.07.2018 15:38

Омразен јер је откацио ММФ. Дабогда и наси такви били.

Name

Не лупетај

20.07.2018 16:38

Онражен је зато што мисли као сви ми,окренути леђа ммф,свјетској банци,повећати доамћу производњу и јавну потрошњу,омражен је што мађари од Аустроугарске нису боље живјели,што је Будимпешта опет постала свјетска метропола,и зато што избјеглице и мигранте треба да приме они који су их и помјерили са огњишта.Стандард живота у Мађарској говори о томе јели Орбан добар или не.А ја знам много људи који су одселили за Мађарску а Срби су,да се разумијемо одмах,као и ја.Сањам дан када ће институције радити свој посао,да не знамо ни ко нам је предсједник ни ко су министри.Стандард живота кроји то понашање а тренутно у Европи такав раст имају Мађарска и превасходно Ирска.Толико.

Name

Странац

20.07.2018 14:37

Даће Бог да СДС представља Србе у БИХ. Сви остали ће нестати од "милине" социјалдемократије. Вукота има јасну визију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алко

20.07.2018 14:58

А то је..волио би искрено да ми објаснис..Лп

Name

Туњо

20.07.2018 15:44

Вукота само тако настави и за Милорада Додика нема зиме. Побједиће на изборима ако тако наставиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

20.07.2018 17:26

ГОВЕДАРИЦА ВУКОТА ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,АЛИ У ПРАВОМ СМИСЛУ