Orban podržava Srbe u Mađarskoj

Lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica završio je dvodnevnu posjetu Budimpešti sastankom sa poslanikom u parlamentu Mađarske ispred Srpske zajednice Ljubomirom Aleksovim u Samoupravi Srba u Mađarskoj.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Govedarica je ocijenio uspješnom posjetu Mađarskoj u kome je dogovorena saradnja sa vladajućom strankom FIDES-om i izrazio zadovoljstvo jer premijer Vlade Mađarske Viktor Orban podržava Samoupravu Srba i Srpsku pravoslavnu crkvu u Mađarskoj i u potpunosti razumije položaj i potrebe srpskog naroda.

„Srpska samouprava u Mađarskoj je veoma uspješna organizacija koja baštini hrišćanske vrijednosti i kulturu srpskog naroda“, rekao je Govedarica novinarima.

On je istakao da Ljubomir Aleksov na jedan ozbiljan način zastupa Srbe kao nacionalnu manjinu u mađarskom parlamentu.

„Deset hiljada Srba koliko ih živi na prostoru Mađarske, Aleksov zastupa na odgovoran način, ali i na odgovoran način sarađuje sa Vladom Mađarske koja na godišnjem nivou finansira rad srpske samouprave“, podsjetio je Govedarica i zahvalio se srpskoj zajednici i Eparhiji budimskoj koje na najbolji mogući način predstavljaju i rade u interesu srpskog naroda u Mađarskoj.

Govedarica je izrazio uvjerenje da će u budućem periodu saradnja između zvanične Banjaluke i Budimpešte biti na mnogo većem nivou kao i Samouprave Srba u Mađarskoj sa udruženjima iz Srpske koja baštine identične vrijednosti.

Predstavnik srpske zajednice u parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov rekao je novinarima da je Samouprava Srba u Mađarskoj krovna organizacija srpskog naroda u ovoj zemlji i ima predstavničku funkciju prema mađarskim političkim partijama.Aleskov je zahvalio Govedarici na posjeti i istakao da je ova posjeta veoma značajna jer je upravo on predstavljao Srbe iz Republike Srpske u Mađarskoj.

„Govedarica je vodio veoma važne i bitne razgovore sa predstavnicima Vlade Mađarske i time predstavljao Srpsku i umnogome joj popravio ugled ovde u Evropskoj uniji“, rekao je Aleskov novinarima.

On je naveo da Srbi iz Mađarske na Republiku Srpsku gledaju kao na matičnu zemlju.

„Veoma nam je značajno što predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izgrađuje dobre odnose sa Vladom Mađarske, ali i sa predstavnicima srpske zajednice“, zaključio je Aleksov.(BN)

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Горанче

20.07.2018 15:41

Уколико господин Говедарица побиједи на изборима, свакако му желим пуно среће у дипломатским активностима. До тада да престане да се "игра" дипломатије.

Bravo

20.07.2018 15:41

Bravi Vukota,od najboljih se uci,a Orban je trenutno jedan od najboljih u Evropi,takvi nam trebaju za prijatelje a ne Juzna Osetija...

On je jedan od najgorih i najomrazenijih u EU.

Re

20.07.2018 16:32

Ovaj Orban je nesto slicno dodiku samo sa evropskim pasosom

NN

20.07.2018 16:43

Omrazen jer je otkacio MMF. Dabogda i nasi takvi bili.

Re re

20.07.2018 17:38

Onražen je zato što misli kao svi mi,okrenuti leđa mmf,svjetskoj banci,povećati doamću proizvodnju i javnu potrošnju,omražen je što mađari od Austrougarske nisu bolje živjeli,što je Budimpešta opet postala svjetska metropola,i zato što izbjeglice i migrante treba da prime oni koji su ih i pomjerili sa ognjišta.Standard života u Mađarskoj govori o tome jeli Orban dobar ili ne.A ja znam mnogo ljudi koji su odselili za Mađarsku a Srbi su,da se razumijemo odmah,kao i ja.Sanjam dan kada će institucije raditi svoj posao,da ne znamo ni ko nam je predsjednik ni ko su ministri.Standard života kroji to ponašanje a trenutno u Evropi takav rast imaju Mađarska i prevashodno Irska.Toliko.

Ne lupetaj

20.07.2018 18:38

Stranac

20.07.2018 16:37

Daće Bog da SDS predstavlja Srbe u BIH. Svi ostali će nestati od "miline" socijaldemokratije. Vukota ima jasnu viziju.

A to je..volio bi iskreno da mi objasnis..Lp

Alko

20.07.2018 16:58

Tunjo

20.07.2018 17:44

Vukota samo tako nastavi i za Milorada Dodika nema zime. Pobjediće na izborima ako tako nastaviš.

GOVEDARICA VUKOTA PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE,ALI U PRAVOM SMISLU

!

20.07.2018 19:26

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.