Огњен Авлијаш "Шетач у строју"

Познати адвокат из Бијељине Огњен Авлијаш издао је свој први роман “Шетач у строју”. Књига говори о дешавањима која су задесила младе људе у Београду 1996 и 1997 - годинама које су уследиле након завршетка ратова у БиХ и Хрватској.

Република Српска 20.07.2018 | 13:45
Огњен Авлијаш "Шетач у строју"
“Шетач у строју” је књига која је посвећена украденим годинама једне генерације. Актери приче смјештени су у Београд 90-тих година а један од догађаја који је обиљежио то вријеме су студентске демонстрације. Догађај који је оставио велики траг у животу аутора романа.

“Ја сам узео догађај коме сам присуствовао, ријеч је о студентским демонстрацијама и то је догађај који је у мени оставио велики траг. Мислим да је то догађај који је у последњем моменту могао да промјени свијест,да промјени нас и наше окружење. Књига је спакована у једну причу која је љубавна,а пријатељица која ми је радила рецензију рекла да је то ода пријатељству,”истиче аутор романа

Свако вријеме носи своје бреме потврдио нам је писац књиге. Ово дјело сматра тестаментом једног времена склопљеног са емоцијама које је носио годинама у себи и на крају преточио у књигу.

“ То је пражњење,то је нешто што траје годинама. Дође моменат да сједнеш и напишеш једну главу,па је обришеш па опет напишеш,па се играш са ријечима. Некад се сам себи дивиш,некад си сам себи највећи критичар,престанеш да пишеш па јој се опет вратиш. Ипак то је генерално једно пражњење и не знам како други пишу,ја нисам писац ја сам писац у покушају,” рекао је Авлијаш

Кроз љубавну причу двоје младих људи са различитих страна кордона аутор пише о двије Србије. Двије Србије какве и данас постоје и какве су,чини се,постојале кроз цијелокупну модерну српску историју.

“Ја много волим свој народ и ова књига је мој покушај да на одређен начин дам мишљење о свом народу,о његовим грешкама јер о грешкама се мора причати,грешке не могу бити испод тепиха. Ми морамо да будемо свјесни свих својих мана,да би могли правилно да оцјенимо своје врлине а имамо на шта бити поносни. Срби су велики народ ма колико су мали бројчано,само имам осјећај да на раскрсницама увијек изаберу погрешан пут,” додаје аутор.

Огњен Авлијаш рођен је у Сарајеву 1974 године. Тренутно са породицом живи и ради у Бијељини гдје је, на раскрсници живота, одлучио остати. “Шетач у строју” је његов први роман.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Колега

20.07.2018 14:45

Ово. Држи се ти адвокатуре. Пуно поздрава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.07.2018 15:40

Само напријед, брате Оги! Дефинитивно доказани хедониста, без сумње си уживао у свакој ријечи!!! Понављам, чуло се до дијаспоре. Само остани свој, љуби брат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

20.07.2018 16:01

Оги читам књигу на плажи у Будви и одлична је. Морам је држати под кључем. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега Из Крагујевца

20.07.2018 17:11

откуд у Београду кад си студирао у Крагујевцу или се варам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфа

31.07.2018 20:08

Мислис на Пристинском универзитету? Или код тате?

Name

М.Р.

20.07.2018 18:45

Цини ми се интересантан роман. Потрудит цу се да га процитам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЕНЕРАЦИЈА

20.07.2018 23:55

Цуј "једна генерација" па цовјеце мало висе од те једне генерације је упропастено а ти си се бар снасао..ста са оних који послије свега немају ама бас НИСТА осим протрацених година у рату и много тога ускраценог у миру а године их стигле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хадзици

21.07.2018 15:22

Јел то онај мали сто му је тата неки сецер отудјио из Цоца Цоле Хадзици , наплацивао проналазење И размјену погинулих , а И малом средио диплому у Крагујевцу , те дијете постаде осион И силан !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тутњевац

22.07.2018 08:28

Ни адвокатура ти није несто а тек могу мислити какав ти је роман.Адвокатура је унапријед одредјена по семи Нове банке

Name

Алфа

31.07.2018 20:12

Ма нее...није тата купио он је уцио док су други цували ово сто он сада брани. А супље од породице Авлијас никада доста.