Ognjen Avlijaš "Šetač u stroju"

Poznati advokat iz Bijeljine Ognjen Avlijaš izdao je svoj prvi roman “Šetač u stroju”. Knjiga govori o dešavanjima koja su zadesila mlade ljude u Beogradu 1996 i 1997 - godinama koje su usledile nakon završetka ratova u BiH i Hrvatskoj.

Republika Srpska 20.07.2018 | 13:45
Ognjen Avlijaš "Šetač u stroju"
“Šetač u stroju” je knjiga koja je posvećena ukradenim godinama jedne generacije. Akteri priče smješteni su u Beograd 90-tih godina a jedan od događaja koji je obilježio to vrijeme su studentske demonstracije. Događaj koji je ostavio veliki trag u životu autora romana.

“Ja sam uzeo događaj kome sam prisustvovao, riječ je o studentskim demonstracijama i to je događaj koji je u meni ostavio veliki trag. Mislim da je to događaj koji je u poslednjem momentu mogao da promjeni svijest,da promjeni nas i naše okruženje. Knjiga je spakovana u jednu priču koja je ljubavna,a prijateljica koja mi je radila recenziju rekla da je to oda prijateljstvu,”ističe autor romana

Svako vrijeme nosi svoje breme potvrdio nam je pisac knjige. Ovo djelo smatra testamentom jednog vremena sklopljenog sa emocijama koje je nosio godinama u sebi i na kraju pretočio u knjigu.

“ To je pražnjenje,to je nešto što traje godinama. Dođe momenat da sjedneš i napišeš jednu glavu,pa je obrišeš pa opet napišeš,pa se igraš sa riječima. Nekad se sam sebi diviš,nekad si sam sebi najveći kritičar,prestaneš da pišeš pa joj se opet vratiš. Ipak to je generalno jedno pražnjenje i ne znam kako drugi pišu,ja nisam pisac ja sam pisac u pokušaju,” rekao je Avlijaš

Kroz ljubavnu priču dvoje mladih ljudi sa različitih strana kordona autor piše o dvije Srbije. Dvije Srbije kakve i danas postoje i kakve su,čini se,postojale kroz cijelokupnu modernu srpsku istoriju.

“Ja mnogo volim svoj narod i ova knjiga je moj pokušaj da na određen način dam mišljenje o svom narodu,o njegovim greškama jer o greškama se mora pričati,greške ne mogu biti ispod tepiha. Mi moramo da budemo svjesni svih svojih mana,da bi mogli pravilno da ocjenimo svoje vrline a imamo na šta biti ponosni. Srbi su veliki narod ma koliko su mali brojčano,samo imam osjećaj da na raskrsnicama uvijek izaberu pogrešan put,” dodaje autor.

Ognjen Avlijaš rođen je u Sarajevu 1974 godine. Trenutno sa porodicom živi i radi u Bijeljini gdje je, na raskrsnici života, odlučio ostati. “Šetač u stroju” je njegov prvi roman.



BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kolega

20.07.2018 14:45

Ovo. Drži se ti advokature. Puno pozdrava.

ODGOVORITE
Name

4s

20.07.2018 15:40

Samo naprijed, brate Ogi! Definitivno dokazani hedonista, bez sumnje si uživao u svakoj riječi!!! Ponavljam, čulo se do dijaspore. Samo ostani svoj, ljubi brat

ODGOVORITE
Name

Drug

20.07.2018 16:01

Ogi čitam knjigu na plaži u Budvi i odlična je. Moram je držati pod ključem. Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

Kolega Iz Kragujevca

20.07.2018 17:11

otkud u Beogradu kad si studirao u Kragujevcu ili se varam...

ODGOVORITE
Name

Alfa

31.07.2018 20:08

Mislis na Pristinskom univerzitetu? Ili kod tate?

Name

M.R.

20.07.2018 18:45

Cini mi se interesantan roman. Potrudit cu se da ga procitam.

ODGOVORITE
Name

GENERACIJA

20.07.2018 23:55

Cuj "jedna generacija" pa covjece malo vise od te jedne generacije je upropasteno a ti si se bar snasao..sta sa onih koji poslije svega nemaju ama bas NISTA osim protracenih godina u ratu i mnogo toga uskracenog u miru a godine ih stigle...

ODGOVORITE
Name

Hadzici

21.07.2018 15:22

Jel to onaj mali sto mu je tata neki secer otudjio iz Coca Cole Hadzici , naplacivao pronalazenje I razmjenu poginulih , a I malom sredio diplomu u Kragujevcu , te dijete postade osion I silan !

ODGOVORITE
Name

Tutnjevac

22.07.2018 08:28

Ni advokatura ti nije nesto a tek mogu misliti kakav ti je roman.Advokatura je unaprijed odredjena po semi Nove banke

Name

Alfa

31.07.2018 20:12

Ma nee...nije tata kupio on je ucio dok su drugi cuvali ovo sto on sada brani. A suplje od porodice Avlijas nikada dosta.