Милојевић вратио Европу, на реду је "дупла круна"...

Црвена звезда утакмицом против дебитанта Динама из Врања започиње одбрану титуле првака Србије, али са жељом да успостави потпуну доминацију на домаћој сцени.

Фудбал 20.07.2018 | 12:45
Милојевић вратио Европу, на реду је "дупла круна"...
Прошлу сезону ФК Црвена звезда памтиће као најуспешнију у постбаријевској ери. Екипа је успела да дочека европско пролеће и освоји првенство Србије.

Одличним вођењем тима, сјај клубу вратио је Владан Милојевић. А, може ли млади тренер и корак даље? Два су начина да то уради.

Први је да уведе екипу у групну фазу Лиге шампиона - уз одбрану трофеја Суперлиге, а други да - уз минимум пласман у групу Лиге Европе - донесе клубу "дуплу круну" на домаћој сцени.

Прву још од 2007. године, а укупно 11. у историји Црвене звезде.

Велику помоћ у томе требало би да има од Ненада Милијаша, искусног везисте на чијем је продужетку каријере инсистирао и јединог играча из актуелног тима црвено-белих који зна како је то освојити "дуплу круну", пдносно и Суперлигу и Куп Србије.

Милијаш ће ове сезоне имати задатак да - можда и више ван терена него на њему - својим искуством помогне млађима да остану концентрисани до краја, како им се не би поновио Шабац од пре неколико месеци - једина мрља у прошлој сезони - када су после 0:0 пеналима испали од Мачеве у четвртфиналу масовнијег домаћег такмичења.

Било је то у данима после европске елиминације од московског ЦСКА, који је емотивно прилично испразнио Звездине фудбалере. Није у том периоду (током марта) екипа деловала доминантно као месецима пре тога, али је имала довољно снаге и умећа да сезону мирно приведе крају и сачува раније обезбеђену предност у односу на другопласирани Партизан.

Поред стеченог искуства, црвено-белима би у корист ове сезоне требало да иде и "дужа клупа". Спортски сектор потрудио се да на време ангажује појачања, па је овог лета прелазни рок обављен брже него многи, многи претходни. Остало је, ипак, надокнадити још одлазак Александра Пешића, који јесте био очекиван, али је због повреде Николе Стојиљковића отворио проблем центарфора за двомеч са летонским Спартаксом на старту квалификација за Лигу Европе.

Милан Павков није успео да се наметне у Риги, али је Ел Фарду Бен био добар у реваншу, па је уз помоћ расположеног Ненада Крстичића одвео екипу у наредну рунду, на мегдан литванској Судуви.

Оно што може да радује навијаче је да у тиму тренутно најмање по двојица конкуришу за сваку позицију, а у питању су углавном играчи са солидним искуством на домаћој сцени, док су неки играли и по иностранству.

Током летњих припрема стигли су Лоренцо Ебесилио (АПОЕЛ), Дејан Мелег (Кајзери), Никола Стојиљковић (Брага), Милан Јевтовић (Анталија), Милош Дегенек (Јокохама), Рашид Сумаила (Ал Кадисија), Зоран Поповић (Бодо Глимт) и Душан Јованчић (Војводина), а од битних карика прошлосезонске машинерије отишли су Ле Талек, Доналд и поменути Пешић.

Утисак је - бар на прву - одлично одрађен прелазни рок!

Остаје да то, ипак, буде потврђено и на терену. Први домаћи испит је дебитант у најјачем рангу, Динамо Врање (петак, 20 часова, пренос на ТВ Арена Спорт 1).

Очекује се да Милојевић за ову утакмицу мало "промеша" тим у односу на ревашн против Спартакса у уторак (2:0), па се може чути да ће прилику да се наметне добити млади центарфор Дејан Јовељић.

Никола Стојиљковић је тек дан пред утакмицу почео опет да тренира са тимом и јасно је да није довољно спреман после неславне позајмице турском Кајзерију, у којем се није наиграо.

За разлику од њега, прошле сезоне други стрелац Суперлиге, Милан Павков, је имао прилику да покаже шта зна у Риги, али је пропустио неколико добрих прилика за гол. Зато је у реваншу, упркос одсуству Стојиљковића из тима, шансу од првог минута у улози најистуренијег играча имао Бен.

Уколико заиста заигра од почетка, добром партијом против Врањанаца перспективни Јовељић могао би себи да широм отвори и врата прве утакмице са литванском Судувом.

Помињао се протеклих дана повратак Ричмонда Боаћија у клуб, што би било од великог значаја за екипу, међутим, иако су он и Звезда имали договор, из кинеског
Ђангсуа (још) није стигао позитиван одговор и све су мање шансе да га буде...

Руководство црвено-белих зато увелико размишља и о другим именима, па ћемо ускоро сазнати ко ће имати тежак задатак пред собом - да наредне сезоне у сарадњи са Стојиљковићем надокнади одлазак нападачког тандема, који је заједно постигао 40 суперлигашких голова, пет више од укупног тимског учинка.

Све Звездине "дупле круне"

Црвено-бели су и лигашки и куп трофеј у пару подизали 1959, 1964, 1968, 1970, 1990, 1995, 2000, 2004, 2006. и 2007. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар