Milojević vratio Evropu, na redu je "dupla kruna"...

Crvena zvezda utakmicom protiv debitanta Dinama iz Vranja započinje odbranu titule prvaka Srbije, ali sa željom da uspostavi potpunu dominaciju na domaćoj sceni.

Fudbal 20.07.2018 | 12:45
Milojević vratio Evropu, na redu je "dupla kruna"...
Prošlu sezonu FK Crvena zvezda pamtiće kao najuspešniju u postbarijevskoj eri. Ekipa je uspela da dočeka evropsko proleće i osvoji prvenstvo Srbije.

Odličnim vođenjem tima, sjaj klubu vratio je Vladan Milojević. A, može li mladi trener i korak dalje? Dva su načina da to uradi.

Prvi je da uvede ekipu u grupnu fazu Lige šampiona - uz odbranu trofeja Superlige, a drugi da - uz minimum plasman u grupu Lige Evrope - donese klubu "duplu krunu" na domaćoj sceni.

Prvu još od 2007. godine, a ukupno 11. u istoriji Crvene zvezde.

Veliku pomoć u tome trebalo bi da ima od Nenada Milijaša, iskusnog veziste na čijem je produžetku karijere insistirao i jedinog igrača iz aktuelnog tima crveno-belih koji zna kako je to osvojiti "duplu krunu", pdnosno i Superligu i Kup Srbije.

Milijaš će ove sezone imati zadatak da - možda i više van terena nego na njemu - svojim iskustvom pomogne mlađima da ostanu koncentrisani do kraja, kako im se ne bi ponovio Šabac od pre nekoliko meseci - jedina mrlja u prošloj sezoni - kada su posle 0:0 penalima ispali od Mačeve u četvrtfinalu masovnijeg domaćeg takmičenja.

Bilo je to u danima posle evropske eliminacije od moskovskog CSKA, koji je emotivno prilično ispraznio Zvezdine fudbalere. Nije u tom periodu (tokom marta) ekipa delovala dominantno kao mesecima pre toga, ali je imala dovoljno snage i umeća da sezonu mirno privede kraju i sačuva ranije obezbeđenu prednost u odnosu na drugoplasirani Partizan.

Pored stečenog iskustva, crveno-belima bi u korist ove sezone trebalo da ide i "duža klupa". Sportski sektor potrudio se da na vreme angažuje pojačanja, pa je ovog leta prelazni rok obavljen brže nego mnogi, mnogi prethodni. Ostalo je, ipak, nadoknaditi još odlazak Aleksandra Pešića, koji jeste bio očekivan, ali je zbog povrede Nikole Stojiljkovića otvorio problem centarfora za dvomeč sa letonskim Spartaksom na startu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Milan Pavkov nije uspeo da se nametne u Rigi, ali je El Fardu Ben bio dobar u revanšu, pa je uz pomoć raspoloženog Nenada Krstičića odveo ekipu u narednu rundu, na megdan litvanskoj Suduvi.

Ono što može da raduje navijače je da u timu trenutno najmanje po dvojica konkurišu za svaku poziciju, a u pitanju su uglavnom igrači sa solidnim iskustvom na domaćoj sceni, dok su neki igrali i po inostranstvu.

Tokom letnjih priprema stigli su Lorenco Ebesilio (APOEL), Dejan Meleg (Kajzeri), Nikola Stojiljković (Braga), Milan Jevtović (Antalija), Miloš Degenek (Jokohama), Rašid Sumaila (Al Kadisija), Zoran Popović (Bodo Glimt) i Dušan Jovančić (Vojvodina), a od bitnih karika prošlosezonske mašinerije otišli su Le Talek, Donald i pomenuti Pešić.

Utisak je - bar na prvu - odlično odrađen prelazni rok!

Ostaje da to, ipak, bude potvrđeno i na terenu. Prvi domaći ispit je debitant u najjačem rangu, Dinamo Vranje (petak, 20 časova, prenos na TV Arena Sport 1).

Očekuje se da Milojević za ovu utakmicu malo "promeša" tim u odnosu na revašn protiv Spartaksa u utorak (2:0), pa se može čuti da će priliku da se nametne dobiti mladi centarfor Dejan Joveljić.

Nikola Stojiljković je tek dan pred utakmicu počeo opet da trenira sa timom i jasno je da nije dovoljno spreman posle neslavne pozajmice turskom Kajzeriju, u kojem se nije naigrao.

Za razliku od njega, prošle sezone drugi strelac Superlige, Milan Pavkov, je imao priliku da pokaže šta zna u Rigi, ali je propustio nekoliko dobrih prilika za gol. Zato je u revanšu, uprkos odsustvu Stojiljkovića iz tima, šansu od prvog minuta u ulozi najisturenijeg igrača imao Ben.

Ukoliko zaista zaigra od početka, dobrom partijom protiv Vranjanaca perspektivni Joveljić mogao bi sebi da širom otvori i vrata prve utakmice sa litvanskom Suduvom.

Pominjao se proteklih dana povratak Ričmonda Boaćija u klub, što bi bilo od velikog značaja za ekipu, međutim, iako su on i Zvezda imali dogovor, iz kineskog
Đangsua (još) nije stigao pozitivan odgovor i sve su manje šanse da ga bude...

Rukovodstvo crveno-belih zato uveliko razmišlja i o drugim imenima, pa ćemo uskoro saznati ko će imati težak zadatak pred sobom - da naredne sezone u saradnji sa Stojiljkovićem nadoknadi odlazak napadačkog tandema, koji je zajedno postigao 40 superligaških golova, pet više od ukupnog timskog učinka.

Sve Zvezdine "duple krune"

Crveno-beli su i ligaški i kup trofej u paru podizali 1959, 1964, 1968, 1970, 1990, 1995, 2000, 2004, 2006. i 2007. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar