Из Милића на студије у Шангај

Студент четврте године Колеџа уметности и наука на огранку престижног њујоршког Универзитета у Шангају Катарина Лаловић истиче да се одлазак младих из Српске може успорити и зауставити израдом плана у којем ће бити детаљно анализирани разлози одлива омладине.

Република Српска 19.07.2018 | 21:11
Из Милића на студије у Шангај
"Требало би да пронађемо разлоге одласка – да ли је то због боље едукације, плата или могућности запослења? На основу тога се може развити план са циљем да привучемо што већи број младих да се врате и остану на нашим просторима", истиче Лаловићева.

Ова девојка из Милића напомиње да је реч о кадру који може бити веома значајан фактор у развоју Српске због чега би требало учити од Кине, која, упркос великом одливу младих, улаже огромне напоре и успешно враћа велики број едукованих и стручних кадрова у земљу.

"Млади у Српској активни су и желе да се боре да би оставили траг у друштву. Велики број њих предао се свакодневици, али верујем да би се то могло исправити уз већа улагања у културно-уметнички, спортски и академски садржај, посебно у мањим срединама", каже Лаловићева.

Говорећи о студирању и животу у Кини, Лаловићева наводи да јој је први циљ био да научи кинески језик и упозна културу те земље.

"Уз велику подршку породице и добродошлицу Кинеза брзо сам се навикла на тамошњи живот. Изучавањем кинеских карактера и перспектива мојих пријатеља и професора стекла сам велико знање о њиховој историји, животу и вредностима. Фасцинантна је брзина којом се традиционални кинески народ прилагодио будућности и модернизацији", наглашава Катарина.
 
Стипендија

Она наводи да јој новчана подршка Владе Српске путем стипендије, коју прима од Фонда “Др Милан Јелић”, много помаже у студирању и усавршавању, те да Фонд активно учествује у стварању мултидисциплинарног тима стипендиста који ће у будућности бити носиоци друштвено-економског развоја Српске.

"Веома сам захвална Фонду на новчаној подршци, јер ми је то омогућило да покријем део трошкова живота у Шангају, али и уштедим довољно за процес пријављивања на мастер и докторске студије. Тај новац улажем у каријеру, што ми је тренутно највећи приоритет", прецизира Лаловићева, која је недавно завршила дипломске студије и у потрази је за мастер програмима ради наставка професионалног и академског усавршавања.

Генетика
 
Катарина је завршила Гимназију у Милићима, а након тога Колеџ уједињеног света у Мостару јој је отворио врата универзитета, који је 27. на светској ранг-листи.

"Најновији огранак Универзитета Њујорк, који је основан у Шангају, пријатељска је спона САД и Кине. Нуди висококвалитетно образовање у динамичном и интернационалном окружењу, уз могућност студирања на 13 других локација у свету", објашњава она.

Уз кинески језик, фокус њених студија била је генетика. Три године узастопно била је на листи истакнутих ученика.



На академском и научноистраживачком плану Катарина издваја награду за најбољи пројекат из кристалографије, који је реализовала на првој години студија бавећи се утицајем ултравиолетних зрачења на морфологију кристала.

"После тога, дошли су озбиљнији пројекти из генетике и епигенетике. Издвојила бих изучавање настанка карцинома уз помоћ најновије технологије, као и механизама преноса и одржавања епигенетске информације. Радила сам као асистент у биотехнолошкој компанији “Лајффривер биотек”, која се бави примјеном ПЦР технологије у дијагностичке сврхе, почевши од детекције инфекција до разних обољења и рака", наводи Лаловићева.
 
Жеља

Жеља јој је да ради на клиници, односно у лабораторији и као директна подршка пацијентима.

"Најбоља опција за комбиновање ова два аспекта је клиничка генетика", напомиње она и истиче да ови простори обилују великим бројем талентованих и вредних научника, посебно у области биомедицине.

Катарина се нада да ће у будућности у Српској бити већег интересовања за улагање у научни сектор, што ће показати да се вреднује труд и допринос домаћих стручњака светској научној заједници.

Просечна оцена Катарине Лаловић на студијама је 9,36.
 
Она тврди да се рад, учење и труд исплате и отварају сва врата на путу ка успеху.

"Научите да победите пасивност, будете стрпљиви и истрајете у томе да се борите за своје циљеве и снове. Много је прилика за младе у Српској, БиХ и иностранству", поручује Лаловићева.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Т

19.07.2018 19:24

Ето открила топлу воду....нико не би отисао да има посла и да су плате као тамо гдје иду....Сто не казе како подици привреду, запослити све и самим тим подици зараду сваком? То је кљуц....а не неке супље стратегије и теорије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.07.2018 19:44

Она је отишла.Сретно јој било.Дали ће се вратити?Шта млади могу очекивати у земљи која је прва по корупцији у Европи а међу водећим у свијету.Привреда уништена.Мањина свакодневно пљачка већину.Средњи сталеж уништен.Скоро да не постоји.Пут под ноге.Што прије,тим боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба

20.07.2018 10:45

Дијете са срећом! Док је бандита као што је тај Дукић из Милића за Вас младе нема мјеста на овим просторима!!!

Name

Људи ви не схватите НИШТА!!!

19.07.2018 20:40

Док не родимо више дјеце, док се не држимо Божјим заповјестима, док не идемо у цркву, док не будемо прави вјерници и фатанисти, док не промјенимо прво себе умјесто да другима командујемо и док се не избавимо свим неваљарствима НИШТА НАМ БОЉЕ НЕЋЕ БИТИ!!! А тешка ће судбина дочекати онима који одлазе у том сатанизованом Европу/Америку!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике очи

19.07.2018 23:53

Већу глупост од ове коју сте Ви написали,одавно не прочитах.

Name

Ре Људи схватају...

20.07.2018 06:42

Ник "У страху су велике оци", потписујем Вас коментар :)