Iz Milića na studije u Šangaj

Student četvrte godine Koledža umetnosti i nauka na ogranku prestižnog njujorškog Univerziteta u Šangaju Katarina Lalović ističe da se odlazak mladih iz Srpske može usporiti i zaustaviti izradom plana u kojem će biti detaljno analizirani razlozi odliva omladine.

Republika Srpska 19.07.2018 | 21:11
Iz Milića na studije u Šangaj
"Trebalo bi da pronađemo razloge odlaska – da li je to zbog bolje edukacije, plata ili mogućnosti zaposlenja? Na osnovu toga se može razviti plan sa ciljem da privučemo što veći broj mladih da se vrate i ostanu na našim prostorima", ističe Lalovićeva.

Ova devojka iz Milića napominje da je reč o kadru koji može biti veoma značajan faktor u razvoju Srpske zbog čega bi trebalo učiti od Kine, koja, uprkos velikom odlivu mladih, ulaže ogromne napore i uspešno vraća veliki broj edukovanih i stručnih kadrova u zemlju.

"Mladi u Srpskoj aktivni su i žele da se bore da bi ostavili trag u društvu. Veliki broj njih predao se svakodnevici, ali verujem da bi se to moglo ispraviti uz veća ulaganja u kulturno-umetnički, sportski i akademski sadržaj, posebno u manjim sredinama", kaže Lalovićeva.

Govoreći o studiranju i životu u Kini, Lalovićeva navodi da joj je prvi cilj bio da nauči kineski jezik i upozna kulturu te zemlje.

"Uz veliku podršku porodice i dobrodošlicu Kineza brzo sam se navikla na tamošnji život. Izučavanjem kineskih karaktera i perspektiva mojih prijatelja i profesora stekla sam veliko znanje o njihovoj istoriji, životu i vrednostima. Fascinantna je brzina kojom se tradicionalni kineski narod prilagodio budućnosti i modernizaciji", naglašava Katarina.
 
Stipendija

Ona navodi da joj novčana podrška Vlade Srpske putem stipendije, koju prima od Fonda “Dr Milan Jelić”, mnogo pomaže u studiranju i usavršavanju, te da Fond aktivno učestvuje u stvaranju multidisciplinarnog tima stipendista koji će u budućnosti biti nosioci društveno-ekonomskog razvoja Srpske.

"Veoma sam zahvalna Fondu na novčanoj podršci, jer mi je to omogućilo da pokrijem deo troškova života u Šangaju, ali i uštedim dovoljno za proces prijavljivanja na master i doktorske studije. Taj novac ulažem u karijeru, što mi je trenutno najveći prioritet", precizira Lalovićeva, koja je nedavno završila diplomske studije i u potrazi je za master programima radi nastavka profesionalnog i akademskog usavršavanja.

Genetika
 
Katarina je završila Gimnaziju u Milićima, a nakon toga Koledž ujedinjenog sveta u Mostaru joj je otvorio vrata univerziteta, koji je 27. na svetskoj rang-listi.

"Najnoviji ogranak Univerziteta Njujork, koji je osnovan u Šangaju, prijateljska je spona SAD i Kine. Nudi visokokvalitetno obrazovanje u dinamičnom i internacionalnom okruženju, uz mogućnost studiranja na 13 drugih lokacija u svetu", objašnjava ona.

Uz kineski jezik, fokus njenih studija bila je genetika. Tri godine uzastopno bila je na listi istaknutih učenika.



Na akademskom i naučnoistraživačkom planu Katarina izdvaja nagradu za najbolji projekat iz kristalografije, koji je realizovala na prvoj godini studija baveći se uticajem ultravioletnih zračenja na morfologiju kristala.

"Posle toga, došli su ozbiljniji projekti iz genetike i epigenetike. Izdvojila bih izučavanje nastanka karcinoma uz pomoć najnovije tehnologije, kao i mehanizama prenosa i održavanja epigenetske informacije. Radila sam kao asistent u biotehnološkoj kompaniji “Lajffriver biotek”, koja se bavi primjenom PCR tehnologije u dijagnostičke svrhe, počevši od detekcije infekcija do raznih oboljenja i raka", navodi Lalovićeva.
 
Želja

Želja joj je da radi na klinici, odnosno u laboratoriji i kao direktna podrška pacijentima.

"Najbolja opcija za kombinovanje ova dva aspekta je klinička genetika", napominje ona i ističe da ovi prostori obiluju velikim brojem talentovanih i vrednih naučnika, posebno u oblasti biomedicine.

Katarina se nada da će u budućnosti u Srpskoj biti većeg interesovanja za ulaganje u naučni sektor, što će pokazati da se vrednuje trud i doprinos domaćih stručnjaka svetskoj naučnoj zajednici.

Prosečna ocena Katarine Lalović na studijama je 9,36.
 
Ona tvrdi da se rad, učenje i trud isplate i otvaraju sva vrata na putu ka uspehu.

"Naučite da pobedite pasivnost, budete strpljivi i istrajete u tome da se borite za svoje ciljeve i snove. Mnogo je prilika za mlade u Srpskoj, BiH i inostranstvu", poručuje Lalovićeva.

(Blic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

T

19.07.2018 19:24

Eto otkrila toplu vodu....niko ne bi otisao da ima posla i da su plate kao tamo gdje idu....Sto ne kaze kako podici privredu, zaposliti sve i samim tim podici zaradu svakom? To je kljuc....a ne neke suplje strategije i teorije...

ODGOVORITE
Name

Mile

19.07.2018 19:44

Ona je otišla.Sretno joj bilo.Dali će se vratiti?Šta mladi mogu očekivati u zemlji koja je prva po korupciji u Evropi a među vodećim u svijetu.Privreda uništena.Manjina svakodnevno pljačka većinu.Srednji stalež uništen.Skoro da ne postoji.Put pod noge.Što prije,tim bolje.

ODGOVORITE
Name

Borba

20.07.2018 10:45

Dijete sa srećom! Dok je bandita kao što je taj Dukić iz Milića za Vas mlade nema mjesta na ovim prostorima!!!

Name

Људи ви не схватите НИШТА!!!

19.07.2018 20:40

Док не родимо више дјеце, док се не држимо Божјим заповјестима, док не идемо у цркву, док не будемо прави вјерници и фатанисти, док не промјенимо прво себе умјесто да другима командујемо и док се не избавимо свим неваљарствима НИШТА НАМ БОЉЕ НЕЋЕ БИТИ!!! А тешка ће судбина дочекати онима који одлазе у том сатанизованом Европу/Америку!!!

ODGOVORITE
Name

U straha su velike oči

19.07.2018 23:53

Veću glupost od ove koju ste Vi napisali,odavno ne pročitah.

Name

Re Ljudi shvataju...

20.07.2018 06:42

Nik "U strahu su velike oci", potpisujem Vas komentar :)