Лавров отказао посјету Грчкој

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је отказао посету Грчкој пошто је она протерала два руска дипломатска званичника и забранила долазак друга два.

Свијет 19.07.2018 | 20:30
Лавров отказао посјету Грчкој
Грчка је утврдила да су саботирали њен споразум о решавању спора с Македонијом. Тако је постала неизвесна посета грчког премијера Алексиса Ципраса Москви, јер је требало да Лавров дође на јесен ради њене припреме.

Због кризе у руско-грчким односима Ципрас се данас поподне у Атини хитно састао с министром спољних послова Никосом Коциасом. 

После њиховог једноипочасовног састанка је саопштено да ће "Грчка одговорити одлучно кад год је погођен њен суверенитет", али и поручила да "Влада води стабилну политику унапређења односа с Русијом". 

Упоредо се данас поподне између Атине и Москве повела полемика о томе на чији захтев је требало да Лавров дође у Атину. Грчки званични кругови су тврдили да је ту посету тражила Русија, а Амбасада Русије у Атини је то демантовала саопштењем у којем пише да је Атина тражила да Лавров дође у септембру. 

Али, амбасадор Русије у Грчкој Андреј Маслов је данас изјавио да "више није прикладно да Сергеј Лавров посети Атину предстојеће јесени". 

Амбасадор је рекао и да Русија намерава да протера грчке дипломате у знак одмазде за протеривање двојице руских дипломата, али није изнео број и време депортације. 

"Вец́ смо обавестили да ц́емо предузети противмере. Не знам када, ко и колико, али ц́е бити одмазде како се обично ради у таквим случајевима", рекао је Маслов. 

Још у среду су два министарства спољних послова јавно разменила оштре речи. 

Најпре је представница руског Министарства спољних послова Марије Захарова из Москве "запретила последицама" због протеривања руских дипломата из Грчке, а Министарство спољних послова Грчке је одговорило да је та претња "пример непоштовања" и "неразумевања света". 

Упирући прст У САД, Захарова је оптужила Грчку да учествује у "прљавим провокацијама" у вези с очекиваним уласком Македоније у НАТО, омогућеним постизањем споразума Атине и Скопља о решавању спора око назива Македоније. 

Министарство спољних послова Грчке је одговорило да је изјава Захарове "карактеристичан пример непоштовања друге земље" и да је "таква негативна логика уосталом и мотивисала четири држављанина Русије на активности које су довеле до њиховог протеривања или до забране уласка у Грчку". 

Грчко министарство је навело да је "благовремено представило руским властима" податке о недопуштеном деловању руских дипломата у Грчкој и указало да "и сама власт Русије врло добро зна шта раде њени људи", док "представница руског министарства иностраних послова (Захарова) својом изјавом као да жели да легитимизује те илегалне активности". 

Москва се још почетком ове године успротивила споразуму Атине и Скопља, а Грчка је прошле недеље одлучила да протера двоје руских дипломата и да забрани долазак друго двоје, јер је утврдила да су организовали, финансирали и подстицали грчке екстремно деничарске кругове и црквене званичнике да протестују против споразума с Македонијом.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рус

19.07.2018 20:46

биједе

ОДГОВОРИТЕ