Тражи се изручење Радинковића

Ексдрадициона документација је комплетирана и званично је потврђено. Министарство правде БиХ затражило је изручење Ненада Радинковића правосудним институцијама БиХ.

Република Српска 19.07.2018 | 19:40
Тражи се изручење Радинковића
"Уз сву потребну екстрадицијску документацију Министарство правде БиХ ове седмице је упутило правосудним тијелима Краљевине Белгије молбу за изручење Ненада Радинковића. Очекујемо да ће белгијске власти дати позитиван одговор на нашу молбу и да ће Радинковић бити изручен БиХ’’, рекла је за БН ТВ, портпарол Министарства правде БИХ Станислава Марић.

Коначну одлуку о изручењу ће да донесе белгијски суд. Ненад Радинковић ухапшен је 8.јуна у Бриселу по Интерполовој потјерници.

Ненад Радинковић је у новембру 2012. године правоснажно осуђен на четири године затвора за саобраћајну несрећу у којој је погинуо Никола Ђуровић. Саобраћајна несрећа се десила у Раковачким барама 21.августа 2011. године.

Од тада па све до данас родитељи Николе Ђуровића тврде да је Радинковић подметнут као возач. Кажу да је директни кривац за смрт њиховог сина бивши министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо иако је он то негирао и још један високи функционер СНСД и РС.

Родитељи Николе Ђуровића тврде да је Ненад Радинковић тада незапослени пекар, преузео кривицу јер му је исплаћена већа свота новца. Цијели је случај, према истим тврдњама, заташкан у самом врху МУП-а Републике Српске.

’Радинковић ако буде изручен, не знам шта ће бити с њим. Права истина се неће сазнати уколико он стварно не проговори. Срамота је и нашег МУП-а који је морао знати гдје је он. Он је можда годину дан био у Француској све остало вријеме је био овдје. Жена му је трудна, долазио је овдје најнормалније. МУП је знао гдје се креће. Све зависи од власти и господина предсједника како ће да поступи’’, рекла је за БН ТВ Александра Ђуровић, мајка покојног Николе Ђуровића.

У аудију је сем Радинковића, према званичном записнику, било још једно малољетно лице, али то ДНК налаз није показао. Очевици са мјеста несреће и из Хитне помоћи тврде да на Радинковићевој одјећи није било трагова крви
нити је он био повријеђен. У записнику са мјеста несреће наведено је да је пронађен траг црвене боје који асоцира на крв и који се налази на плавој тканини. Радинковић је био обучен у бијело, што значи да то није био он.

Родитељи настралог Николе тврде и како се Ненад Радинковић на мјесту несреће појавио послије петнаестак минута и да није имао ни огреботине.

Након пресуде 2012. године Ненад Радинковић је нестао из РС и БИХ. Годину дана након тога, у априлу 2013. ухапшен је француском граду Гонес због умјешаности у међународни шверц оружјем.

Наводно је осуђен на 8 година затвора.

(БН телевизија)