Други напад на Емерика Лапорта...!

Луис Енрике га отима Французима! Нови селектор Шпаније каже да у глави има чак 70 имена!

Фудбал 21.07.2018 | 08:00
Други напад на Емерика Лапорта...!
Рехабилитацију после још једног кикса на Мундијалу Шпанија је почела именовањем Луиса Енрикеа на селекторску функцију, а нови стратег, свестан да се кућа гради из темеља, жели јасну ситуацију на кога може да рачуна на штоперским позицијама. Зато му је синула идеја коју је у дело покушао да спроведе још Ђулен Лопетеги: да убеди Емерика Лапорта да уместо француског изабере дрес – Фурије.

Дефанзивац Манчестер Ситија још није одиграо ниједан званичан меч за А репрезентацију. Нити Француске, за коју је везан територијално (рођен у Агену, на југоистоку државе), нити Шпаније која га вуче пореклом  (баба и деда су му пореклом Баски). Руку на срце, носио је дрес Триколора лак 51 пут, све у млађим селекцијама, док у А тиму никад није добио шансу, између осталог због жестоке кокуренције. С обзиром да је пре селидбе у Сити чак шест сезона носио дрес Атлетик Билбаа, Шпанци рачунају да би могао да изабере њихову репрезентацију и то је адут којим Луис Енрике маше пред објављивање списка играча за септембарске мечеве против Енглеске и Хрватске у Лиги нација.

Није без шансе. Пре две године, кад га Дидије Дешан није уврстио на списак кандидата за ЕУРО, Емерик Лапорт је изјавио да би размислио да игра за Шпанију, чак га је и Ђулен Лопетеги у августу 2016, звао и све је указивало да је талентовани дефанзивац почаствован позивом. Требало је да се уђе у процес за добијање шпанског пасоша, али је ту прича замрла. Без објашењења. Два месеца касније Дешан га је ставио на списак играча за мечеве са Бугарском и Холандијом, а иако му није дао шансу Лапорт је изјавио „срећан сам што сам макар и резерва био, играо бих радије за Француску, одбио сам позив Шпанаца“.

После тога ниједан позив за Триколоре. Питање је и да ли ће скорије, јер су Рафаел Варан и Самуел Умтитиосигурали позиције за наредних пет година минимум. Зато Шпанци имају шансу. Имају и низ других питања да решавају, на пример да Луис Енрике разговара са капитеном Серхијом Рамосом о његовој улози у тиму, па са Ђераром Пикеом у покушају да а одговори од намере да заврши репрезентативну каријеру.

„У глави има листу од 70 кандидата за државни тим. До окупљања ћу пратити учинак играча на припремама, у квалификацијама, на почетку првенства, у Суперкуп Шпаније и Суперкуп Европе, па ћу одлучити“, рекао јеЕнрике, који Лапорта планира као централног бека за Првенство Европе 2020. године.

Под условом да овај пристане.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар