Drugi napad na Emerika Laporta...!

Luis Enrike ga otima Francuzima! Novi selektor Španije kaže da u glavi ima čak 70 imena!

Fudbal 21.07.2018 | 08:00
Drugi napad na Emerika Laporta...!
Rehabilitaciju posle još jednog kiksa na Mundijalu Španija je počela imenovanjem Luisa Enrikea na selektorsku funkciju, a novi strateg, svestan da se kuća gradi iz temelja, želi jasnu situaciju na koga može da računa na štoperskim pozicijama. Zato mu je sinula ideja koju je u delo pokušao da sprovede još Đulen Lopetegi: da ubedi Emerika Laporta da umesto francuskog izabere dres – Furije.

Defanzivac Mančester Sitija još nije odigrao nijedan zvaničan meč za A reprezentaciju. Niti Francuske, za koju je vezan teritorijalno (rođen u Agenu, na jugoistoku države), niti Španije koja ga vuče poreklom  (baba i deda su mu poreklom Baski). Ruku na srce, nosio je dres Trikolora lak 51 put, sve u mlađim selekcijama, dok u A timu nikad nije dobio šansu, između ostalog zbog žestoke kokurencije. S obzirom da je pre selidbe u Siti čak šest sezona nosio dres Atletik Bilbaa, Španci računaju da bi mogao da izabere njihovu reprezentaciju i to je adut kojim Luis Enrike maše pred objavljivanje spiska igrača za septembarske mečeve protiv Engleske i Hrvatske u Ligi nacija.

Nije bez šanse. Pre dve godine, kad ga Didije Dešan nije uvrstio na spisak kandidata za EURO, Emerik Laport je izjavio da bi razmislio da igra za Španiju, čak ga je i Đulen Lopetegi u avgustu 2016, zvao i sve je ukazivalo da je talentovani defanzivac počastvovan pozivom. Trebalo je da se uđe u proces za dobijanje španskog pasoša, ali je tu priča zamrla. Bez objašenjenja. Dva meseca kasnije Dešan ga je stavio na spisak igrača za mečeve sa Bugarskom i Holandijom, a iako mu nije dao šansu Laport je izjavio „srećan sam što sam makar i rezerva bio, igrao bih radije za Francusku, odbio sam poziv Španaca“.

Posle toga nijedan poziv za Trikolore. Pitanje je i da li će skorije, jer su Rafael Varan i Samuel Umtitiosigurali pozicije za narednih pet godina minimum. Zato Španci imaju šansu. Imaju i niz drugih pitanja da rešavaju, na primer da Luis Enrike razgovara sa kapitenom Serhijom Ramosom o njegovoj ulozi u timu, pa sa Đerarom Pikeom u pokušaju da a odgovori od namere da završi reprezentativnu karijeru.

„U glavi ima listu od 70 kandidata za državni tim. Do okupljanja ću pratiti učinak igrača na pripremama, u kvalifikacijama, na početku prvenstva, u Superkup Španije i Superkup Evrope, pa ću odlučiti“, rekao jeEnrike, koji Laporta planira kao centralnog beka za Prvenstvo Evrope 2020. godine.

Pod uslovom da ovaj pristane.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar