ЛШ: Звезди се отворило треће коло, а шта је чека тамо?

После Литванаца је утакмица која „ломи“. . .  Црвено-бели су близу најбитнијег меча овог лета ако елиминишу Судуву.

Фудбал 21.07.2018 | 00:00
ЛШ: Звезди се отворило треће коло, а шта је чека тамо?
Црвена звезда је на суву класу и мишиће прескочила прву препреку у новој сезони и лакше дише. Летонски Спартакс није успео да саплете црвено-беле иако му је то била једина фудбалска идеја у 180 минута двомеча првог кола квалификација за Лигу шампиона.

А сличан посао очекује црвено-беле и у другој рунди квалификација. Опет ће Звезда на Балтик и опет је озбиљан фаворит против литванске Судуве. Истина, Литванци су шокирали кипарски АПОЕЛ и направили највеће изненађење првог кола квалификација, али ипак су аутсајдери против српског шампиона. 

Звезди се широм отварају врата трећег кола, а то значи да би више од пола посла у квалификацијама већ било готово. С обзиром како је могла да прође у другом колу јер на жребу није била носилац, ово је сценарио какав су само највећи оптимисти прижељкивали. Одавно Звезда није имала такву срећу као сада да игра са Судувом уместо да иде на АПОЕЛ или Лудогорец, Селтик, Астану, Легију, Динамо Загреб и остале много теже ривале од Литванаца које је могла да извуче у другом колу.

Неки од њих је чекају и у трећем које је кључно за сезону у Европи. Наравно, под условом да црвено-бели оправдају статус фаворита и покажу разлику у класи против Судуве. У шта мало ко сумња...

Уочи почетка сезоне се претпостављало да ће друго коло бити кључно где ће Звезда играти против екипа јачих од себе које су углавном били учесници Лиге шампиона претходних сезона. И против којих Звезда свакако не би била фаворит, без обзира на успехом из прошле сезоне.

Али Судува јој је склонила АПОЕЛ са пута и сада се кључни меч сезоне пребацио из другог у треће коло квалификација. Наравно, опет под претпоставком да Звезда елиминише Литванце.

У трећем колу Звезда опет неће бити носилац и чека је за нијансу тежи посао јер се у такмичење укључује Ред Бул Салцебург као вероватно најбољи тим у квалификацијама. Аустријанци су један од шест потенцијалних ривала. Преостали ће бити познати после другог кола када се буду знали победници дуела Лудогорец – Видеотон, Селтик – Розенборг, Легија - Спартак Трнава, Астана – Мидтјиланд и Карабаг – Кукеши. Номинално, фаворити су Бугари, Шкоти, Пољаци, Казахстанци и Азербејџанци. Али никакво чудо неће бити ни ако Звезду у трећем колу сачекају Мидтјиланд или Розенборг. Па чак и Видеотон Марка Николића или словачки Спартак Транава. Једино не треба очекивати албански Кукеши...

Против већине ових потенцијалних ривала, црвено-бели имају шансе. Нису фаворити, али нису ни аутсајдери. Можда су Ред Бул Салцбург и Селтик ривали које би ваљало избећи, али у летњим квалификацијама се свака чуда дешавају и квалитет није често пресудан.

Треће коло на неки начин „ломи“ Звездину европску сезону. Пролаз даље би је довео у четврто и последње коло квалификација за Лигу шампиона где би је очекивали слични ривали као горе поменути у трећем колу. Уз додатак ПСВ Ајндховена који се тада укључује.

Опет Звезда не би била фаворит, опет би морала да игра против јачих од себе, али ситуација би била поптуно другачије него сада против Летонаца или Литванаца. Звезду би 180 (или више) минута фудбала делило од вишедеценијског сна о игрању у Лиги шампиона. Еуфорија, оптимизам, самопоуздање би прштали, па би у таквој атмосфери све било могуће.

Лига шампиона би била голуб на грани док би Лига Европе била онај сигурни врабац у руци. Ако прође Судуву, и испадне у следећем колу, Звезду би само двомеч (у којем је носилац) делио од новог пласмана у групну фазу Лиге Европе. Ако би прошла Литванце, а потом и треће коло, имала би директан пласман у Лигу Европе!

Дакле, Литванци би требало да послуже као још једна одскочна дакса, а онда се у трећем колу полако „ломи“ Звездина сезона у Европи. Наравно да би играње плеј-офа за Лигу шампиона били мечеви сезоне. Донели би огроман финансијски и спортски удпех. Али за стабилност клуба и расплет сезоне је треће коло квалификација најважнија раскрсница ове сезоне. Може да донесе много, али и да однесе још више... 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар