LŠ: Zvezdi se otvorilo treće kolo, a šta je čeka tamo?

Posle Litvanaca je utakmica koja „lomi“. . .  Crveno-beli su blizu najbitnijeg meča ovog leta ako eliminišu Suduvu.

Fudbal 21.07.2018 | 00:00
LŠ: Zvezdi se otvorilo treće kolo, a šta je čeka tamo?
Crvena zvezda je na suvu klasu i mišiće preskočila prvu prepreku u novoj sezoni i lakše diše. Letonski Spartaks nije uspeo da saplete crveno-bele iako mu je to bila jedina fudbalska ideja u 180 minuta dvomeča prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

A sličan posao očekuje crveno-bele i u drugoj rundi kvalifikacija. Opet će Zvezda na Baltik i opet je ozbiljan favorit protiv litvanske Suduve. Istina, Litvanci su šokirali kiparski APOEL i napravili najveće iznenađenje prvog kola kvalifikacija, ali ipak su autsajderi protiv srpskog šampiona. 

Zvezdi se širom otvaraju vrata trećeg kola, a to znači da bi više od pola posla u kvalifikacijama već bilo gotovo. S obzirom kako je mogla da prođe u drugom kolu jer na žrebu nije bila nosilac, ovo je scenario kakav su samo najveći optimisti priželjkivali. Odavno Zvezda nije imala takvu sreću kao sada da igra sa Suduvom umesto da ide na APOEL ili Ludogorec, Seltik, Astanu, Legiju, Dinamo Zagreb i ostale mnogo teže rivale od Litvanaca koje je mogla da izvuče u drugom kolu.

Neki od njih je čekaju i u trećem koje je ključno za sezonu u Evropi. Naravno, pod uslovom da crveno-beli opravdaju status favorita i pokažu razliku u klasi protiv Suduve. U šta malo ko sumnja...

Uoči početka sezone se pretpostavljalo da će drugo kolo biti ključno gde će Zvezda igrati protiv ekipa jačih od sebe koje su uglavnom bili učesnici Lige šampiona prethodnih sezona. I protiv kojih Zvezda svakako ne bi bila favorit, bez obzira na uspehom iz prošle sezone.

Ali Suduva joj je sklonila APOEL sa puta i sada se ključni meč sezone prebacio iz drugog u treće kolo kvalifikacija. Naravno, opet pod pretpostavkom da Zvezda eliminiše Litvance.

U trećem kolu Zvezda opet neće biti nosilac i čeka je za nijansu teži posao jer se u takmičenje uključuje Red Bul Salceburg kao verovatno najbolji tim u kvalifikacijama. Austrijanci su jedan od šest potencijalnih rivala. Preostali će biti poznati posle drugog kola kada se budu znali pobednici duela Ludogorec – Videoton, Seltik – Rozenborg, Legija - Spartak Trnava, Astana – Midtjiland i Karabag – Kukeši. Nominalno, favoriti su Bugari, Škoti, Poljaci, Kazahstanci i Azerbejdžanci. Ali nikakvo čudo neće biti ni ako Zvezdu u trećem kolu sačekaju Midtjiland ili Rozenborg. Pa čak i Videoton Marka Nikolića ili slovački Spartak Tranava. Jedino ne treba očekivati albanski Kukeši...

Protiv većine ovih potencijalnih rivala, crveno-beli imaju šanse. Nisu favoriti, ali nisu ni autsajderi. Možda su Red Bul Salcburg i Seltik rivali koje bi valjalo izbeći, ali u letnjim kvalifikacijama se svaka čuda dešavaju i kvalitet nije često presudan.

Treće kolo na neki način „lomi“ Zvezdinu evropsku sezonu. Prolaz dalje bi je doveo u četvrto i poslednje kolo kvalifikacija za Ligu šampiona gde bi je očekivali slični rivali kao gore pomenuti u trećem kolu. Uz dodatak PSV Ajndhovena koji se tada uključuje.

Opet Zvezda ne bi bila favorit, opet bi morala da igra protiv jačih od sebe, ali situacija bi bila poptuno drugačije nego sada protiv Letonaca ili Litvanaca. Zvezdu bi 180 (ili više) minuta fudbala delilo od višedecenijskog sna o igranju u Ligi šampiona. Euforija, optimizam, samopouzdanje bi prštali, pa bi u takvoj atmosferi sve bilo moguće.

Liga šampiona bi bila golub na grani dok bi Liga Evrope bila onaj sigurni vrabac u ruci. Ako prođe Suduvu, i ispadne u sledećem kolu, Zvezdu bi samo dvomeč (u kojem je nosilac) delio od novog plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. Ako bi prošla Litvance, a potom i treće kolo, imala bi direktan plasman u Ligu Evrope!

Dakle, Litvanci bi trebalo da posluže kao još jedna odskočna daksa, a onda se u trećem kolu polako „lomi“ Zvezdina sezona u Evropi. Naravno da bi igranje plej-ofa za Ligu šampiona bili mečevi sezone. Doneli bi ogroman finansijski i sportski udpeh. Ali za stabilnost kluba i rasplet sezone je treće kolo kvalifikacija najvažnija raskrsnica ove sezone. Može da donese mnogo, ali i da odnese još više... 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar