Клопов ефекат: Први пут нисмо продали главне играче!

Биће то добра сезона! Тренер Ливерпула о прелазном року и начину изградње тима.

Фудбал 20.07.2018 | 23:45
Клопов ефекат: Први пут нисмо продали главне играче!
Лето какво су навијачи Ливерпула могли само да пожеле. Ишла им је у блиској прошлости вода на уста кад су стизали, на пример, Марио Балотетли, Фабио Борини, Крстијан Бентеке, па и наш Лазар Марковић, али нико од њих (и не само њих) се није доказао под светлима Енфилда, упркос огромним улагањима. Она су у актуелниом прелазном року стигла до суме од близу 200.000.000 евра, али имена појачања наговештавају да је скоцан тим који би могао од средине августа да се снажно залети ка дуго чеканој титули.

Најпре је озваничен долазак Набија Кеите из РБ Лајпцига (60.000.000 евра), брзопотезно је завршен трансфер Монаковог везњака Фабиња (45.000.000), из Стоука је стигао Џерадн Ђаћири (15.000.000),  утаначени су сви детаљи сарадње са голманом Алисином Бекером (75.000.000 евра, потпис до краја седмице), но Црвени су уверени да су највећи посао направили тиме што никог од носилаца игре нису пустили.

Ако се изузме Емре Џан који је по истеку уговора отишао у Јувентус.Мохамед Салах и Роберто Фирмино су продужили уговоре, Садио Мане је остао и та потврђена нападачка снага и не мали заокрет у клупској политици, за разлику од случајева Фернанда Тореса, Луиса Суареза или Филипеа Кутињарадују тренера Јиргена Клопа.

„Нисам сасвим сигуран, али ово је можда прва година у којој нисмо продали ниједног кључног играча. Увек је било много промена. И одлазака и долазака, али овај прелазни рок радимо једносмерно“, рекао је немачки стручњак у интервјуу Ливерпул Еху. “Ако не купујете играче, морате да сами градите велики тим. То значи да екипа мора да остане на окупу, да повремено неко дође и да се комплетан тим спреми за корак даље“.

Новинар Џејмс Пирс је с њим разговарао у дану кад су челници Ливерпула завршавали трансфер АлисонаБекера, те нема појашњења о виђеном новајлији из Роме, али су поједини таблоиди и навијачи ривалских клубова заједљиво дочекали тај посао подсећањем да је баш Клоп пре два лета, кад је Манчестер јунајтед довео Пола Погбу као у том тренутку најскупљег фудбалера света, испалио оно „други клубови могу да троше огромне своте новца на врхунске играче, а ја желим да радим другачије, чак бих и радио другачије да могу да трошим та средства“.

А онда у јануару светски рекорд са штопера (Вирџил ван Дајк), па јуче светски рекорд за голмана (АлисонБекер). Клоп појашњава.

„Како се стварају велики, успешни тимови? Ако не купујете, онда их правите, градите. То значи да екипа остане на окупу, додају јој се појачања и направи искорак. Она опет, следеће сезоне, исти играчи остају, стижу појачања и идемо на виши ниво. Садашњи састав је у добром положају. Имали смо раније ситуацију да је 12 играча знало да нам је потребан шири кадар. Знали су то. Није баш да су причају „зашто доводиш још једног везисту, кад смо сви и даље на окупу“. Свесни су да нам је потребан квалитет и да ћемо, уколико нешто освојимо, учинити то са 25 фудбалера. Баш тако се осећамо“.

И још нешто: Алисона су јурили Реал и Челси, Ван Дајка Манчестер Сити, КеитуБајерн, Фабиња Манчестер јунајтед. Сви су завршили у Ливепрулу. То е ефекат који је црвеном делу овог града донео Јирген Клоп. И зато му навијачи верују.

„Радујем се новој сезони. Знам да ће бити дугачка и напорна, али ако нас заобиђу повреде и ако нам на Енфилду свирну најмање пенал или два, онда ће бити све у реду“, шали се Немац у препознатљивом стилу. „Кад нам се на припремапа прикључе сви који су тренутно одсутни (Салах, Мане, Фирмино, Хендерсон, Шаћири, Ловрен...), биће то добро. У овом тренутку, задовољан сам екипом“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар