Klopov efekat: Prvi put nismo prodali glavne igrače!

Biće to dobra sezona! Trener Liverpula o prelaznom roku i načinu izgradnje tima.

Fudbal 20.07.2018 | 23:45
Klopov efekat: Prvi put nismo prodali glavne igrače!
Leto kakvo su navijači Liverpula mogli samo da požele. Išla im je u bliskoj prošlosti voda na usta kad su stizali, na primer, Mario Balotetli, Fabio Borini, Krstijan Benteke, pa i naš Lazar Marković, ali niko od njih (i ne samo njih) se nije dokazao pod svetlima Enfilda, uprkos ogromnim ulaganjima. Ona su u aktuelniom prelaznom roku stigla do sume od blizu 200.000.000 evra, ali imena pojačanja nagoveštavaju da je skocan tim koji bi mogao od sredine avgusta da se snažno zaleti ka dugo čekanoj tituli.

Najpre je ozvaničen dolazak Nabija Keite iz RB Lajpciga (60.000.000 evra), brzopotezno je završen transfer Monakovog veznjaka Fabinja (45.000.000), iz Stouka je stigao Džeradn Đaćiri (15.000.000),  utanačeni su svi detalji saradnje sa golmanom Alisinom Bekerom (75.000.000 evra, potpis do kraja sedmice), no Crveni su uvereni da su najveći posao napravili time što nikog od nosilaca igre nisu pustili.

Ako se izuzme Emre Džan koji je po isteku ugovora otišao u Juventus.Mohamed Salah i Roberto Firmino su produžili ugovore, Sadio Mane je ostao i ta potvrđena napadačka snaga i ne mali zaokret u klupskoj politici, za razliku od slučajeva Fernanda Toresa, Luisa Suareza ili Filipea Kutinjaraduju trenera Jirgena Klopa.

„Nisam sasvim siguran, ali ovo je možda prva godina u kojoj nismo prodali nijednog ključnog igrača. Uvek je bilo mnogo promena. I odlazaka i dolazaka, ali ovaj prelazni rok radimo jednosmerno“, rekao je nemački stručnjak u intervjuu Liverpul Ehu. “Ako ne kupujete igrače, morate da sami gradite veliki tim. To znači da ekipa mora da ostane na okupu, da povremeno neko dođe i da se kompletan tim spremi za korak dalje“.

Novinar Džejms Pirs je s njim razgovarao u danu kad su čelnici Liverpula završavali transfer AlisonaBekera, te nema pojašnjenja o viđenom novajliji iz Rome, ali su pojedini tabloidi i navijači rivalskih klubova zajedljivo dočekali taj posao podsećanjem da je baš Klop pre dva leta, kad je Mančester junajted doveo Pola Pogbu kao u tom trenutku najskupljeg fudbalera sveta, ispalio ono „drugi klubovi mogu da troše ogromne svote novca na vrhunske igrače, a ja želim da radim drugačije, čak bih i radio drugačije da mogu da trošim ta sredstva“.

A onda u januaru svetski rekord sa štopera (Virdžil van Dajk), pa juče svetski rekord za golmana (AlisonBeker). Klop pojašnjava.

„Kako se stvaraju veliki, uspešni timovi? Ako ne kupujete, onda ih pravite, gradite. To znači da ekipa ostane na okupu, dodaju joj se pojačanja i napravi iskorak. Ona opet, sledeće sezone, isti igrači ostaju, stižu pojačanja i idemo na viši nivo. Sadašnji sastav je u dobrom položaju. Imali smo ranije situaciju da je 12 igrača znalo da nam je potreban širi kadar. Znali su to. Nije baš da su pričaju „zašto dovodiš još jednog vezistu, kad smo svi i dalje na okupu“. Svesni su da nam je potreban kvalitet i da ćemo, ukoliko nešto osvojimo, učiniti to sa 25 fudbalera. Baš tako se osećamo“.

I još nešto: Alisona su jurili Real i Čelsi, Van Dajka Mančester Siti, KeituBajern, Fabinja Mančester junajted. Svi su završili u Liveprulu. To e efekat koji je crvenom delu ovog grada doneo Jirgen Klop. I zato mu navijači veruju.

„Radujem se novoj sezoni. Znam da će biti dugačka i naporna, ali ako nas zaobiđu povrede i ako nam na Enfildu svirnu najmanje penal ili dva, onda će biti sve u redu“, šali se Nemac u prepoznatljivom stilu. „Kad nam se na pripremapa priključe svi koji su trenutno odsutni (Salah, Mane, Firmino, Henderson, Šaćiri, Lovren...), biće to dobro. U ovom trenutku, zadovoljan sam ekipom“.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar