Зола се вратио у Челси да помогне Сарију!

Италијан Ђанфранко Зола вратио се у Челси и именован је за помоћника новог менаџера Мауриција Сарија.  Повратак легенде: Ђанфранко Зола поново у Челсију, Стамфорд још трепери на помен његових голова! Колико су га тамо волели…

Фудбал 20.07.2018 | 16:00
Зола се вратио у Челси да помогне Сарију!
Бивши фудбалер лондонског клуба, где је провео седам година (1996 - 2003) и дао 80 голова, сада ће у стручном штабу помагати земљаку Сарију који је недавно дошао уместо још једног Италијана Антонија Контеа.

"Сјајна је ствар вратити се у Челси. Желим напоран рад, испред нас је велики изазов, али верујем да ћемо бити успешни. Даћу све од себе као што сам то радио као играч", рекао је Зола за клупски сајт. 

Зола иза себе има тренерско искуство, водио је кадетску репрезентацију Италије, Вест Хем, Вотфорд, Каљари, катарски Ал-Араби, пре него што је у августу отишао са клупе енглеског друголигаша Бирмингема.

Време пре ере Романа Абрамовича. Док Челси још није имао милионе да се њима разбацује. Титулу у Премијер лиги могли су тих година да сањају. Имали су ону једну из 1955. и мислили су да друга никад неће стићи. Имали су и пехар освајача Купа победника Купова из 1971. А имали су и Ђанфранка Золу. И са њим су поново почели да сањају. Сада ће опет. Зола се вратио. Оставио копачке, назуо ципеле и сео поред Мауриција Сарија да му као асистент и неко ко много боље познаје острвски фудбал помогне да Плавце врати у сам врх.

“Чудесан осећај. Сасвим другачији изазов, али спреман сам за напоран рад”, рекао је Зола након што је и званично потврђена информација да ће баш он бити помоћник новог шефа струке.

Имаће шта да му посаветује. Као играч је седам сезона провео на Стамфорд Бриџу. Постигао је 80 голова. Подигао четири трофеја, рачунајући и други из Купа победника Купова, освојен 1998. године када је баш Зола постигао победнички гол у финалу са Штутгартом Фредија Бобића и Красимира Балакова. Челси тада са Золом, Ђанлуком Вијалијем, Тореом Андреом Флоом, па Гусом Појетом, Даном Петрескуом…

Зола је ушао у игру у 71. минуту. Који тренутак касније погодио је за 1:0.



Од 1996. до 2003. је све скупа одиграо 312 утакмица. Стигао је из Парме пошто је претходно у Наполију био резерва Дијегу Арманду Марадони у походу на скудето 1990. У дресу Челсија дебитовао је против Блекбурна, ту прву сезону завршио петом асистиравши Едију Њутону у финалу ФА купа против Мидлзброа.



Пету је баш умео да користи. Сетите се и оног гола против Норича из 2002. године.



Два пута је проглашаван за играча године у Челсију, два пута су га новинари проглашавали за играча године у Премијер лиги. О слободним ударцима и да не причамо. Уметност.

Тренерску каријеру је касније почео као асистент некадашњем саиграчу из Челсија Пјерлуиђију Казирагију у У21 репрезентацији Италије. Водио је Вест Хем и Вотфорд са којим је 2013. играо финале баража за промоцију у Премијер лигу. Затим Каљари, Ал Араби, Бирмингем Сити… Није се прославио, истина је. Али свакако има шта да каже. Золу треба саслушати.



Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар