Zola se vratio u Čelsi da pomogne Sariju!

Italijan Đanfranko Zola vratio se u Čelsi i imenovan je za pomoćnika novog menadžera Mauricija Sarija.  Povratak legende: Đanfranko Zola ponovo u Čelsiju, Stamford još treperi na pomen njegovih golova! Koliko su ga tamo voleli…

Fudbal 20.07.2018 | 16:00
Zola se vratio u Čelsi da pomogne Sariju!
Bivši fudbaler londonskog kluba, gde je proveo sedam godina (1996 - 2003) i dao 80 golova, sada će u stručnom štabu pomagati zemljaku Sariju koji je nedavno došao umesto još jednog Italijana Antonija Kontea.

"Sjajna je stvar vratiti se u Čelsi. Želim naporan rad, ispred nas je veliki izazov, ali verujem da ćemo biti uspešni. Daću sve od sebe kao što sam to radio kao igrač", rekao je Zola za klupski sajt. 

Zola iza sebe ima trenersko iskustvo, vodio je kadetsku reprezentaciju Italije, Vest Hem, Votford, Kaljari, katarski Al-Arabi, pre nego što je u avgustu otišao sa klupe engleskog drugoligaša Birmingema.

Vreme pre ere Romana Abramoviča. Dok Čelsi još nije imao milione da se njima razbacuje. Titulu u Premijer ligi mogli su tih godina da sanjaju. Imali su onu jednu iz 1955. i mislili su da druga nikad neće stići. Imali su i pehar osvajača Kupa pobednika Kupova iz 1971. A imali su i Đanfranka Zolu. I sa njim su ponovo počeli da sanjaju. Sada će opet. Zola se vratio. Ostavio kopačke, nazuo cipele i seo pored Mauricija Sarija da mu kao asistent i neko ko mnogo bolje poznaje ostrvski fudbal pomogne da Plavce vrati u sam vrh.

“Čudesan osećaj. Sasvim drugačiji izazov, ali spreman sam za naporan rad”, rekao je Zola nakon što je i zvanično potvrđena informacija da će baš on biti pomoćnik novog šefa struke.

Imaće šta da mu posavetuje. Kao igrač je sedam sezona proveo na Stamford Bridžu. Postigao je 80 golova. Podigao četiri trofeja, računajući i drugi iz Kupa pobednika Kupova, osvojen 1998. godine kada je baš Zola postigao pobednički gol u finalu sa Štutgartom Fredija Bobića i Krasimira Balakova. Čelsi tada sa Zolom, Đanlukom Vijalijem, Toreom Andreom Floom, pa Gusom Pojetom, Danom Petreskuom…

Zola je ušao u igru u 71. minutu. Koji trenutak kasnije pogodio je za 1:0.



Od 1996. do 2003. je sve skupa odigrao 312 utakmica. Stigao je iz Parme pošto je prethodno u Napoliju bio rezerva Dijegu Armandu Maradoni u pohodu na skudeto 1990. U dresu Čelsija debitovao je protiv Blekburna, tu prvu sezonu završio petom asistiravši Ediju Njutonu u finalu FA kupa protiv Midlzbroa.



Petu je baš umeo da koristi. Setite se i onog gola protiv Noriča iz 2002. godine.



Dva puta je proglašavan za igrača godine u Čelsiju, dva puta su ga novinari proglašavali za igrača godine u Premijer ligi. O slobodnim udarcima i da ne pričamo. Umetnost.

Trenersku karijeru je kasnije počeo kao asistent nekadašnjem saigraču iz Čelsija Pjerluiđiju Kaziragiju u U21 reprezentaciji Italije. Vodio je Vest Hem i Votford sa kojim je 2013. igrao finale baraža za promociju u Premijer ligu. Zatim Kaljari, Al Arabi, Birmingem Siti… Nije se proslavio, istina je. Ali svakako ima šta da kaže. Zolu treba saslušati.



Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar