Закон ће убрзати рад институција

Измијењени Закон о општем управном поступку требало би да ступи на снагу до краја године. Њиме је прописано да ће грађани и привредници у Српској мање чекати на рјешавање предмета у локалним и републичким институцијама што ће олакшати њихов рад. Међутим, из опозиције поручују да Влада прво треба да ријеши хиљаде неријешених случајева па тек онда уводи измјене.

Република Српска 18.07.2018 | 21:56
Закон ће убрзати рад институција
Ступањем на снагу Закона о општем управном поступку грађани ће већ десетог дана послије предаје захтјева бити обавијештени о процесу рада на њиховом предмету, или о евентуалној потреби за допуном документације.

Из ресорног министарства поручују да је циљ створити другачију администрацију од садашње и приближити је грађанима.

„Идеја је била да на овај начин смањимо и потенцијалну корупцију, јер грађани неће више ићи по канцеларијама и тражити гдје је њихов документ и тражити начин како ће то ријешити већ ће комуницирати са службеником у просторији намијењеној за то која је под видео надзором“, каже Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе.

Потрудићемо се, поручују из министарства, да грађани што прије осјете користи новог закона али ипак признају да ће за реализацију плана требати мало више времена.

„Ми ћемо се ипак потрудити да до краја године ово буде норма која ћемо испунити у сто одсто капацитета јер нема разлога да ово не радимо. Постоје бројне локалне заједнице које су ово увеле већ и саме од себе и без закона на овај начин комуницирају цијенимо да је ово сасвим природно и да се и на овај начин окренемо грађанима и према привреди“, истиче Решић.

Можда ће нови Закон убрзати процедуре али је потребно да Влада Српске прво ријеши бројне неријешене случајеве у управном поступку па тек онда поједностављује поступке, поручују из опозиције.

„Прије свега у Републичкој геодетској управи и Пореској управи и у свим оним процесима у којима грађани треба да остваре своја права и изврше извршним исправама да то окончају па онда причају о томе шта ће бити у будућности. Дакле завршите заостале предмете, грађани Српске нека остваре своја права и онда причајте о будућности“, поручује Адам Шукало, посланик ПДП у НС РС.

У Влади Српске тврде да је новим Законом о управном поступку предвиђено да се права грађана и привредника у Српској поставе на прво мјесто и да ће се надлежни ограни према њима тако и опходити.

(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

најбоље

18.07.2018 20:15

Прво морате довести стручне а не подобне чланове да би систем функционисао,од када сте на власти стручност и диплома не знач ништа,важна је само партијска припадност вашој секти.Друго тим вашим послушницима који не цијене ни систем,ни године других запослених,ни радно искуство а ни животно јер су они дошли као чланови ваше владајуће секте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

и да

18.07.2018 22:27

И да мотор и чип уградите они су полу дебили са црвеним партијским књижицама

Name

Ре

19.07.2018 05:56

Судство је алат власти...од независности и професионализма нема ништа.

Name

миле

19.07.2018 03:00

Чуј момлим те биће соба под видео надзором па неће се моћи узимати паре па које луд кад је мито да даје паре у канцеларији на шалтеру.Па новац се није никад ни давао на шалтерима . Како сте ми паметни лијепи пред изборе љуби вас вша мајка.Омладина одлази незнам коме правите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

19.07.2018 05:51

ЗИВЈЕЛИ.СКОЛОВАНИ.И.СТРУЦНИ.А.ПОДОБНИ.И.НЕСТРУЦНИ.МРС.БАНДО.ПРАВДА.ЗА.ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Год

19.07.2018 07:07

Смањити корупцију,мозе само промјеном власти,промјеном закона је бесмислено.

ОДГОВОРИТЕ